JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Fagre løfter om like god lønn ved privatisering er ikke mye verd

Det er bare de aller rikeste og som blir enda litt rikere som tjener på privatisering, skriver Ingunn Gjerstad.

Det er bare de aller rikeste og som blir enda litt rikere som tjener på privatisering, skriver Ingunn Gjerstad.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Da Oppsalhjemmet i Oslo gikk fra privat til kommunal drift tidligere i år, gikk alle de omkring 100 ansatte opp mellom 40.000 og 140.000 kroner i årslønn.

Nå er mange redd at sykehjemmene i Oslo igjen kan bli privatisert etter valget.

Skal det bli overskudd til de som driver private sykehjem må kostnadene reduseres. Og den største kostnaden som er mulig å redusere er lønn og pensjon.

Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg sier til NRK at de vil stille krav om at de ansatte ikke skal få dårlige lønnsvilkår hvis sykehjemmene igjen blir privatisert.

Men vår erfaring er ikke at lønna går ned med en gang, den stagnerer. Ettersom årene går blir lønna stående nesten stille i de private sykehjemmene, mens lønningene i de kommunale øker som normalt. Over tid blir lønna lavere.

Vi må også huske på pensjonen.

En annen erfaring vi har med privatisering er at virksomhetene bytter til billigere pensjonsordninger. Penger spart for bedriften, og mindre å rutte med for pensjonistene.

Det merkes jo ikke på lommeboka i dag, men hva slags pensjonsordning man har kan være forskjellen mellom en pensjonisttilværelse i fattigdom eller i verdighet.

Vi mener at skattepengene skal brukes til å gjøre helse- og omsorgstjenestene bedre, og til anstendig lønn og pensjon. Skattepengene skal ikke gå til profitt til private selskaper. Det er det ingen av oss som er tjent med.

Det er bare de aller rikeste, og de som blir enda litt rikere, som tjener på privatisering.

Annonse
Annonse