JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Høyre bløffer om heltid

Det er synd at Høyre ikke vil ta bedre vare på den verdifulle ressursen som ansatte i helsetjenesten er, skriver Ap.

Det er synd at Høyre ikke vil ta bedre vare på den verdifulle ressursen som ansatte i helsetjenesten er, skriver Ap.

Paul S. Amundsen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
De smykker seg med fine ord som at «alle er enige om at faste, hele stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv». 

Men når det kommer til stykket går Høyre motsatt vei – de bløffer velgerne i arbeidslivspolitikken og spiller ikke på lag med de tillitsvalgte. 

Kampen for heltid er særlig viktig i kvinnedominerte yrker, der deltidsandelen er høy og mange må jage vakter for å få en lønn å leve av.

Antallet over 80 år skal doble seg frem mot 2040 og helsesektoren står overfor en situasjon med personellmangel i tida framover.

Når vi forteller unge at de trengs i helsetjenesten, og at det er et yrke hvor det vil være stor bruk for dem, er det en hån at ansatte ikke får tilbud om full stilling.

Med Arbeiderpartiet i byråd i Oslo, ble Lambertseter sykehjem åpnet som et heltidssykehjem der alle ansatte fikk fulle stillinger. Med åpningen av Tåsenhjemmet lå alt til rette for at heltidssatsningen i Oslo kommune kunne rulles ut videre.

Det setter Høyrebyrådet nå en stopper for, til advarsler fra Kjartan Goksøyr, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Sykehjemsetaten.

Høyre svarer: Ap bommer i kritikken om heltid

Forskning viser at hele stillinger gir bedre kvalitet i tjenestene, bedre arbeidsmiljø og bedre personaloppfølging. Det gir også mer forutsigbarhet for pasienter og pårørende. De eldre får færre ansatte å forholde seg til i en sårbar situasjon. Det øker kvaliteten i omsorgen, gir økt kontinuitet blant de ansatte og færre feil skjer.

Høyre vil likevel ikke innføre samme modell ved Tåsenhjemmet og begrunner dette med at modellen ved Lambertseter skal forskes på, og at det ikke nødvendigvis er den beste modellen for fremtidens sykehjemsdrift.

Dette er med respekt å melde bare sprøyt. Det er ingenting som hindrer hverken Lambertseter sykehjem eller Tåsenhjemmet i å endre og forbedre sine bemanningsplaner på bakgrunn av følgeforskningen.

Heltidskultur vil uansett være lettere å få på plass når man satser på det fra dag én, slik man har mulighet til ved åpningen av et helt nytt sykehjem.

Det er Arbeiderpartiet som har gått foran i arbeidet med å styrke retten til hele stillinger. I 2013 la vi fram lovforslag om at man skal ha rett til den stillingsprosenten man faktisk jobbet i det siste året, og i fjor la vi fram lovforslag som sier at heltid skal være normen i arbeidsmiljøloven.

Deltidsansatte fikk også styrket sin fortrinnsrett til økt stilling når arbeidsgiver hadde ledige stillinger. Og under det Arbeiderpartiledede byrådet i Oslo har mer enn 6500 flere ansatte fått heltidsstillinger.

Det er synd at Høyre ikke vil ta bedre vare på den verdifulle ressursen som ansatte i helsetjenesten er. Heltid sikrer at de ansatte får bedre lønn, høyere pensjon, større økonomisk frihet, lettere tilgang til boliglån og muligheten til å etablere seg.

Frihet henger nært sammen med økonomisk frihet. Heltid er både politikk og ideologi. Kampen for hele stillinger er rett i kjernen av Arbeiderpartiets verdier.

Warning
Annonse
Annonse