JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Høyt spill av Vedum»

Trygve Slagsvold Vedum er nå Senterpartiets statsministerkandidat.

Trygve Slagsvold Vedum er nå Senterpartiets statsministerkandidat.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Trygve Slagsvold Vedum er utropt til Senterpartiets statsministerkandidat.

kjell.werner@anb.no

Oppglødd av gode meningsmålinger vedtok Senterpartiets landsmøte å ha en egen statsministerkandidat. Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke lenger selvskreven til å bli statsminister dersom de rødgrønne vinner valget til høsten.

Senterpartiet har 17,4 prosent oppslutning på de tre meningsmålingene som så langt er offentliggjort i juni. Til sammenlikning ligger Ap på 24,2 prosent og SV på 8. Det hører med til bildet at Senterpartiet har falt noe tilbake siden årsskiftet. Da var Ap og Sp jevnstore med drøyt 20 prosent oppslutning.

Det er slett ikke overraskende at Senterpartiet er opptatt av posisjoner, ikke bare politikk. Historien har vist at Sp har gode hestehandlere, både lokalt og i rikspolitikken. Men det er litt spesielt at Trygve Slagsvold Vedum nå er statsministerkandidat. Han møter nemlig seg selv i glassdøra. Tidligere uttalelser fra hans munn gjør at det nå singler i glass.

La oss skue tilbake til situasjonen i fjor høst, da mediene begynte å spørre Vedum om han er Senterpartiets statsministerkandidat. «Jeg mener det er viktig å diskutere politiske saker. Jeg mener det er for mye diskusjon om posisjoner.», svarte Vedum til VG 23. oktober. Her ble han spurt om det største rødgrønne partiet bør få statsministeren. «Dette er en spill-diskusjon som jeg ikke vil inn i.» var svaret.

I forkant av helgens landsmøte var Vedum klar på følgende: «Politikken handler ikke om meg eller Erna Solberg, eller Jonas Gahr Støre. Det handler om hva partiene vil». I sterk kontrast til disse uttalelsene endte Senterpartiet altså opp med å slå fast at Vedum er partiets statsministerkandidat. Sp vedtok selvsagt også et stortingsvalgprogram. Dermed ble det posisjon og politikk i «skjønn» forening.

Senterpartiets mål er å danne en flertallsregjering med Ap. Alternativet er en mindretallsregjering av de to partiene. SV nevnes ikke med ett ord. Ap vil på sin side ha en trepartiregjering hvor både Sp og SV er med. Det samme ønsker SV i realiteten. SV-leder Audun Lysbakken advarer sterkt mot en mindretallsregjering som kan samarbeide vekselvis til venstre og til høyre for seg i Stortinget. Da vil nemlig SV tape innflytelse.

Det er naturlig at ethvert parti kjemper for egne saker. Posisjoner gir også makt. Men det er et høyt spill av Trygve Slagsvold Vedum å profilere seg som statsministerkandidat. Overmot kan straffe seg. Vedum vil riktignok få et økt fokus på seg selv i valgkampen, men Ap-leder Jonas Gahr Støre vil fort tape på å måtte føre en viss tofrontskrig. Rødgrønne velgere kan også bli forvirret. Erna Solberg kan derimot smile bredt på Høyres vegne.

Warning
Annonse
Annonse