JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Martin Guttormsen Slørdal

Kommentar:

«Hunting High and Low med Obos»

Da Obos i 2019 fylte 90 år, brukte de 37 millioner på en internfest for de ansatte, styret og representantskapet med a-ha og Gyllene Tider på scenen. Kvelden var en hemmelighet for medlemmene.
22.06.2021
06:00
23.06.2021 08:35
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Tirsdag skal Obos-medlemmene forsøke å tilrive seg mer innflytelse over boliggiganten Obos på boligsamvirkets generalforsamling. Det er på høy tid når man ser hvordan Obos’ ledelse bruker penger. Medlemmenes penger.

Da Norsk Hydro feiret sine første 100 år i 2005 hyret også de inn a-ha, som en gave til Oslos befolkning. Fra informert hold i Hydro heter det at selskapet «ville gi noe tilbake til folk» og det den gang ble brukt opp mot 20 millioner kroner på å lage gratis folkefest i Frognerparken for 120.000 mennesker. I Obos-regi spilte a-ha på firmafest.

Kommentar: Det er på tide at Oslo by får nyte mer godt av OBOS-milliardene

Medlemseide Obos brukte 37 millioner på et internt og i praksis hemmelig arrangement da de en sommerkveld i 2019 feiret sine første 90 år. En god mulighet for fest, men er 90 virkelig anledning for å slå på stortromma?

Nå er opprørets time kommet. Tirsdag er det generalforsamling i Obos. Den mest omtalte og imøtesette på tiår. Obos er under press. Medlemmene – eierne – ønsker seg mer styring over boliggiganten. Mange vil ha en ny kurs. Billigere boliger. Et mer folkelig Obos. Og ingen leiligheter i 100-millionersklassen.

Hadde medlemmene vært tettere på boligsamvirkets styre og stell, hadde det kanskje ikke vært mulig for noen i direksjonen å tenke tanken på å bruke nesten 40 millioner på en helaften på Fornebu arena? Eller velge seg ut NRK-profilen Anne Lindmo som faglig trekkplaster på festen? Et oppdrag hun gjerne tar 200.000-250.000 kroner for.

Konserndirektør Daniel Siraj er under press etter flere mediesaker som har satt Obos’ administrasjonsstyre i et dårlig lys. NRKs avsløringer om at Obos hadde solgt til en utleie-aktør på Ulven satt fyr på deler av medlemsmassen. Det ble ikke roligere da det kom fram at Siraj som toppleder, hadde oppfordret egne ansatte til å engasjere seg i boligsamvirkets medlemsdemokrati. Dette ble opplevd som en måte å ta grep om og styre den kommende generalforsamlingen.

Les også: I disse dager er det nøyaktig 20 år siden den største boligskandalen i Oslos historie. Dagens Obos-sjef sto også i den med begge beina

Å sørge for å ha de ansatte med seg, er ikke nytt for ledelsen i Obos. Da boliggiganten fylte 90 år i 2019, inviterte de raust nok alle sine 500.000 medlemmer med på konsert i Oslo, Stavanger, Bergen og Tønsberg. 24.500 billetter ble lagt ut. Obos sto for artisthonorar, mens billettinntektene på over tre millioner skulle gå til gode formål. 24 millioner kostet arrangementene for medlemmene. Betydelig større midler ble brukt for å feire 90-årsdagen internt.

«OBOS hadde en spektakulær kveld på Telenor Arena 17. august 2019 da de markerte sitt 90-årsjubileum. 3000 medarbeidere fra Sverige og Norge ble flydd inn til Oslo for en storslagen feiring», står det på nettsiden til landets største eventarrangør, Komon-Stageway. 2000 ansatte i selskapet, samt 1000 ledsagere, medlemmer av styret og representantskapet. Styret og representantskap er satt til å passe på Obos-ledelsens pengebruk. Det er vanskelig å kritisere fester man selv er med på.

«Tidenes boligfest» ble arrangementet kalt og scenen var Telenor Arena på Fornebu utenfor Oslo. Der ute hadde Obos et par år før investert store milliardbeløp i eiendom med forventning om ny E18 og T-bane helt ut til den gamle flyplassen. Et par måneder før konsernsjef Daniel Siraj overrasket alle med verdensartistene a-ha på scenen, hadde han betalt ytterligere en milliard for å få fortgang i Fornebubanen, som skulle sikre folk til Obos’ investeringer på Fornebu.

Aktuelt: Boligdrømmer til millioner, sinte medlemmer og lokale protester: Hva skjedde med Obos?

Medlemsopprøret som nå ryster Obos, har sitt utspring nettopp i Obos’ engasjement på Fornebu og den kontroversielle innsatsen boligsamvirkets ledelse la i lobbyvirksomhet for å få på plass E18 gjennom Bærum og inn til Oslo. I hovedstaden strittet byens ledende politikere imot mens Obos presset på for mer vei og biler inn til Oslo. Var dette ønsket av medlemmene, altså eierne? Var det i det hele tatt bra for medlemmene? For mange av Obos’ medlemmer var det svært provoserende og ga opphav til engasjementet som nå er under utvikling for å styrke medlemsdemokratiet.

Var festen på Fornebu for 3000 egentlig et 90-årslag, eller var det en feiring av Fornebu? Av konsernsjef Sirajs visjon der ute, som endelig var på plass, med Fornebubanen på skinner? Sikkert er det i hvert fall at det ikke var et arrangement for Obos’ medlemmer og eiere. 90-årsfesten med selveste a-ha er nemlig ikke nevnt med ett ord i Obos-bladet, boligbyggelagets primære kommunikasjonskanal mot medlemmene, eller på nettsidene. Verken i forkant eller i etterkant.

Event-arrangøren skriver følgende om lørdagskvelden i august der 3000 var samlet med litt godt i glasset: «Kvelden startet med et talkshow ledet av Anne Lindmo med en håndfull inviterte gjester med ulike blikk på OBOS. Stafettpinnen ble overlevert til Silya Nymoen og Niklas Källner, som loset OBOS gjennom et fantastisk middagsshow.» Underholdningen var hentet fra øverste artisthylle i Norge og Sverige. I tillegg til a-ha kom også Gyllene Tider. For dem som hadde ønsket å se de svenske legendene i Fredrikstad helga før, kostet billetten 700 kroner. I tillegg fikk de inviterte se Ina Wroldsen, Ole Paus, Timbuktu, Jøbak, Hkeem, The Hitmen med solister, Ingrid Bjørnov, Nasjonalballetten og Kingwing Crew. Det var en fullverdig Obos-festival for den engere krets.

Les også: Styret, representantskapet og ledelsen i OBOS er enige i at medlemsdemokratiet i OBOS må styrkes ytterligere, skriver kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen

Kvelden kostet godt over 12.000 per gjest. a-ha skal ha fått fem millioner for jobben. Fra bransjehold bekreftes dette som et minimum for de norske superstjernene. Ole Paus tar fort opp mot en halv million for et sånt oppdrag. Rekka av nordiske toppartister er ikke billig å hyre inn. Særlig ikke når oppdragsgiverens lommer er utømmelige, slik de er for Obos. Hvite duker for gjestene, servering og drikke, fly og hotell. Og etter å ha brukt en milliard på Fornebubanen, kunne jo Obos-administrasjonen koste på seg litt ekstra denne lørdagen. 37 millioner er nærmest ei pølse i slaktetida å regne. Det er mange nuller i eiendomsbransjen.

Arrangementet var spektakulært. Og nærmest rituelt. En slags kroning av den da ferske konsernsjefen Daniel Siraj, kanskje? 80-årsjubileet ble av tidligere konsernsjef Martin Mæland omtalt som «et lite jubileum» i hans spalte i Obos-bladet. Tidene endrer seg. 90 ble feiret for 37 millioner, bare for den indre kjernen, og med konserter for 24 millioner for publikum. 61 millioner kroner for et 90-årslag. Styret er ikke i posisjon til å kritisere.

Obos er åpenbart i rivende utvikling. Og det får en til å tenke på 100-årsfesten om ni år. Den må bli noe helt spesielt. Kanskje på tide med en folkefest?

Obos svarer: En merkedag for medlemsdemokrati og utvikling

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.06.2021
06:00
23.06.2021 08:35Mest lest

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Streiken ved Handshake Norway er over – tariffavtalen er undertegnet

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Kommentar

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Leif Martin Kirknes

«Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn»

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Tori Aarseth

Löfven: AUF har vendt det tragiske til tro på fremtiden

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

Hurtigruten

Hurtigruten blir ofte kalt verdens vakreste sjøreise. Det gjør noe med arbeidsplassen også

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Roy Ervin Solstad

Over 7,2 milliarder kroner investeres i sinkproduksjon i Odda

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

Jan-Erik Østlie

Søppelmann Jansson festival: Full av politikk og internasjonalt engasjement

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»