JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jeg nekter å skamme meg fordi jeg har vært syk, og forteller deg her hva jeg har opplevd så du kan ta et bevisst valg på hvem som skal representere deg og dine meninger, skriver Therese Mæhre. (Illustrasjonsfoto)

Jeg nekter å skamme meg fordi jeg har vært syk, og forteller deg her hva jeg har opplevd så du kan ta et bevisst valg på hvem som skal representere deg og dine meninger, skriver Therese Mæhre. (Illustrasjonsfoto)

Eirik Dahl Viggen

Kronikk

Jeg trodde på politikerne som sa at det skal lønne seg å jobbe

Men det var før høyresiden innførte et karensår for de som gikk på arbeidsavklaringspenger. Jeg var en av dem som mistet støtten og måtte klare meg på det lille jeg evnet å jobbe.
18.07.2023
10:46
21.08.2023 09:40
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Tre ganger har helsen slått beina under meg, og jeg har overlevd både kreft og immunforsvarsvikt. Hver gang har jeg reist meg for å jobbe og bidra med det helsen har tillatt meg å gjøre.

Med langtkommet leddgikt har viljen til å jobbe til tider vært større enn evnen, og det har blitt et økonomisk tap å ikke kaste inn håndkleet.

Jeg har opparbeidet meg full tjenestetid, og har i over 25 år som arbeidstaker betalt inn pensjon til KLP, en pensjonen som for meg blir mindre etter nye regler for beregningsgrunnlag som kom med en overgangsfase i 2015.

Våren 2019 gav Trygderetten meg medhold at det var feil av Nav å frata meg AAP rett før en stor operasjonen, med beskjed om at jeg kunne opparbeide meg sykepengerettigheter før operasjonen eller søke sosial stønad.

Betanien Hospital i Skien ønsket ikke å avstive venstrehånden min da høyrehånden allerede var avstivet så det ville forrige livskvaliteten min for mye. Derfor ventet jeg på protesesoperasjon ved Rikshospitalet. Knust håndledd var smertefullt og det ble en belastning for meg å vente lenge i kø i forbindelse med operasjon, både helsemessig og økonomisk.

Etter kjennelsen fra Trygderetten brukte Nav de nye reglene fra den høyredominerte regjeringen i forvaltningsloven feil. Det førte meg rett ut i et karensår fra AAP (arbeidsavklaringspenger), og da hadde jeg ikke annen inntekt enn det lille jeg klarte jobbe.

Jeg følte meg brukt som politisk måloppnåelse for en usosial poltikk. Karensår for syke ble innført av den forrige regjeringen, og det gjorde at man mistet AAP om man ikke var avklart innen 3 år.

Karensår skal ifølge Høyre motivere syke til å arbeide, og jeg mener det forteller alt om holdningene til syke her i landet. De som er syke blir ikke friskere av å bli fratatt inntektsgrunnlaget sitt, snarere tvert om. Det raserer helsen, livskvaliteten og familiene til dem som utsettes for et karensår.

Selv følte jeg at jeg måtte bli med på en eksperimentell operasjon hvor jeg ble prioritert for å få slippe vente så lenge på operasjon, med smerter og uten inntektsmuligheter. Institusjonene som har ansvar for å avklare deg har alt for lange behandlingstider, og dermed får folk et karensår mens de venter i køer i systemene. Ikke minst gjelder dette slike som meg med leddgikt, en kronisk sykdom som ikke er høyt prioritert i helsevesenet.

Det gjør noe med deg at felleskapet mener du ikke har fortjent sosiale goder fordi du er syk, selv etter mange år i arbeidslivet. Man skal skamme seg og straffes.

Heldigvis for meg kunne jeg lene meg på familien så jeg slapp å selge boligen min som andre syke har måtte gjøre under den da Høyre, KrF og Venstre regjerte. Man får jo ikke sosial stønad før man har solgt unna verdier som eiendom og bil, og brukt opp disse midlene først.

For mange syke, som opplevde karensåret, ble konsekvensen ødelagte og splittede familier, og i noen tilfeller gav syke fra seg omsorgen for barna fordi de verken hadde helse eller penger til å gi omsorg alene. Disse tilfellene kan man lese om på facebook-siden til AAP-aksjonen.

Høyres Erna sier hun får klump i magen når hun tenker på alle fattige i Norge, og glemmer at det har hun bidratt til selv med sin politikk. Nå fremmer Høyre den «sosiale profilen» de mener de har, også lokalt, men du skal ikke la deg blende. Det er lokalpolitikere som setter betingelser, krav og lettelser for sosiale stønader som mange syke må forholde seg til.

Derfor er dette noe som angår også kommunevalget. Så lenge Høyre vil innføre karensår for syke på AAP, synes jeg partiets politikere bør tie når tema er fattigdom. Jeg mener det er å angripe de svakeste, de syke, de som ikke orker å kjempe, de som ikke foreller, de vi ikke ser. Det er å pålegge dem skam av høyresidens partiprogram, som legger opp til å gjeninnføre karensåret for syke.

Karensåret var det første sittende rødgrønne regjerningen fjernet da den kom til makten. Med den usosiale politikken høyresiden fører mot syke, kan jeg ikke stemme på det jeg ønsker, men jeg må stemme taktisk for å gi Høyre minst mulig makt.

Jeg har fått politikerforakt og Høyre har for meg blitt en fare for demokratiet av flere grunner: Høyre har ikke frigitt dokumentene etter undersøkelser av Nav-skandalen som den høyredominerte regjeringen hadde hovedansvaret for med sine innskjerpede regler og manglende handlekraft når feil ble oppdaget.

Ansvarlig statsråd Hauglie snek seg ut bakdøren uten å ta ansvar eller si unnskyld. Eller hva med Høyres tidligere finansminister Sanner som i 2021 trosset eget embetsverk og holdt tilbake dokumenter om oljefondet under forrige valgkamp fordi han var redd for at det kunne påvirke Stortingsvalget negativt for Høyre.

Det er et personlig tap å ha en sykdom som setter premisser for arbeidsevnen din, men heldigvis for meg er det ikke hodet som feiler noe, bare kroppen. Jeg er av den tro at så lenge vi alle bidrar med det vi evner, så fortjener vi også litt trygghet selv ved sykdom.

Og jeg håper ingen flere skal oppleve Høyres karensår som tok bort sikkerhetsnettet til mange syke. Det hjelper ikke at man har vilje til å jobbe når man ikke har evnen og det store flertallet av syke straffes fordi noen få har vondt i viljen sin.

Høyresiden bør ta en verdivurdering: Dere skal ikke stå å gråte krokodilletårer eller si dere får klump i magen når dere ser fattigdommen dere selv har bidratt til med deres politikk når dere samtidig mener at syke mennesker skal fratas AAP og stå uten inntekt fordi de skal motiveres til å jobbe gjennom et karensår.

Det hjelper ikke med skattelette om man ikke har noe å skatte av. Og følelsen av å være en byrde er noe ingen burde få oppleve.

Jeg trodde på det politikerne sa. Jeg forsøkte å jobbe så mye jeg evnet i stedet for å kaste inn håndkleet. Men det viste seg å ikke stemme. Karensåret ødela for det.

Jeg har fått etterbetalt for min karensperiode fordi det ble gjort feil. Nav var ikke i stand til å håndtere nytt regelverk riktig. Men ingen penger kan rette opp for det jeg opplevde som utstøtt fra folketrygden etter Høyres regjeringstid.

Hull i inntekten kan dessuten ha redusert pensjonsgrunnlaget mitt, noe som igjen kan gi mindre i fremtidig alderspensjon. Dette har jeg klaget på, og ifølge trygderetten er forventet behandlingstid på saken 14 måneder.

Feilen Nav gjorde etter høyresidens innføring av karensår har rammet flere enn meg, og i juni 2022 kom sivilombudet med en uttalelse etter å ha undersøkt saken.

I uttalelsen heter det blant annet: «Sivilombudet er kommet til at Nav i perioden fra juli 2017 og frem til januar 2022 har truffet beslutninger om omgjøring bygget på en uriktig og for streng tolkning av forvaltningsloven § 35.»

Sivilombudet ber videre departementet forsøke rette opp feilen hos de personene det angår, men jeg har ennå ikke hørt noe og kjemper mot ettervirkningene alene.

Hvis du har vært i karensperiode som syk, anbefaler jeg deg å sjekke om vedtaket er fattet etter § 35 i forvaltningsloven. Da kan det være gjort feil i din sak også, og da bør du lese uttalelsen fra sivilombudet. Du kan bruke den til å kreve en nye gjennomgang av saken din slik Sivilombudet påpeker bør gjøres.

• Her finner du uttalelsen

Jeg nekter å skamme meg fordi jeg har vært syk, og forteller deg her hva jeg har opplevd så du kan ta et bevisst valg på hvem som skal representere deg og dine meninger.

Husk at sykdom kommer i alle samfunnslag og rammer ofte brått. Tør du ta sjansen på at din helse tåler høyrepolitikken holdninger, eller blir du som meg skremt?

Godt valg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.07.2023
10:46
21.08.2023 09:40Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Kronikk

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Leif Martin Kirknes

Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker

Stian Lysberg Solum / NTB

Situasjonen er alvorlig for Ap – Støre forstår at mange kaller det en krise