JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Jeg vil slippe å være venn med LO-toppene. Men vi kan gjerne være kamerater

I dag hilser til og med de aller høyeste LO-topper sine likesinnede fra talerstolen med et slapt og innsmigrende «gode venner».

I dag hilser til og med de aller høyeste LO-topper sine likesinnede fra talerstolen med et slapt og innsmigrende «gode venner».

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Venner har valør. Kamerater er en kategori.

«Til kamp, kamerater», sa Gro – det har jeg nemlig sett på Makta – men i dag hilser til og med de aller høyeste LO-topper sine likesinnede fra talerstolen med et slapt og innsmigrende «gode venner».

Som om venner og kamerater er samme greia.

Venner er kafebesøk i byen, hyttetur til Hvaler og weekendtur til Wien. Teaterbesøk på tirsdag, tennis på torsdag. Venner er vinkveld, vaktelegg og vichyssoise – laget fra bunn og uttalt på perfekt diplomatfransk.

Venner er folk du betror deg til i det ene øyeblikket, og som i neste øyeblikk forteller hemmeligheten din videre til noen som viser seg å være enda høyere oppe i vennehierarkiet enn du trodde du var.

Venner er den familien du velger sjøl, men som du samtidig får ansvaret for å vedlikeholde.

Kamerater er noe helt annet. Ingen maler slagord om kamerater i løkkeskrift på veggen.

Kamerater som ikke tåler trynet på hverandre, forsvarer hverandre likevel. Kamerater som krangler, er fortsatt kamerater. Kamerater står side om side, skulder ved skulder, hand i hand. Kamerater er kamp. Venner er vinterferieforpliktelser.

Så når pampene pynter seg med den puslete helgarderinga «kamerater – kjære venner», blir det omtrent som å nekte å velge side i krigen.

Venner har valør. Du har gode venner, dårlige venner, falske venner, bestevenner, omgangsvenner og mektige venner. Kamerat er en kategori: Arbeidskamerat, lagkamerat, barndomskamerat og cellekamerat. Du kan ikke velge bort en kamerat, men du har garantert blitt valgt bort av en du trodde var venn.

Jeg vil slippe å være venn med LO-toppene. Men vi kan gjerne være kamerater.

For venner er noe du får gjennom relasjonsaktiviteter, som en rolig sjøflytur inn på Hardangervidda for å drive litt villreinjakt en oval weekend. Og i motsetning til venner vil det aldri i ettertid oppstå en diskusjon om dere faktisk var kamerater eller ikke.

Det går nemlig ikke an å være ukamerater. 

Annonse
Annonse