JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Kommersielle aktører har ingen plass i velferdsstaten

I helsetjenesten er fagfolka den knappeste ressursen. Da må vi sikre at de bruker tiden sin godt, skriver Seher Aydar.

I helsetjenesten er fagfolka den knappeste ressursen. Da må vi sikre at de bruker tiden sin godt, skriver Seher Aydar.

André Kjernsli

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Skal vi fortsatt ha en velferdsstat for alle, må vi ta kampen mot profittørene.

Den eksplosive veksten i kommersielle private helsetjenester har satt oss i en paradoksal situasjon.

Det offentlige mangler folk til å sikre nødvendige tjenester til befolkninga, samtidig som tilbudet om unødvendige helseundersøkelser i det private aldri har vært større.  

Vi hører det så ofte fra høyresida og fra de kommersielle at «Skal vi løse krisa i helsevesenet må alle gode krefter slippes til». Men de kommersielle er en direkte trussel mot de offentlige helsetjenestene. 

Kommersielle selskaper har ett mål: det er å tjene penger. De har ikke noe samfunnsoppdrag. De skyver ressursene dit det er penger å hente. Sånn kan vi ikke forvalte et felt som skal ivareta ta liv og helse til befolkningen. 

I helsetjenesten er fagfolka den knappeste ressursen. Da må vi sikre at de bruker tiden sin godt.  

Kommersielle selskaper må vokse, de må lete etter nye kundegrupper. Den største og mest lønnsomme kundegruppa i helsetjenesten er friske folk. Samtidig som det offentlige blir bedt om å prioritere hardere fordi vi mangler helsepersonell, overgår de kommersielle hverandre i å finne på nye «helsebehov» i befolkningen de kan tjene penger på.

De kommersielle helseaktørene reklamerer aktivt for helsetjenester som har lav nytteverdi og ikke er anbefalt. De er en driver til økt etterspørsel av lavt prioriterte og unødvendige undersøkelser og behandlinger.

De tjener penger på to måter: de har avtaler med det offentlige, og de tilbyr helprivate tjenester til folk som kan betale for det av egen lomme eller gjennom helseforsikringer. På den måten er de et tohodet troll.

Det ene hodet er finansiert av det offentlig, det andre opererer som helprivat der de gjør sitt beste for å selge mest mulig undersøkelser og behandlinger til stadig nye grupper. Hver gang vi mater det første hodet med penger gjennom offentlige avtaler vokser hele kroppen.

Å fortsette å fore de kommersielle helseaktørene med skattepenger er veien til et todelt helsevesen. Det vil føre til en helsetjeneste der de som har private helseforsikringer eller god råd har rask tilgang på tjenester de kanskje ikke engang har behov for, mens det offentlige tilbudet svekkes av personellmangel.   

Vi har offentlige helsetjenester fordi alle skal få hjelp når de skader seg eller blir syke, uansett hva de har av penger og hvor de bor. Det er en av søylene velferdsstaten hviler på. Når den begynner å sprekke opp, er det tid for å handle. 

Vi står ved et veiskille. Regjeringa har så langt at sagt de vil vinne kampen mot private med å styrke de offentlige tjenestene. Det må til. Men vi vinner ikke den kampen uten å ta et oppgjør med de kommersielle aktørene.

Det holder ikke med gode intensjoner – det må politisk handling til. 

Politikk som sikrer at hver eneste helsekrone går til helse for befolkninga, og ikke renner ut til privat profitt.

Politikk som stopper veksten i private helseforsikringer.

Politikk som sikrer at ikke kommersielle selskaper kannibaliserer på den offentlige helsetjenesten vår. 

Warning
Annonse
Annonse