JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Nå er det vanlige sjøfolks tur»

Jeg vil sterkt anbefale rederiene til å gi sjøfolkene et godt lønnsoppgjør i år og på den måten takke alle sjøfolk som har vært med på å dra lasset i disse årene, skriver John Morten Engeseth.

Jeg vil sterkt anbefale rederiene til å gi sjøfolkene et godt lønnsoppgjør i år og på den måten takke alle sjøfolk som har vært med på å dra lasset i disse årene, skriver John Morten Engeseth.

Tri Nguyen Dinh

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Sjøfolk har hjulpet rederiene gjennom krisene siden 2014. Nå er det på tide at rederiene gjengjelder det sjøfolkene ofret.

26. oktober starter lønnsforhandlingene i offshoresegmentet, der forhandler vi sammen med utenriks ferge.

Oppgjøret i 2022 er et hovedoppgjør. Det vil si at det forhandles både om lønn og andre rettigheter som er festet i tariffen.

Siden 2014 har offshoresegmentet blitt svekket lønnsmessig både på grunn av oljekrisen i 2014 og så pandemien som herjet i 2 år med masse utfordringer for rederier og sjøfolk.

I oljekrisen så var det mange sjøfolk som gikk frivillig med på lønnsreduksjon for å vise solidaritet til sin arbeidsgiver.

Og med den krisen, så ble det 2 år med null oppgjør og sjøfolket sto last og brast i denne krisen med rederiet for å opprettholde viktige leveranser til oppdragsgiver.

Så såg det ut til å bli normale tilstander for offshoreflåten og da slo den globale pandemien inn med en masse utfordringer for rederiene og sjøfolk.

Det ble også et testregime som sjøfolkene måtte gjennom før utreise. Mange i offshore ble pålagt karantene både på utreise og hjemreise. Det ble forsinkelser på avløsning av skipsmannskap om bord på båtene på grunn av vanskeligheter med transport, fly var satt på bakken og andre transportmidler var innskrenket på grunn av pandemien, og det og førte til at de mistet verdifull fritid sammen med sin familie.

Så kom invasjonen av Ukraina med det til følge at vi fikk en galopperende økning av levekostnader i Norge.

Alle prisene har steget siden frontfaget hadde sitt oppgjør 1 april 2022 med et resultat på 3,7 prosent.

Per september 2022, så er konsumprisindeksen på 6,9 prosent.

For offshore bransjen nå så ser vi at det blir tegnet nye kontrakter, og det er også blitt en mangel på sjøfolk i dette segmentet.

Jeg vil sterkt anbefale rederiene til å gi sjøfolkene et godt lønnsoppgjør i år og på den måten takke alle sjøfolk som har vært med på å dra lasset i disse årene, uten sjøfolkene sin lojalitet så hadde nok mange rederier måtte gå til oppbud.

Ønsker alle et godt oppgjør.

Warning
Annonse
Annonse