JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Regjeringen setter norske sjøfolk i fare»

FrP vil fortsatt kjempe for sjøfolkene, og vi håper at SV vil gjøre det samme, skriver Sivert Bjørnstad.

FrP vil fortsatt kjempe for sjøfolkene, og vi håper at SV vil gjøre det samme, skriver Sivert Bjørnstad.

Frp

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Til de som fortsatt skulle være i tvil – regjeringens budsjettforslag viser tydelig at norske sjøfolk ikke prioriteres når Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal fordele budsjettmidler. 

Til tross for fagre løfter før valget svekker regjeringspartiene nettolønnsordningen enda litt mer neste år.

Nettolønnsordningen er det viktigste virkemiddelet for å sikre at det jobber norske sjøfolk på norske skip.

Blir budsjettforslaget stående, blir arbeidsplassene til norske sjøfolk mer utsatt enn tidligere. En svekket nettolønnsordningen er uheldig i en usikker tid.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet var før valget svært tydelige på at nettolønnsordningen skulle styrkes.

Dette ble også nedfelt i Hurdalsplattformen. Det er derfor skuffende budsjettforslaget nå sier at «regjeringen skal videreføre ordningen».

Ikke et ord om at ordningen skal styrkes, eller på hvilket nivå den skal videreføres. Næringen bør være oppmerksom på at regjeringen kan legge opp til en nedtrapping over tid.

Regjeringen vil kunne hevde at bevilgningen til ordningen økt. Ja, den har økt med én prosent. Men dette dekker ikke engang prisveksten ellers i samfunnet. Taket på alle fartøyssegmentene holdes på samme nivå som tidligere.

Når prisøkningen i samfunnet ellers (KPI) er på 6,9 prosent, er dette reelt sett et kutt. Finansminister Vedum og fiskeri- og havminister Skjæran har latt Hurdalsplattformen og de andre valgløftene ligge igjen i skuffen når budsjettet skulle skrives.

For ett år siden, da regjeringen Støre overtok, var nettolønnsordningen historisk sterk. Det var ingen tak på fartøysegmentene overhodet.

Fremskrittspartiet har alltid prioritert nettolønnsordningen da vi satt i regjering, og da vi forhandlet budsjett med regjeringen. Det er fordi vi vet at kutt i ordningen vil få store konsekvenser for den maritime næringen, og for sysselsetting og verdiskapning rundt omkring i hele landet.

De 12.000 sjøfolkene som omfattes av ordningen må ha forutsigbarhet. Nå får vi håpe at SV vil være den garantisten for en styrkes nettolønnsordningen som de har lovet å være.

Denne høsten fremmer de et forslag om at nettolønnsordningen skal styrkes og at alle makstakene i nettolønnsordningen skal fases ut. Dette er et godt forslag som jeg håper de husker når de skal forhandle med regjeringen om statsbudsjettet.

FrP vil fortsatt kjempe for sjøfolkene, og vi håper at SV vil gjøre det samme. 

Warning
Annonse
Annonse