JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Søndagsåpent er ikke en god idé

Vi ser allerede en stadig økning i angstlidelser, utbrenthet og andre psykiske livsstilssykdommer i Norge i dag. Er det en god idé å legge til enda en dag i uken hvor tempoet må holdes oppe? spør Marie Cecilie Heyn.

Vi ser allerede en stadig økning i angstlidelser, utbrenthet og andre psykiske livsstilssykdommer i Norge i dag. Er det en god idé å legge til enda en dag i uken hvor tempoet må holdes oppe? spør Marie Cecilie Heyn.

Brian Cliff Olguin

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det er på tide å knuse noen av mytene.

La oss gjøre det klart med en gang. Vi i Vestfold Handel og Kontor er prinsipielt imot søndagsåpne butikker. Det er ikke noe å legge skjul på, så vi kan like gjerne få det sagt med en gang. Det vi har lyst til å si litt om her er hvorfor.

Vi, som mange andre, følger med i debattene rundt temaet både i tradisjonelle og sosiale medier. Vi ser alle argumentene som kommer for at landet skal holde søndagsåpent. Nå som vi registrerer at temaet igjen er oppe i Larvik og Sandefjord, ønsker vi å både avkrefte noen få myter, men også lufte noen tanker.

Det er ikke for å være kranglete eller gammeldagse vi har tatt vårt standpunkt. I vårt virke så snakker vi mye med både medlemmer og butikkeiere. Vi har en direkte kontakt til dem som i praksis blir påvirket hver gang denne debatten kommer opp. Vi hører både bekymringene og argumentene for, og vi ser alle vurderingene lokalt på nært hold.

Et argument som stadig dukker opp i debatten rundt søndagsåpne butikker er arbeidsplasser. At dersom butikkene får flere åpningsdager så vil de ansette flere og da hovedsakelig ungdommer. Dette er i beste fall en myte.

Butikker får ikke automatisk et romsligere lønnsbudsjett ved at åpningstidene utvides. Snarere tvert imot. Det vil være akkurat de samme menneskene som er ansatt i butikken i dag som da må møte på jobb på søndag.

Neste argument en møter er da at dette er jo fint, deltidsansatte får mulighet til å øke stillingsprosenten sin? Nei. De ansatte vil da få en annen fridag i uken, en dag da venner og familie er på jobb. Som kunde vil du merke at det er færre ansatte på jobb gjennom hele åpningstiden.

De ansatte vil riktignok få et tillegg på timelønnen denne dagen. Hvor mye dette vil utgjøre avhenger av om bedriften har tariffavtale og andre lokale avtaler. Uansett vil det være en dag hvor det er dyrt å ha folk på jobb.

Det er derimot ikke gitt at omsetningen til bedriften øker med utvidede åpningstider, spesielt ikke på søndag. Det vil ikke nødvendigvis bli flere kunder eller mer salg.

Det som er sikkert, er at driftskostnadene øker. Strømutgifter, rengjøring, administrasjon og også lønn. Hver enkelt bedrift ville måtte gjøre dette regnestykket for å vurdere om det vil være lønnsomt å holde åpent. Enkelte mindre butikker vil se at det ikke går.

Så skal det jo være frivillig å holde åpent. Men handelsbransjen er en veldig konkurranseutsatt bransje. Bedriftene må i samme regnestykket ta med både hva avgjørelsen vil gjøre med rykte og med konkurranseevne. I Vestfold Handel og Kontor frykter vi for fremtiden til mange små foretak og deres arbeidsplasser.

I Norge så har vi en kultur hva angår søndagen. Det å roe ned en dag i uken der vi står fritt til å utnytte tiden slik vi ønsker, ligger dypt forankret i vårt fellesskap. En dag i uken hvor det er litt lettere å samle familien eller vennegjengen, der du ikke trenger å tenke på alt du MÅ gjøre. Sove litt lenger, eller bare hvile om kroppen trenger det.

Butikkarbeid er allerede et fysisk belastende yrke, hvor mange etter å ha jobbet i bransjen i flere år opplever slitasjeskader. Konsekvensen av å utvide åpningstidene vil være at arbeidsbelastningen øker på hver enkelt ansatt, og vi vil se en økning i både sykmeldinger og antall butikkarbeidere som ikke kan stå i jobb fram til pensjonsalder.

Vi ser allerede en stadig økning i angstlidelser, utbrenthet og andre psykiske livsstilssykdommer i Norge i dag. Er det en god idé å legge til enda en dag i uken hvor tempoet må holdes oppe?

Enda en dag hvor vi ikke med sikkerhet vet at vi kan lytte til vår egen kropp og helse og bare leve? Som samfunn og som mennesker trenger vi denne fritiden. En dag uten ærender. Uten den evige tidsklemmen. En dag med muligheten til å hente oss litt inn.

Vi heier selvfølgelig også på et levende sentrum i Larvik og Sandefjord. Men det bør være bærekraftig, både for innbyggere og næringsdrivende. Mandag til lørdag er godt nok! Hva med å heller investere i mer kultur disse dagene? Flere salgsboder? Forskjønning av områdene? Flere nisjebutikker? Koselige spisesteder med uteservering? Arrangementer for barn og unge?

Det er mange måter å løse dette på, søndagsåpent er slik vi ser det ikke en av dem.

Warning
Annonse
Annonse