JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Storstreik – endelig!

Jeg må bare innrømme at jeg av og til har lurt på om LO har brydd seg mer om bedriftene og deres eiere, enn folket de forhandler for, skriver Sten Kyrre Killi.

Jeg må bare innrømme at jeg av og til har lurt på om LO har brydd seg mer om bedriftene og deres eiere, enn folket de forhandler for, skriver Sten Kyrre Killi.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Det er jo synd at jeg synes en storstreik fra LO er på tide, men det har sine grunner.  

Arbeidstakere i Norge har ikke hatt noen stor lønnsutvikling siden 2015, prisene har steget for mye alle disse årene, og spesielt siden 2021.

Siden da har prisene steget mye mer enn lønna og trygdene til vanlige folk. De eneste som har fått mye høyere lønn er ledere (i tillegg til aksjeeiere og bedriftseiere). De lederne som fikk mest i fjor fikk vel rundt 20 prosent. Dette kan ikke fortsette.

Jeg synes LO i alle disse årene har vært for svake i forhold til spesielt NHO, da de styrer frontfaget. Jeg må bare innrømme at jeg av og til har lurt på om LO har brydd seg mer om bedriftene og deres eiere, enn folket de forhandler for.

Lønnsoppgjørene har gitt alt for lite til medlemmene, noe som har medført at eierne har kunnet ta ut enda mer i utbytte. LO, vi må tilbake til tiden da dere krever at arbeidernes del av overskuddet blir større.

Jeg vet at argumentet har vært konkurransen overfor utlandet, men masse bedrifter har gitt store utbytter og skyhøye lederlønninger, så pengene har de, men vil ikke gi bedre lønn til arbeidsfolket sitt. I tillegg burde dere ha som tillegg i protokollen at lederne skal få samme tillegg i kroner som de øvrige ansatte, ikke i prosent.

Hvis dette fortsetter, kan frontfaget ryke, og det vil dere vel ikke?

Nok om LO, og over til NHO. De sier bestandig at de ikke har mye, eller ingenting å gi, så det er vi vant til, men at de i år gamblet på at LO ikke gikk til streik, er uforståelig.

De visste at lederne fikk kjempetillegg, spesielt i fjor, og at utbyttene var meget store nesten over hele linja. Men, de trodde vel at siden det er mellomoppgjør og LO nesten aldri har gått til streik i mellomoppgjør, så ville de ikke gjøre det i år heller, heldigvis tok de feil.

Hvis det er rett slik som det har stått i ulike medier, at det i riksmeklerens forslag til protokoll, at de skulle sette glidningen til 1,9 prosent, så ville det vært galskap av LO å si ja til det.

For det første ville da lønnstilleggene til alle være på lusne 3,3 prosent, langt under forventet prisstigning på 4,9 prosent, alle ville tapt på det.

For det andre, hvilken bedrift i Norge ville gitt 1,9 prosent lønnstillegg til sine arbeidsfolk? Hvis da ikke gjennomsnittet i året som kommer ville vært fordi lederne på nytt får ett voldsomt lønnshopp.

For det tredje, nå som det er blitt streik, er jo streikeretten brukt opp, og folk vil ikke ha noen makt bak krava i lokale lønnsforhandlinger. 

Ser at NHO sier at lokale forhandlinger er viktig og med sterke foreninger. Ja, de kan være viktige hvis bedriftene vil gi noe, men det blir litt å stå med lua i hånden, og det er kanskje bare de bedriftene som virkelig går kjempebra som gir noe ekstra. Alle de andre kan sikkert vise til et eller annet på bunnlinjen som gjør at de ikke gir fem øre ekstra. Da har mesteparten av LO sine medlemmer mistet kjøpekraft. 

For at lønnsoppgjøret skal bli så godt som mulig, bør glidningen være så liten som mulig, det gir mest friske penger til folket fra hovedoppgjøret.

Jeg var hovedtillitsvalgt for NTL NRK fra 2002-03 til 2012, og har vært med på mange lønnsoppgjør. Vår motstander var Spekter og har en litt annen forhandlingsmodell enn LO og NHO.

LO Stat forhandlet først i A-delen, hvor vi fikk kronebeløpet som de forhandlet til alle i Spekteromådet, etterpå fulgte lokale forhandlinger i NRK. Vi fikk sjelden mer enn det som ble forhandlet fram prosentvis fra frontfaget, men vi sto stort sett for at det vi fikk var i kroner, ikke prosent.

Jeg har aldri sett at Spekter eller NRK kom med et forslag om at glidningen var høyere enn 0,5 prosent, som regel lå den på cirka 0,2, som går an å leve med. Som regel var glidningen noe vi presset med i slutten av oppgjøret for å få nok friske penger, slik at oppgjøret ble bedre for våre medlemmer. 

Etter hvert begynte NRK å tilby oppgjørene med prosent tillegg, noe vi var sterkt i mot, men godtok etter hvert at noe var i prosent. Hvis vi ikke hadde gjort det, ville det vært streik i NRK veldig ofte.

Paradokset med å få mest mulig ut i prosent tillegg, var at i forhandlingsutvalget til NRK, var det stort sett ledere, med veldig god lønn, som med prosenttillegg ville komme mye bedre ut av det lønnsmessig enn hvis det bare var kronetillegg.

I praksis satt de å forhandlet opp sin egen lønn mest mulig....

Det er nesten aldri ønskelig med streik, men nå var det fan meg på tide!

Warning
Annonse
Annonse