JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Ta vaksinen, folkens»

Vaksinering er det viktigste tiltaket i kanmpen mot koronaviruset, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Vaksinering er det viktigste tiltaket i kanmpen mot koronaviruset, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Enda flere må vaksinere seg.

kjell.werner@anb.no

I løpet av tirsdagen ble det registrert over 6.000 koronasmittede pasienter i Norge. Det er det høyeste tallet noen gang. Smitten brer seg i stadig økende grad. Heldigvis stiger ikke antall svært syke og døde så fort, men det er fare for at kapasiteten i det norske helsevesenet blir sprengt. Derfor var det på høy tid at regjeringen nå satte i verk enda strengere smitteverntiltak.

Det er imidlertid vaksineringen som bør være det viktigste tiltaket. Derfor er det bra at kommunene blir tildelt mange nye doser med vaksiner slik at enda flere av oss kan få den tredje oppfriskningsdosen raskere enn først planlagt. Det viser alvoret i situasjonen at Forsvarets sanitet settes inn for å hjelpe kommuner som trenger bistand.

Det er den uvaksinerte delen av den norske befolkningen som utgjør den største utfordringen for helsevesenet. Det er riktignok bare åtte prosent som ikke er vaksinert, men den uvaksinerte gruppen utgjør likevel 56 prosent av de sykeste koronapasientene.

Overlege Andreas Barratt-Due på Rikshospitalet sier at det er helt avgjørende at enda flere vaksinere seg. «Vaksine er like mye en kollektiv handling på vegne av samfunnet», sier overlegen til NRK Dagsrevyen. Begrunnelsen er at vaksinering øker vår immunitet og fører til færre syke pasienter.

Nå er det 363 koronasmittede pasienter på landets sykehus. Det er det høyeste tallet så langt i pandemien. 116 av disse pasientene ligger på intensivavdelinger. Brorparten av de sykeste pasientene er altså uvaksinerte i alderen 40 til 60 år. I tillegg utgjør eldre fullvaksinerte med to doser som ble satt tidlig i 2021, en stor andel. Poenget er at nesten ingen friske og fullvaksinerte som utvikler alvorlig korona-sykdom.

Hva er så løsningen på å løse dette misforholdet? Noen land har valgt å være enda hardere i klypa overfor dem som ikke vil la seg vaksinere. Det er ingen klok strategi å tvinge folk, for det vil bare skape større motsetninger i befolkningen. Norge bør holde fast på frivillighetslinjen. Sterk oppfordring basert på objektiv informasjon er veien å gå. Bare et ytterst lite mindretall har medisinske grunner for ikke å la seg vaksinere.

Myndighetene må være mer aktive overfor dem som ikke har forstått hvordan de skal gå fram for å bli vaksinert. Dette gjelder spesielt noen innvandrergrupper. Mange av arbeidsinnvandrerne som er i Norge i perioder for å jobbe, kommer fra land med lav vaksinedekning. Løsningen her kan være å tilby vaksine på arbeidsplassene.

Problemet er at en liten tue er i ferd med å velte et stort lass. Enda flere må derfor vaksinere seg. Det er usolidarisk å bare tenke på seg selv.

Warning
Annonse
Annonse