JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Tre tips for et trivelig julebord

Drikkepress er absolutt ikke noe som er forbeholdt ungdommen, skriver Ragnhild Kaski.

Drikkepress er absolutt ikke noe som er forbeholdt ungdommen, skriver Ragnhild Kaski.

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Jobbefesten er rett og slett ikke den festen du bør drite deg ut på.

Julebordsesongen er godt i gang. For mange er det årets høydepunkt, for andre blir det årets nedtur og noen holder seg helst hjemme. 

Julebord er den store snakkisen for tiden. Det blir god mat, og gjerne en skikkelig fest. Det er bra! Det er viktig at det investeres i det sosiale fellesskapet og arbeidsmiljøet på jobben. Men selv med de beste intensjoner fra sjefer og julebordskomiteer, ender ikke alle julebord med god stemning og glade kolleger.

Hvert år blir mange av oss vitne til at kolleger går på en julebordssmell, som både den aktuelle kollegaen og de rundt gjerne skulle vært foruten. Da et firma i Bergen avholdt julebord i november, endte det med at to ble anmeldt for seksuelle krenkelser og en for hatefulle ytringer.

Så ille kan det altså gå. Men det kan bli dårlig stemning lenge før ulovligheter og anmeldelser. Man kan lure på hva det er med julebordet som gjør at vi mister alkovettet.

Ifølge helsedirektoratet kan opp mot femti prosent av voldstilfeller tilskrives alkoholbruk. For når vi drikker for mye alkohol, mister vi hemninger. Alkohol påvirker hjernen vår ved å svekke evnen til å kontrollere følelser og impulser.

Å ikke lengre kunne kontrollere følelser og impulser er noe du helst vil unngå når du er sammen med kolleger og sjefen. Det blir fort pinlig.

Jobbefesten er rett og slett ikke den festen du bør drite deg ut på. Kolleger skal du forholde deg til også etter festen, og det er ikke alt som løser seg om man bare humrer litt ved kaffemaskina eller på pauserommet.

Ikke alle finner veien til jobbens julebord. Mange velger å stå over. Kanskje med en unnskyldning om familiære forpliktelser.

Noen ganger er sannheten at den fuktige jobbfesten ikke er noe særlig fristende. Drikkepress er absolutt ikke noe som er forbeholdt ungdommen.

Jeg velger å tro at alle ønsker et inkluderende julebord hvor alle trives. Av-og-til vil derfor komme med tre julebordstips til julebordskomiteen, til sjefen og alle og enhver.

Følger du disse rådene er sjansen stor for at det blir en hyggelig kveld for alle.

Tre tips for et trivelig julebord:

• Sørg for at det til enhver tid finnes alkoholfrie alternativer av samme kvalitet som de alkoholholdige, og at begge alternativer er like tilgjengelige.

• Unngå spørsmål som «Hvorfor drikker ikke du?» dersom du legger merke til at en ansatt eller kollega ikke drikker. Å ikke drikke er et personlig valg, og det finnes mye annet det er mer spennende å snakke om.

• Arbeidsgiver bør ta praten om alkohol og hvordan man ønsker å ha det på sosiale sammenkomster med jobben. Og husk at det ikke hjelper med formaninger hvis sjefen selv drikker med begge hender.

Warning
Annonse
Annonse