JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den dyre skolestarten

Skolestart blir dyr for de 60.000 barna som begynner på skolen mandag.

Gjennomsnittsfamilien må ut med 2.000 kroner i skoleutstyr. I tillegg kommer klær, hårklipp og mobiltelefonutgifter for stadig flere barn.

Skolestart. Forventninger i lufta. Skrekkblandet fryd! Og store innhogg i lommeboka. Foreldrene til de rundt 60.000 norske barna som begynner på skolen på mandag vil merke statusendringen til ynglingen på lommeboka.

En gjennomsnittlig ransel koster 400 kroner, og 699 kroner om man velger en dyrere sekk, viser tall fra Nordea.

I tillegg må man ha et nytt penal, drikkeflaske, matboks og utstyr til gymmen. Samlet kommer prisen på et sted mellom 2.000 og 3.600 kroner, ifølge Nordeas tall.

Mobiltelefon

– Det er et økende kjøpepress på barn, og det aktualiseres ved skolestart. Foreldre ønsker å gi barna en god start på skolelivet, at de skal henge med i trendene. Dermed kjøper de ofte dyrt skoleutstyr til barna, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea bank til Dagsavisen.

På toppen av det, kommer det stadig voksende kravet om mobiltelefon. Ifølge Telenor har 9 prosent av barna i fem-seksårsalderen mobiltelefon. For sju-niåringer er tallet 50 prosent, for barn i alderen 10-11 år er prosentandelen med mobiltelefon 85 prosent.

Også eldre barn

Det er vanlig at også de eldre skolebarna koster penger ved skoleårets innledning. Warloe i Nordea bank forteller at de store kjedene tar i bruk stadig nye virkemiddel for å selge til de unge. Et av virkemidlene er å bruke kjente figurer og personer som ansikt på skolesekk og penal - som for eksempel Disney-fenomenet Hannah Montana.

Det skaper i sin tur et fornyingspress på alle skoletrinn, fordi Hannah Montana i år kan fort bli en helt annen heltinne neste år.

– Det som er «in» i år, er kanskje ute neste år. Dermed kan skolestart bli dyrt for foreldrene, hvert eneste år, sier Warloe. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse