JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dragkamp om Norske Skog

– Jeg er usikker både på hvem som blir valgt og de nye eiergruppenes beveggrunner, sier konserntillitsvalgt Kåre Leira (til høyre) foran dagens generalforsamling i Norske Skog.

Usikkerheten på valgene til styre og bedriftsforsamling skyldes særlig den amerikanske eiergruppen Third Avenues inntreden i diskusjonen om Norske Skogs ledelse.

Third Avenue er fortørnet over skogeiernes dominans, og er nå i et samspill med Unionen, ved Øystein Stray Spetalen, Petter Stordalen og Ove Gusevik, om å la de andre eierne øke sin makt.

Dette vil sannsynligvis skje på generalforsamlingen i dag.

Beveggrunner

Kåre Leira er redd for at turbokapitalismen skal styre Norske Skog. Han mistenker fortsatt Unionen for å tenke kortsiktig profitt, men er positiv til at eiergruppen får plass i styret i kraft av sin størrelse.

– Det er interessant å se at eierne er så interessert i selskapets ve og vel som de gir inntrykk av. Men jeg er usikker på hva som er deres bakenforliggende beveggrunn for interessen, sier han til Trønder-Avisa.

– Jeg har snakket med dem, og Spetalen sier klart i ifra om at hans jobb er å tjene penger. Usikkerheten min går mye på at jeg synes det er vanskelig å se hva de vil med selskapet.

Langsiktighet

Leira står på at Norske Skog trenger langsiktige og strategiske eiere og mener skogeierne er gode eiere for selskapet, ikke minst fordi de representerer koblingen til norsk skogbruk. Det er et faresignal om dette båndet blir for svakt.

Men selv om skogeierne nå får redusert sin innflytelse, tror han ikke på raske endringer i kursen.

– Det er rett og slett fordi styret og administrasjonen i selskapet har lagt planer for selskapet i nær og lang framtid. Planer Spetalen har sagt seg enig i. Men det gjenstår jo å se om de står på det de har sagt i det siste, at de vil legge ned i utlandet og skjerme norske arbeidsplasser, sier Leira.

Warning
Annonse
Annonse