JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser ærlighet

Lederen i Norges Bondelag frykter at landbruket kan bli en salderingspost når en borgerlig regjering skal finansiere sine skattekutt.

helge.birkelund@anb.no

– Den ene dagen sier Høyre at deres landbrukspolitikk ikke vil være dramatisk for næringen, og at partiet vil øke norsk matproduksjon. Neste dag viser Høyre til landbruket når de skal spare penger og innfri valgløfter. Jeg syns Høyre bør bli ærlige på hvor de vil med sin landbrukspolitikk, sier Nils T. Bjørke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Samarbeid om nordisk landbruk

Høyres skattepolitiske talsperson, Gunnar Gundersen bekrefter overfor ANB at reduserte overføringer til landbruket er en del av den totale budsjettpakka til Høyre.

Bondelagets leder tar det som nok et bevis på at Høyre taler med to tunger i forhold til sin landbrukspolitikk.

– Gang på gang blir vi fortalt at Høyre vil kutte i overføringene til norsk landbruk. Men norsk landbruk er så presset at det er behov for et løft, ikke en stor usikkerhet knyttet til landbrukets levevilkår i Norge, sier Nils T. Bjørke.

Høyre foreslo kutt på halvannen milliard i sitt budsjett for 2013. To tredjedeler av dette beløpet – 950 millioner kroner – er kutt i de direkte overføringene til landbruket. I tillegg vil Høyre reversere tollvernet, noe som vil gi reduserte priser.

– Totalt sett vil Høyres landbrukspolitikk være dramatisk for landbruket, med reduserte overføringer kombinert med reduserte priser, presiserer han.

Ifølge Bjørke vil reduserte overføringer til landbruket også ramme kommunene i en stor grad.

– Det er viktig for norske kommuner at landbruket går bra. Landbruket er også en inntektskilde for kommunene, mener Bjørke.

– Les også: Spår dyrere matvarer

Høyre mener kutt i formueskatten også vil komme bøndene til gode. Fremskrittspartiet vil på sin side redusere budsjettstøtten til landbruket med over fem milliarder kroner.

Gunnar Gundersen benekter imidlertid at landbruket vil være en salderingspost for partiet.

– Halvparten av de reduserte overføringene vil landbruket få tilbake i form av skattelettelser. Samtidig vil vi deregulere landbruket og sørge for at landbruket selv kan tilpasse seg egne strategiske endringer, mener Gunnar Gundersen.

På ett område er imidlertid lederen i Norges Bondelag enig med Høyre. Bjørke og Høyre mener det er galt at det skal innkreves formueskatt av skattbar kapital. Norges Bondelag er med i Skattealliansen, som arbeider for å fjerne formueskatt på arbeidende kapital fordi den svekker privat verdiskaping, konkurranse og sysselsetting. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse