JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyrebølge i kommunene

200 ansatte kan få privat arbeidsgiver: – Som lyn fra klar himmel

Det nye blågrønne byrådet i Trondheim har presentert sin plan for byen.
Leder av Fagforbundet i Trondheim, Mats Monsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning, sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fagforbundet-leder Mette Nord.

Leder av Fagforbundet i Trondheim, Mats Monsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning, sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fagforbundet-leder Mette Nord.

Martin Guttormsen Slørdal

berit.baumberger@fagbladet.no

– Vi er sinte og skuffet, sier Fagforbundets leder i trønderhovedstaden.

Både i Oslo, Bergen og Trondheim mistet venstresiden makta i fjor høst.

Nå sitter det byrådsledere fra Høyre i alle de tre store byene.

• I Bergen har fagbevegelsen protestert mot privatisering av to kommunale sykehjem, i form av en politisk streik.

• I Oslo har de vist sin motstand mot privatisering av fire sykehjem, som allerede er pekt ut.

• Nå kommer også Trondheim etter. Her vil man blant annet privatisere en annen del av omsorgssektoren.

Kent Ranum (H) var ordfører frem til Trondheim denne uken gikk over til parlamentarisme. Nå fortsetter han som ordfører, mens eks-Frp-er Kristian Dahlberg Hauge (H) er byrådsleder.

Kent Ranum (H) var ordfører frem til Trondheim denne uken gikk over til parlamentarisme. Nå fortsetter han som ordfører, mens eks-Frp-er Kristian Dahlberg Hauge (H) er byrådsleder.

Martin Guttormsen Slørdal

Går på omsorgssektoren

I forkant av valget var Høyre-topp Kent Ranum veldig klar på at det ikke skulle privatiseres noen sykehjem «på hans vakt».

Denne uka ble det imidlertid klart at det nye byrådet vil privatisere en annen del av omsorgstjenesten. De vil:

… gjennomføre et avgrenset prøveprosjekt hvor en privat aktør overtar driften av én av de fire enhetene i bo- og aktivitetstilbud (BOA). Målet med prøveprosjektet er å optimalisere og forbedre driften

Det kommer fram i byrådserklæringen, som ble presentert denne uka.

BOA gir tjenester til mennesker over 18 år, med ulike typer funksjonsnedsettelser. De siste årene har det vært omfattende problemer i sektoren.

Reagerer

Mats Monsen, som også er Ap-mann, mener forslaget om å privatisere BOA kommer brått:

– Det kom som lyn fra klar himmel. Dette har ikke vært oppe i valgkampen i det hele tatt. Det høres lite ut med én enhet, men det kan ramme opptil 200 ansatte, sier Monsen.

Han spør hva dette vil innebære i praksis – og mener de ansatte her vil kunne ende opp med andre lønns- og arbeidsvilkår.

Mats Monsen synes forslaget kommer brått på.

Mats Monsen synes forslaget kommer brått på.

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbladet sender Monsens spørsmål videre til byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge:

– Det er et prøveprosjekt, lengre enn det har vi ikke kommet i planleggingen. Jeg ser ingen grunn til at de ansatte skulle ende opp med andre vilkår enn i dag. Målet er å se om vi kan få en bedre drift med en privat aktør, sier byrådsleder Dahlberg Hauge (H).

Monsen er bekymret:

– Vi forsøker nå å få oversikt og regne på hva dette vil innebære. Det går rykter om hvilken enhet det vil bli, men ingen vet, sier Monsen.

Det er mange av Fagforbundets medlemmer som arbeider i BOA, blant annet helseassistenter, vernepleiere og helsefagarbeidere.

Fritt brukervalg

Fra før av var det kjent at det blir fritt brukervalg innenfor hjemmetjenester, og at et nytt sykehjem i Trondheim skal drives av ideelle aktører.

«Mange oppgaver kan løses bedre av eller i samarbeid med andre, slik som frivillige og private aktører,» heter det i erklæringa fra Høyre, MDG og Venstre, som styrer sammen.

Ellers i eldreomsorgen nevnes private løsninger i flere sammenhenger, som her:

I samarbeid med private aktører tar byrådet sikte på å tilby varierte boformer, som seniorboliger, bokollektiv og demenslandsby. 

Under punktet for barnehage, skriver de blågrønne kameratene at de vil …

… likebehandle private og kommunale barnehager.

Dahlberg Hauge kan ikke svare på om den siste formuleringen betyr noen endring fra dagens praksis.

– Oppvekstbyråden ser nå på hvordan denne delen av erklæringen skal følges opp, sier Høyre-politikeren til Fagbladet.

Warning
Annonse
Annonse