JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drømmen om fast jobb går i oppfyllelse for Yonas

På nyåret går helsefagarbeideren fra usikker vikartilværelse til fast jobb. 
Helsefagarbeider Yonas Gidey Ageze fått utvidet og fast stilling, slik han har ønska seg i mange år.

Helsefagarbeider Yonas Gidey Ageze fått utvidet og fast stilling, slik han har ønska seg i mange år.

Marte Bjerke

marte.bjerke@fagbladet.no

Han er en av 550 vikarer og deltidsansatte som har fått jobbhjelp fra et nytt prosjekt.

Yonas Gidey Ageze kommer smilende mot oss mens TV-programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» går sin langsomme gang over skjermen i kafeen på Langerudhjemmet i Oslo.

Dette er hans hjem nå, iallfall i jobbmessig forstand, etter å ha levd en omflakkende nomadetilværelse som vikar og deltidsansatt. 36 sikre prosenter hadde han i arbeidskontrakten. Fra 1. januar 2024 er de økt til 80. 

– Jeg har søkt på flere stillinger siden jeg ble autorisert som helsefagarbeider i 2018, men jeg har ikke fått noe, forteller han.

Ageze har jobba som vikar på flere av hovedstadens sykehjem de siste åra.

– Hvis avdelingen ikke kjenner deg, er det vanskelig å få fast jobb. Jeg opplever det iallfall sånn, sier han.

Har hjulpet 550 til utvidet og fast stilling

Full jobb har han likevel i praksis hatt ved å «shoppe vakter» som tilkallingsvikar. Ageze forteller at mange kollegaer har det som ham.

En kartlegging gjort av Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo bekrefter at han har rett: I perioden 2019 til og med 2021 tilsvarte bruken av ekstravakter og vikarer i overkant av 1500 årsverk per år i helse- og omsorgssektoren i Oslo kommune.

Det var først da Ageze svarte på en epost fra «Operasjon AML 14» – et prosjekt i regi av nettopp Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo at deltidsfloken for alvor ble løst. 

HUMØRFYLT OG HARDT ARBEID: Zebib Getachew,  Daniell Thomassen, Sarah Bashir og Bashiruddin Khawaja  er "Operasjon AML 14". (Anders Løken som også er del av gruppa var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

HUMØRFYLT OG HARDT ARBEID: Zebib Getachew, Daniell Thomassen, Sarah Bashir og Bashiruddin Khawaja er "Operasjon AML 14". (Anders Løken som også er del av gruppa var ikke tilstede da bildet ble tatt.)

Marte Bjerke

Den fredelige operasjonen er nå inne i sitt tredje år. Prosjektet har henta navnet sitt fra arbeidsmiljølovens paragraf 14, som lovfester retten til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid. 

Gruppa, som utgjør fem personer, jobber intenst i tre måneder for å hjelpe medlemmer i Fagforbundet til fast jobb og høyere stillingsprosenter. Ageze er en av snart 550 vikarer og deltidsansatte som har fått hjelp gjennom prosjektet.

LES MER: Denne aksjonsgruppa har hjulpet 550 vikarer og deltidsansatte til fast og utvidet stilling. Slik klarte de det

– Handler ikke bare om lønn

Den nåværende arbeidsgiveren til Ageze svarte kontant ja da kravet om utvidet og fast stilling kom fra «Operasjon AML 14», ifølge ham selv.

– Jeg trives veldig godt her, sier helsefagarbeideren som jobber på en demensavdeling på Langerudhjemmet sør i Oslo.

Det var ikke bare den sikre lønna som var utslagsgivende for at han ønska seg fastere rammer.

– Det handler også om å føle seg trygg på arbeidsplassen, å ha gode venner. Arbeidsmiljøet er veldig viktig, sier han.

 

Warning
Annonse
Annonse