JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Enighet om ny lønn for sykehusansatte

Ingen fagarbeidere med 16 års ansiennitet skal tjene under 500.000 kroner i året etter at arbeidstakerorganisasjonene og Spekter kom til enighet i sykehusoppgjøret onsdag kveld.
Resultatet i Spekter Helse ivaretar alle yrkesgruppene til LO, fra assistenter til høgskolegrupper med spesialutdanning

Resultatet i Spekter Helse ivaretar alle yrkesgruppene til LO, fra assistenter til høgskolegrupper med spesialutdanning

Frøydis Falch Urbye

per.flakstad@fagbladet.no

Resultatet av forhandlingene for de ansatte ved sykehusene ble et generelt tillegg til alle i stillingsgruppene 1 til 3 får et generelt tillegg på 23.000 kroner med virkning fra 1. mai.

Disse stillingsgruppene gjelder ansatte uten formell utdanning og ansatte med fagbrev og fagbrev pluss autorisasjon.

Fornøyd

– Nå er det dyr mat, strøm og bolig, og derfor var det viktig å prioritere de lavest lønte i dette lønnsoppgjøret. Vi er godt fornøyde med et generelt kronetillegg for alle, og at vi fikk på plass nye lønnstrinn, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen.

Ansatte i stillingsgruppene 4 og 5 får et tillegg på 5 prosent. Dette gjelder ansatte i stillinger som krever minst tre års høyskoleutdanning, universitetsutdanning og/eller spesialutdanning i tillegg.

Gruppe 4 får tilleggene fra 1. mai mens ansatte i gruppe 5 får sine tillegg fra 1. juli.

Ingen fagarbeidere under 500.000

Med virkning fra 1.oktober opprettes et nytt ansiennitetstrinn på 16 år for stillingsgruppe 2 og 3 på 500.000 kroner. Stillingsgruppe 2 og 3 er grupper hvor det som hovedregel kreves fagarbeiderutdanning eller 3 års videregående utdanning og autorisasjon etter lov om helsepersonell.

– Det nye lønnstrinnet på 16 års ansiennitet for ansatte i stillingsgruppe 2 og 3 anerkjenner de dyktige og erfarne fagfolkene som sykehusene er avhengige av. Derfor er vi veldig fornøyd med å ha fått gjennomslag for dette, sier Green Nilsen.

Økt lørdags- og søndagstillegg

I tillegg til den generelle lønnsøkningen er partene enige om å øke tilleggene for lørdag- og søndagsjobbing. Grunnsatsen økes til 26 prosent av timelønn, og den skal være minst 70 kroner per time.

Avtalen for spesialisthelsetjenesten gjelder ansatte i sykehus, som ambulansepersonell, helsefagarbeidere, sykepleiere, hjelpepleiere, portører, helsesekretærer, driftsoperatører, ikt-ansatte, kontor- og administrasjonsmedarbeidere, håndverkere og renholdere.

Fagforbundet forhandlet sammen med de andre LO-forbundene El og IT forbundet, Fellesorganisasjonen FO, og Creo. I tillegg forhandlet YS-forbundene Parat og Delta.

Forhandlingene har omfattet landets helseforetak med sykehusdrift, Martina Hansens Hospital og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

I tråd med LO/NHO-oppgjøret

– Spekter har kommet til enighet med forbundene i LO og YS i lønnsforhandlingene for sykehusene, og løsningen innebærer et resultat i tråd med normen fra frontfaget, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Warning
Annonse
Annonse