JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De meldte seg inn i Fagforbundet. Da startet marerittet for frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset.

De meldte seg inn i Fagforbundet. Da startet marerittet for frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset.

Werner Juvik

AFP og lønn

Frisørene ba om tariffavtale. Ledelsen svarte med å legge ned hele arbeidsplassen

Nina Birgitte, Kristina og Ivar Andreas hadde aldri forestilt seg en slik reaksjon på at de organiserte seg.20.08.2022
06:00
20.09.2022 14:03

ola.tommeras@fagbladet.no

Vi møter de tre frisørene Ivar Andreas Høgset, Kristina Hagheim Kristensen og Nina Birgitte Halle like etter at de hadde sin siste arbeidsdag ved Grønne frisører – kjent under navnet Fru Berntzen frisør – i Holmestrand.

28. mars fikk de oppsigelse. Ledelsen besluttet å legge ned salongen framfor å drive den med tariffavtale.

Det ville angivelig bli for dyrt.

– Det er en myte at arbeidsplasser blir kjørt i grøfta av tariffavtaler, en myte vi sliter med i frisørbransjen, sier leder av Fagforbundet Frisørenes fagforening, Vivian Jacobsen.

Hun ledet drøftingene med styrelederen i frisørsalongen på vegne av de ansatte. Det endte brått med oppsigelse.

– Av og til kontrer arbeidsgivere krav om tariffavtale med trusler om oppsigelser, men det er første gang vi opplever at en eier faktisk legger ned en salong for å unngå tariffavtale, sier Jacobsen.

Starten på marerittet

De tre frisørene som organiserte seg, utgjorde halvparten av staben i Grønne frisører Holmestrand. De øvrige, som er uorganisert, ble senere ansatt i eierens andre salong.

De tre frisørene vi møter har imidlertid alle lang fartstid og solid kundekrets. De var raskt i gang i nye jobber i andre salonger i Holmestrand.

Ivar Andreas Høgset har vært medlem i Fagforbundet i mange år. Kristina Hagheim Kristensen og Nina Birgitte Halle meldte seg inn i Fagforbundet Frisørenes fagforening i januar.

De forteller at de ønsket trygghet, gode fordeler og forsikringer og mulighet for AFP-avtale.

Krav om tariffavtale ble derfor sendt til ledelsen. Tariffavtalen ble undertegnet den 2. mars, men allerede samme uke startet det de tre ansatte kaller et mareritt.

Redd for å gå på jobb

De tre frisørene vi treffer, hevder at styreleder var i harnisk over at de hadde organisert seg og fått tariffavtale.

– Han kom stormende inn i salongen og forlangte å få snakke med to av oss på bakrommet. Han var så sint at vi ble redde. Vi ble framstilt som noen jævlige folk som ødela en arbeidsplass med godt arbeidsmiljø. Samme tirade ble tatt på telefon for den tredje av oss, forteller frisørene.

De ble enige om aldri å møte ledelsen alene.

– Noen ganger føles de siste månedene som en merkelig drøm, sier Nina Birgitte Halle.

Les styreleder og eier Christian Eydes tilsvar lenger ned i artikkelen.

– Skulle vare til pensjonsalder

– Jeg hadde aldri trodd at ledelsen skulle reagere slik, sier Ivar Andreas Høgset. For tre år siden sa han opp en jobb i Oslo, reiste til Holmestrand, kjøpte hus og etablerte seg i den lille fjordbyen. Dette etter forespørsel fra salongeieren, som trengte flere dyktige frisører i teamet.

Kollega Nina Birgitte Halle har vært frisør i Holmestrand i 34 år, hvorav 21 år i Grønne frisører/Fru Berntzen som hun nå ble sagt opp fra, mens Kristina Hagheim Kristensen ble ansatt for fem år siden.

– Denne salongen tenkte vi på som en arbeidsplass vi skulle være i til pensjonsalder, sier Halle og Høgset.

Gikk med på lønnskutt

Noen dager etter at tariffavtalen ble undertegnet, den 7. mars, hadde frisørene og ledelsen drøftingsmøte sammen med Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening.

De foreslo en midlertidig lønnsnedgang for å dekke de første AFP-kostnadene. Protokollene fra møtene viser at det ble lagt fram detaljerte skisser om hvordan innskudd til avtalefestet pensjon (AFP) ville dekkes inn uten noe tap for salongen.

Jacobsen understreker at det er høyst uvanlig at ansatte tilbyr lønnsnedgang, men de gjorde det for å få til en løsning.

Det holdt ikke.

– Vi ble presentert en lønnsmodell som knapt ville nådd opp til garantilønna, sier Ivar Andreas Høgset.

Han mener AFP er veldig viktig i et yrke som frisør, der mange ikke klarer å jobbe til alderspensjon.

Det ble ikke flere drøftinger. 28. mars sendte styreleder frisørene oppsigelse.

Ledelsen: Det ble for dyrt

Styreleder Christian Eyde er eier sammen med sin kone. Han har representert ledelsen i drøftingene med Frisørenes fagforening og uttaler seg på vegne av ledelsen.

Eyde legger ansvaret for skjebnen til salongen på kravet om tariffavtale fra Fagforbundet.

Han skriver til Fagbladet at han ikke er imot organisering og tariffavtale, men at det ville blitt for dyrt for hans salong.

– Den totale lønnskompensasjonen ville blitt for høy. Det alene er grunnen til at vi dessverre måtte legge ned selskapet, skriver han i en e-post.

Foreningsleder: Overdrivelse

Vivian Jacobsen stiller seg undrende til påstanden. Hun mener arbeidsgiver overdriver kostnader.

– Her ble det påstått at AFP ville koste bedriften 100.000 kroner ekstra i året. Det stemmer overhodet ikke etter våre beregninger. Tariffavtale ville ikke hevet lønnskompensasjonen. De ansatte gikk dessuten med på midlertidig nedgang i lønn for å dekke opp for kostnader til AFP, svarer hun.

– Jeg og medlemmene er av den oppfatning at det ville være fullt mulig å drive videre ut ifra hva vi foreslo. Når han da likevel velger å legge ned, tenker vi at det er andre ting som også kan ligge bak.

Til Fagforbundets beregninger om at kostnadene ved tariffavtale er sterkt overdrevet, kommenterer styreleder Christian Eyde:

– Dette er et relativt utsagn som må sees i sammenheng med det økonomiske handlingsrommet enhver bedrift har. For oss medførte organisering og tariffavtale at den samlede lønnskostnaden ble for høy.

Vanskelig også for ledelsen

Eyde sier han forstår at de ansatte har opplevd dette som vondt og vanskelig.

– Vi har full forståelse for det, det gjorde det også for oss da vi ikke ble informert i forkant, skriver han i eposten, og påpeker at han ga de ansatte ekstra oppsigelsestid for å gi bedre mulighet til å finne nye arbeidsplasser.

– Men det er klart at en så alvorlig prosess vil prege arbeidshverdagen negativt, skriver Eyde.

Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening påpeker at arbeidstakere ikke på noen måte har plikt til å informere i forkant av at ansatte organiserer seg eller at det kreves tariffavtale.

Hevder det var en annen agenda

Styreleder Christian Eyde bekrefter at han kom overraskende inn på salongen, men hevder at det var en annen agenda for møtet på bakrommet.

– Agendaen og tema var ikke det som blir fremsatt av de ansatte, skriver han, og påstår at agenda var bekymring rundt utestengelse og dårlig arbeidsmiljø etter tilbakemelding fra to andre ansatte.

– Jeg sa direkte at de måtte slutte med den typen atferd, for ikke å ødelegge en flott arbeidsplass.

Hørte aldri noe om varsel

Nina Birgitte Halle og Ivar Andreas Høgset var i salongen da styreleder kom på overraskende besøk for å ha et møte på bakrommet. Begge to avviser at de ble forelagt varsel fra andre ansatte. Heller ikke Kristina Hagheim Kristensen, som ble oppringt av styreleder like etter, kjenner igjen en slik agenda.

– Det ble overhodet ikke nevnt noe om varsel fra andre ansatte, og det var heller ikke noen splittelse mellom frisørene, sier Halle.

– Jeg hadde pratet om tariffbestemte goder og snakket opp det å være organisert på jobben, sier Ivar Andreas Høgset. Han finner det merkelig at det skal oppfattes som å ødelegge arbeidsmiljøet.

Ifølge Høgset kom styreleder stormende inn og beordret dem til bakrommet.

– Jeg sto midt i arbeid med en kunde jeg måtte forlate, forteller han.

Fagbladet har bedt styreleder om å formidle kontakt til ansatte som skal ha stått bak varsel mot de tre, noe han avviser å gjøre.

– Jeg ønsker ikke å kverne mer i dette eller å blande inn ansatte, svarer Eyde.

20.08.2022
06:00
20.09.2022 14:03Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

Sjømennene Kyrylo Bich og Jevgenijus Lopatcenkovas har vært utsatt for rekordstort lønnstyveri.

Sjømennene Kyrylo Bich og Jevgenijus Lopatcenkovas har vært utsatt for rekordstort lønnstyveri.

Tri Nguyen Dinh

Norsk rederi stjal lønna til ukrainske flyktninger

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

Joakim sluttet som taxisjåfør og ble vognfører. Det merkes på lønna

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

Lønna må opp, og det mer enn prisene har økt, er hovedkonklusjonen.

Lønna må opp, og det mer enn prisene har økt, er hovedkonklusjonen.

Jøran Grønstad

Vektere, renholdere og anleggsfolk skal få ny lønn. Her er kravene

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får elektrikeren jobben tilbake

Ole Palmstrøm

Statsansatte ble lønnsvinnere i 2023

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

Fontene fikk være med da fire kvinner samtalte med overgrepsdømte «Ivar» en ettermiddag i januar.

Fontene fikk være med da fire kvinner samtalte med overgrepsdømte «Ivar» en ettermiddag i januar.

Fartein Rudjord

Katrine og Maren hjelper fangene som vekker størst avsky

Kommentar

Fagbevegelsen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang, skriver Kjell Werner.

Fagbevegelsen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Fagbevegelsen har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

Erlend Tro Klette

Norges dyreste bil måtte gjøres styggere med vilje

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Snittlønna i varehandelen er 629.000 kroner, men det er mye høyere enn det butikkansatte tjener. Grunnen er at grossistvirksomheter og kontoransatte er inkludert i regnestykket. (Illustrasjonsbilde).

Snittlønna i varehandelen er 629.000 kroner, men det er mye høyere enn det butikkansatte tjener. Grunnen er at grossistvirksomheter og kontoransatte er inkludert i regnestykket. (Illustrasjonsbilde).

Jonas Fagereng Jacobsen

Ansatte i varehandelen blei lønnstapere i 2023

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden


Flere saker