JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De meldte seg inn i Fagforbundet. Da startet marerittet for frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset.

De meldte seg inn i Fagforbundet. Da startet marerittet for frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset.

Werner Juvik

AFP og lønn

Frisørene ba om tariffavtale. Ledelsen svarte med å legge ned hele arbeidsplassen

Nina Birgitte, Kristina og Ivar Andreas hadde aldri forestilt seg en slik reaksjon på at de organiserte seg.20.08.2022
06:00
20.09.2022 14:03

ola.tommeras@fagbladet.no

Vi møter de tre frisørene Ivar Andreas Høgset, Kristina Hagheim Kristensen og Nina Birgitte Halle like etter at de hadde sin siste arbeidsdag ved Grønne frisører – kjent under navnet Fru Berntzen frisør – i Holmestrand.

28. mars fikk de oppsigelse. Ledelsen besluttet å legge ned salongen framfor å drive den med tariffavtale.

Det ville angivelig bli for dyrt.

– Det er en myte at arbeidsplasser blir kjørt i grøfta av tariffavtaler, en myte vi sliter med i frisørbransjen, sier leder av Fagforbundet Frisørenes fagforening, Vivian Jacobsen.

Hun ledet drøftingene med styrelederen i frisørsalongen på vegne av de ansatte. Det endte brått med oppsigelse.

– Av og til kontrer arbeidsgivere krav om tariffavtale med trusler om oppsigelser, men det er første gang vi opplever at en eier faktisk legger ned en salong for å unngå tariffavtale, sier Jacobsen.

Starten på marerittet

De tre frisørene som organiserte seg, utgjorde halvparten av staben i Grønne frisører Holmestrand. De øvrige, som er uorganisert, ble senere ansatt i eierens andre salong.

De tre frisørene vi møter har imidlertid alle lang fartstid og solid kundekrets. De var raskt i gang i nye jobber i andre salonger i Holmestrand.

Ivar Andreas Høgset har vært medlem i Fagforbundet i mange år. Kristina Hagheim Kristensen og Nina Birgitte Halle meldte seg inn i Fagforbundet Frisørenes fagforening i januar.

De forteller at de ønsket trygghet, gode fordeler og forsikringer og mulighet for AFP-avtale.

Krav om tariffavtale ble derfor sendt til ledelsen. Tariffavtalen ble undertegnet den 2. mars, men allerede samme uke startet det de tre ansatte kaller et mareritt.

Redd for å gå på jobb

De tre frisørene vi treffer, hevder at styreleder var i harnisk over at de hadde organisert seg og fått tariffavtale.

– Han kom stormende inn i salongen og forlangte å få snakke med to av oss på bakrommet. Han var så sint at vi ble redde. Vi ble framstilt som noen jævlige folk som ødela en arbeidsplass med godt arbeidsmiljø. Samme tirade ble tatt på telefon for den tredje av oss, forteller frisørene.

De ble enige om aldri å møte ledelsen alene.

– Noen ganger føles de siste månedene som en merkelig drøm, sier Nina Birgitte Halle.

Les styreleder og eier Christian Eydes tilsvar lenger ned i artikkelen.

– Skulle vare til pensjonsalder

– Jeg hadde aldri trodd at ledelsen skulle reagere slik, sier Ivar Andreas Høgset. For tre år siden sa han opp en jobb i Oslo, reiste til Holmestrand, kjøpte hus og etablerte seg i den lille fjordbyen. Dette etter forespørsel fra salongeieren, som trengte flere dyktige frisører i teamet.

Kollega Nina Birgitte Halle har vært frisør i Holmestrand i 34 år, hvorav 21 år i Grønne frisører/Fru Berntzen som hun nå ble sagt opp fra, mens Kristina Hagheim Kristensen ble ansatt for fem år siden.

– Denne salongen tenkte vi på som en arbeidsplass vi skulle være i til pensjonsalder, sier Halle og Høgset.

Gikk med på lønnskutt

Noen dager etter at tariffavtalen ble undertegnet, den 7. mars, hadde frisørene og ledelsen drøftingsmøte sammen med Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening.

De foreslo en midlertidig lønnsnedgang for å dekke de første AFP-kostnadene. Protokollene fra møtene viser at det ble lagt fram detaljerte skisser om hvordan innskudd til avtalefestet pensjon (AFP) ville dekkes inn uten noe tap for salongen.

Jacobsen understreker at det er høyst uvanlig at ansatte tilbyr lønnsnedgang, men de gjorde det for å få til en løsning.

Det holdt ikke.

– Vi ble presentert en lønnsmodell som knapt ville nådd opp til garantilønna, sier Ivar Andreas Høgset.

Han mener AFP er veldig viktig i et yrke som frisør, der mange ikke klarer å jobbe til alderspensjon.

Det ble ikke flere drøftinger. 28. mars sendte styreleder frisørene oppsigelse.

Ledelsen: Det ble for dyrt

Styreleder Christian Eyde er eier sammen med sin kone. Han har representert ledelsen i drøftingene med Frisørenes fagforening og uttaler seg på vegne av ledelsen.

Eyde legger ansvaret for skjebnen til salongen på kravet om tariffavtale fra Fagforbundet.

Han skriver til Fagbladet at han ikke er imot organisering og tariffavtale, men at det ville blitt for dyrt for hans salong.

– Den totale lønnskompensasjonen ville blitt for høy. Det alene er grunnen til at vi dessverre måtte legge ned selskapet, skriver han i en e-post.

Foreningsleder: Overdrivelse

Vivian Jacobsen stiller seg undrende til påstanden. Hun mener arbeidsgiver overdriver kostnader.

– Her ble det påstått at AFP ville koste bedriften 100.000 kroner ekstra i året. Det stemmer overhodet ikke etter våre beregninger. Tariffavtale ville ikke hevet lønnskompensasjonen. De ansatte gikk dessuten med på midlertidig nedgang i lønn for å dekke opp for kostnader til AFP, svarer hun.

– Jeg og medlemmene er av den oppfatning at det ville være fullt mulig å drive videre ut ifra hva vi foreslo. Når han da likevel velger å legge ned, tenker vi at det er andre ting som også kan ligge bak.

Til Fagforbundets beregninger om at kostnadene ved tariffavtale er sterkt overdrevet, kommenterer styreleder Christian Eyde:

– Dette er et relativt utsagn som må sees i sammenheng med det økonomiske handlingsrommet enhver bedrift har. For oss medførte organisering og tariffavtale at den samlede lønnskostnaden ble for høy.

Vanskelig også for ledelsen

Eyde sier han forstår at de ansatte har opplevd dette som vondt og vanskelig.

– Vi har full forståelse for det, det gjorde det også for oss da vi ikke ble informert i forkant, skriver han i eposten, og påpeker at han ga de ansatte ekstra oppsigelsestid for å gi bedre mulighet til å finne nye arbeidsplasser.

– Men det er klart at en så alvorlig prosess vil prege arbeidshverdagen negativt, skriver Eyde.

Vivian Jacobsen i Frisørenes fagforening påpeker at arbeidstakere ikke på noen måte har plikt til å informere i forkant av at ansatte organiserer seg eller at det kreves tariffavtale.

Hevder det var en annen agenda

Styreleder Christian Eyde bekrefter at han kom overraskende inn på salongen, men hevder at det var en annen agenda for møtet på bakrommet.

– Agendaen og tema var ikke det som blir fremsatt av de ansatte, skriver han, og påstår at agenda var bekymring rundt utestengelse og dårlig arbeidsmiljø etter tilbakemelding fra to andre ansatte.

– Jeg sa direkte at de måtte slutte med den typen atferd, for ikke å ødelegge en flott arbeidsplass.

Hørte aldri noe om varsel

Nina Birgitte Halle og Ivar Andreas Høgset var i salongen da styreleder kom på overraskende besøk for å ha et møte på bakrommet. Begge to avviser at de ble forelagt varsel fra andre ansatte. Heller ikke Kristina Hagheim Kristensen, som ble oppringt av styreleder like etter, kjenner igjen en slik agenda.

– Det ble overhodet ikke nevnt noe om varsel fra andre ansatte, og det var heller ikke noen splittelse mellom frisørene, sier Halle.

– Jeg hadde pratet om tariffbestemte goder og snakket opp det å være organisert på jobben, sier Ivar Andreas Høgset. Han finner det merkelig at det skal oppfattes som å ødelegge arbeidsmiljøet.

Ifølge Høgset kom styreleder stormende inn og beordret dem til bakrommet.

– Jeg sto midt i arbeid med en kunde jeg måtte forlate, forteller han.

Fagbladet har bedt styreleder om å formidle kontakt til ansatte som skal ha stått bak varsel mot de tre, noe han avviser å gjøre.

– Jeg ønsker ikke å kverne mer i dette eller å blande inn ansatte, svarer Eyde.

20.08.2022
06:00
20.09.2022 14:03Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer


Flere saker