JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan

Helse-Norge: Dette sikrer folk raskere og bedre helsehjelp

Regjeringspartiene er enige med SV om Nasjonal helse- og samhandlingsplan
FORNØYD: Fagforbundets leder Mette Nord er fornøyd med den nye planen. Her er hun sammen med helseminister Jan Christian Vestre.

FORNØYD: Fagforbundets leder Mette Nord er fornøyd med den nye planen. Her er hun sammen med helseminister Jan Christian Vestre.

Jo Straube

knut.nygaard@fagbladet.no

Ap, Sp og SV er enige om tiltakene som daværende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram i starten av mars.

Partiene opplyser videre at de er også enige om flere tiltak for å få ned ventetidene på sykehus, redusere innleie og bedre samhandling i landets felles helsetjeneste.

Fagforbundets leder Mette Nord mener regjeringa og SVs plan for vår felles helsetjeneste vil sikre befolkningen bedre og raskere helsehjelp.

– Et viktig krav fra Fagforbundet har vært å få plass en godkjenningsordning for private helseaktører. Med denne planen viser regjeringa handlekraft og tar ansvar for hvordan vi skal bruke helsepengene, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan skal legge rammer for både sykehusene og kommunehelsetjenesten de fire kommende årene.

– Planen legger opp til en bedre økonomi for sykehusene og bedre kontroll over hvordan vi bruker penger på helse i dette landet, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet i en pressemelding om saken.

– Med denne planen blir sykehusøkonomien bedre. Skal man i dag etablere nye sykehusbygg, må man ta penger som skulle gått til daglig drift. Det får dramatiske konsekvenser for tilbudet og går utover pasientenes behandling og ventetider. Derfor er dette et viktig grep, sier Nord videre.

Planen legger også opp til bedre kontroll på etableringen av kommersielle helseaktører, redusert bruk av innleie og satsing på egne ansatte. Det er viktig for Fagforbundets 180 000 medlemmer innen helse og omsorg, heter det i pressemeldingen.

– Et viktig krav fra Fagforbundet har vært å få plass en godkjenningsordning for private helseaktører. Med denne planen viser regjeringa handlekraft og tar ansvar for hvordan vi skal bruke helsepengene. Det vil gi flere hoder og hender til fellesskapets helsetjenester, sier Nord.

LO er enige

Også LO sentralt mener at den nye planen bidrar til å ta kontroll på helsevesenet:

– Viktige grep for å ta kontroll med det todelte helsevesenet, sier LO-nestleder Sissel Skoghaug i en pressemelding.

PRESS: – Fellesskapets helsetjenester er under enormt press, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

PRESS: – Fellesskapets helsetjenester er under enormt press, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug.

André Kjernsli

– Fellesskapets helsetjenester er under enormt press. Private helseforsikringer har eksplodert, antall kommersielle aktører vokser, innleie er ute av kontroll i helsesektoren, som igjen sliter med å få tak i fagfolk. De grepene som Ap, Sp og SV her tar, bidrar til å snu denne negative utviklingen, sier Sissel Skoghaug, nestleder i LO om forliket om Nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Hun mener det sentrale er at det skal sikre likeverdige helsetjenester i hele landet, uavhengig av hvor man bor eller hvilke ressurser man har.

– Dessuten er det kun er det offentlige som har ansvar for å utdanne helsepersonell og sørge for god akutt helsehjelp over hele landet. Derfor er det det offentlige helsevesenet som må vernes om og styrkes, ikke det kommersielle, sier Skoghaug.

– Jeg er glad for at regjeringen sier at den vil få kontroll med det todelte helsevesenet. Det er enighet om å innføre en godkjenningsordning for kommersielle helseaktører i løpet av denne stortingsperioden. Det er avgjørende for å sikre at vi i hele landet har nok helsepersonell tilgjengelig i den offentlige helsetjenesten, sier Skoghaug.

LO har vært kritisk til den eksplosive bruken av innleie fra vikarbyråer i helsesektoren. Dette utfordrer særlig økonomien hos både kommuner og sykehus.

– Jeg er glad for at partiene sier at det skal sendes et kraftig signal til sykehusdirektørene og kommunene om at de vikarbyrå skal fases ut til fordel for egne, fast ansatte i hele stillinger. Det er LO veldig fornøyd med, sier Skoghaug.

Warning
Annonse
Annonse