JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneansatte

Kommunen skulle spare penger: Nå får oppsagte helsefagarbeidere jobbene tilbake

Søndag kveld, halvannet døgn før ankesaken deres skulle opp i lagmannsretten, fikk fire oppsagte helsefagarbeidere et nytt tilbud fra Vegårshei kommune.
Saken var først oppe i tingretten, der de ansatte tapte. Men saken ble anket og skulle etter planen startet tirsdag morgen. (Illustrasjonsfoto)

Saken var først oppe i tingretten, der de ansatte tapte. Men saken ble anket og skulle etter planen startet tirsdag morgen. (Illustrasjonsfoto)

Frøydis Falch Urbye

per.flakstad@fagbladet.no

Mandag kveld hadde kommunen gått med på at de fikk beholde jobbene sine.

Både de ansatte og hovedtillitsvalgt Kine Lorentzen er strålende fornøyd med resultatet.

– Men jeg skulle ønske kommunen som arbeidsgiver hadde kommet med tilbudet lenge før. Da hadde Vegårshei ikke mistet så mye omdømme som denne saken har gitt dem, og de ansatte ville ha sluppet lang tid i uvisshet, legger hun til.

Skulle vært i lagmannsretten

Bakgrunnen for at de fire helsefagarbeiderne ble sagt opp på forsommeren 2020 var dårlig økonomi i Vegårshei kommune. Totalt utgjorde oppsigelsene to årsverk, siden tre av dem jobbet deltid.

Fagforbundet har bistått alle fire. Ifølge forbundet var det ikke grunnlag for oppsigelser fordi kommunen kunne nedbemannet de to årsverkene ved såkalt naturlig avgang kombinert med en mer restriktiv ansettelsespolitikk og alternative turnusløsninger og sett på sykefraværet som har ligget på omkring 10 prosent siden 2016.

Saken var først oppe i tingretten, der de ansatte tapte. Men saken ble anket og skulle etter planen startet tirsdag morgen.

– Vi hadde hjelp av både LO-advokat Nina Kroken og tidligere forbundsadvokat i Fagforbundet Kjetil Edvardsen fra Tenden, og mandagen ble hektisk med mye fram og tilbake mellom våre advokater og kommunen. Men ved 20-tida om kvelden var vi enige, og resultatet var at alle fire har fått beholde stillingene sine, men med litt ulike stillingsprosenter, forteller Kine Lorentzen.

Fornøyd

– Mitt inntrykk er at både den som godtok tilbudet fra kommunen søndag kveld og de tre som var med på runden mandag er godt fornøyd med at de får beholde jobbene sine og lettet over at saken nå er ferdig. Den ene har til og med fått økt stillingsprosenten sin med fem prosent mot å jobbe hyppigere helg, mens to vil gå i redusert stilling frem til 8. mars 2024. Da vil de være tilbake i sin opprinnelige stillingsprosent. Den fjerde har fått en 30 prosent stilling, sier Lorentzen.

Hun forteller at dette har vært en krevende, men lærerik prosess, og at det kjennes godt å få til et resultat der medlemmene får beholde jobbene sine.

Warning
Annonse
Annonse