JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Nå kryper minstelønna over 400.000 kroner: – Et godt og solid oppgjør

Lønna til 8000 ansatte er berørt når Fagforbundet og Virke nå har blitt enige i oppgjøret for brukerstyrte personlige assistenter.
FORNØYD: – Nå kan man tenke mer langsiktig og se for seg at dette er en jobb man kan være i over tid, sier Karianne Hansen Heien.

FORNØYD: – Nå kan man tenke mer langsiktig og se for seg at dette er en jobb man kan være i over tid, sier Karianne Hansen Heien.

Leif Martin Kirknes

berit.baumberger@fagbladet.no

For første gang kryper minstelønnssatsen over 400.000 kroner, nærmere bestemt 402.441 kroner i årslønn for BPA-ansatte.

– Det er et godt og solid oppgjør, selv om vi fortsatt snakker om en lavtlønna gruppe, sier forhandlingsleder Karianne Hansen Heien i Fagforbundet.

Om brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

En ordning som gir funksjonshemmede praktisk bistand til å gjøre ting som andre kan gjøre selv: Kle på seg og gjøre husarbeid, komme seg til skole og arbeidsplass, handle og lage mat, være sammen med venner og familie og engasjere seg i samfunnet.

Norges Handikapforbund

Ny stige

Oppgjøret betyr et generelt tillegg på 22.425 kroner, gjeldende fra 1. april i år.

Hansen Heien er særlig fornøyd med at de har blitt enige om en ny ansiennitetsstige, et opplegg som sikrer økt lønn til de med lengre fartstid.

– Nå får de som sitter på viktig erfaring, betalt for det. Dette er veldig bra i et yrke med stort gjennomtrekk, for nå kan man tenke mer langsiktig og se for seg at dette er en jobb man kan være i over tid, sier Hansen Heien.

Med innføring av en slik stige vil noen kunne få mer økning enn det avtalte generelle tillegget i år.

Arbeidstid tema videre

Partene har også blitt enige om å jobbe videre med temaet arbeidstid. Hva betyr det i praksis?

Målet med BPA er at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal få praktisk hjelp til å kunne leve livet slik de selv ønsker. Det kan innebære hjelp til å ta utdanning, delta i yrkeslivet, dra på ferie, kort sagt leve livet slik brukeren selv vil.

Arbeidstiden er derfor litt annerledes enn i mange andre yrker: Det kan være jobb hele døgnet og på ulike steder.

– Vi skal først og fremst se om dagens avtaler er i henhold til lover og regler, og om avtalen er innretta på en hensiktsmessig måte for både ansatte og tjenesten. Vi vil også se på om reglene bør gjøres mer brukervennlige, sier Hansen Heien.

Få organiserte

Det er en lav grad av organisering blant ansatte innenfor BPA, viser tall Fagforbundet har innhentet i forbindelse med sitt klubbprosjekt for privat sektor.

– Tallet er lavt blant annet fordi dette ofte er ansatte med små stillinger. Vi vil gjerne ha et større grep om denne sektoren, og det er viktig for oss å jobbe for gode og ordnede forhold for de ansatte, sier Karin Bøyum, avdelingsleder i organisasjonsavdelingen i Fagforbundet.

Oppgjøret går nå til uravstemning hos forbundet og vedtakelsesfrist er 12. juni, skriver Virke på sine hjemmesider.

Warning
Annonse
Annonse