JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Når André er på nattevakt, får han bare betalt for hver tredje time: – Min nettolønn er ikke mye å leve av

André Moshølen ønsker seg en stilling der han får betalt for alle timene han er på jobb. Han håper det kan fikses i årets lønnsoppgjør.
KREVER FORBEDRING I AVTALEN: André Moshølen vil at tariffavtalen skal sikre betaling for alle timene man er på jobb, selv om det er såkalt hvilende vakt.

KREVER FORBEDRING I AVTALEN: André Moshølen vil at tariffavtalen skal sikre betaling for alle timene man er på jobb, selv om det er såkalt hvilende vakt.

Per Flakstad

per.flakstad@fagbladet.no

Betingelsene for dem som jobber vakt på vaktrom, eller det mange kaller «hvilende vakt» er en gjenganger på mange av tariffkonferansene som Fagforbundet arrangerer før lønnsoppgjøret til våren.

I dag får de som har slike stillinger betalt for hver tredje time de er på jobb. De som i tillegg har deltidsstilling ender opp med en lønn det er umulig å leve av.

Må ta på seg ekstravakter

– Hvis jeg ikke tar på meg ekstravakter har jeg mellom 10.000 og 12.000 kroner netto utbetalt i måneden, forteller André Moshølen som jobber som nattevakt i en 60 prosent stilling i et tilrettelagt bofellesskap i Lillehammer.

Han var en av deltakerne da Fagforbundet Innlandet holdt sin tariffkonferanse før jul, og der gikk han opp på talerstolen og etterlyste et krav om å få omgjort tariffavtalen slik at også de med vakt på vaktrom kan få fullt ut betalt for arbeidstimene sine.

– Min nettolønn er ikke mye å leve av. Derfor tar jeg på meg så mange ekstravakter jeg kan få. Men i måneder med få vakter må jeg lene med på samboeren min. Det kjennes ikke godt, sier han til Fagbladet.

– Mange har det verre

Moshølen mener andre blir enda hardere rammet av disse bestemmelsene enn ham selv:

– Jeg har bare deler av mine vakter på vaktrom. Det gjelder timene fra midnatt til halv seks om morgenen. De andre timene, rundt 45 prosent av arbeidstiden, får jeg fullt betalt for.

– Likevel ender jeg altså med en lønn jeg ikke kan leve av uten å ta på meg ekstravakter, understreker han.

Han sier det er lov å håpe at dette fikses i lønnsoppgjøret til våren.

Forhandlernes dilemma

Nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen forstår frustrasjonen til André Moshølen:

– Kravet om å endre bestemmelsene som gjelder vakt på vaktrom har kommet opp i forkant av mange lønnsoppgjør. Men det er med dette kravet som med andre krav; de blir møtt med motkrav fra KS. I dette tilfellet et krav om å se på revisjon av sykelønnsordningen. Og jeg tror svært mange av medlemmene våre ikke vil se med blide øyne på at vi setter den i spill, sier Larsen til Fagbladet.

Fagforbundet har ikke mange medlemmer som jobber vakt på vaktrom, men Larsen understreker at kravet selvfølgelig er helt sentralt og viktig for dem det gjelder. Likevel påpeker han at kravet må vurderes nøye når de skal sette seg til forhandlingsbordet. Ifølge nestlederen er dette et eksempel på forhandlernes dilemma som også viser hvor krevende lønnsforhandlingene er.

– Det er alltid et spørsmål når forhandlingsledelsen skal vurdere hvor hardt de skal stå på enkelte krav og om de er villig til å sende Fagforbundet og medlemmene i streik for kravene, sier Odd Haldgeir Larsen.

Warning
Annonse
Annonse