JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsevesenet

Omsorgsgigant må etterbetale nær 60 millioner i feriepenger

Det private selskapet Stendi går på nok et nederlag mot egne arbeidstakere i en ny dom.
Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen har vært sentral i alle rettsrundene mellom Stendi og Fagforbundet.

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen har vært sentral i alle rettsrundene mellom Stendi og Fagforbundet.

Werner Juvik

knut.nygaard@fagbladet.no

– Vi som jobber på gulvet, hadde ikke klart å ta denne kampen alene, sier Ken Schjøllert Mostue Rogstad til Fagforbundets nettside.

184 medlemmer i Fagforbundet får nå etterbetalt til sammen nær 60 millioner kroner i feriepenger fra arbeidsgiveren.

– Dette er en gledens dag for medlemmene, for Fagforbundet og for alle som kjemper for et anstendig arbeidsliv, sier Fagforbundets leder Mette Nord, også dette til egen nettside.

Til sammen fikk 184 arbeidstakere i omsorgsselskapet Stendi medhold i omfattende krav på etterbetaling av feriepenger i en fersk dom avsagt 5. april 2024 i Borgarting lagmannsrett.

Det betyr at snittutbetalingene til de ansatte vil ligge på over 320.000 kroner.

Dette er Stendi-saken:

• I 2021 vant Fagforbundet en knusende seier over det private omsorgsselskapet Stendi i Borgarting lagmannsrett.

• 22 omsorgsarbeidere vant fram med krav om at de var feilklassifisert som selvstendig næringsdrivende i stedet for arbeidstakere. Dermed hadde de ikke fått grunnleggende arbeidstakerrettigheter som overtidsbetalinger, sykepenger, feriepenger eller pensjon.

• Omsorgsarbeiderne fikk i gjennomsnitt etterbetalt over 1 million kroner hver som følge av de ulovlige arbeidsforholdene de hadde jobbet under i flere år.

• Ytterligere 184 omsorgsarbeidere gikk samtidig til søksmål mot Stendi med tilsvarende krav, i det som har blitt omtalt som Stendi II-saken.

• Før Oslo tingrett skulle behandle Stendi II-saken, aksepterte Stendi at også de nye saksøkerne skulle behandles som arbeidstakere. Derfor ble det inngått forlik med saksøkerne om å beregne ytelser til dem på samme måte som for de første 22.

• Stendi ville likevel ikke imøtekomme krav om full etterbetaling av feriepenger, men den kampen har de nå tapt i både tingretten og lagmannsretten.

• I april 2024 fikk arbeidstakerne i Stendi medhold i kravene, og Borgarting lagmannsrett dømmer Stendi til å betale egne arbeidstakere nærmere 60 millioner kroner i feriepenger fra årene 2008-2018. I tillegg må Stendi dekke arbeidstakernes sakskostnader på om lag 4 millioner kroner.

I dommen er retten svært kritisk til hvordan Stendi fortsetter å omgå arbeidsmiljøloven gjennom bemanningsbyråer.

– Retten har gjort det klokkeklart at Stendi år etter år har brutt loven og gjennom dette utsatt våre medlemmer for grove brudd på deres rettigheter som arbeidstakere. Vi forventer at Stendi og den private omsorgsbransjen generelt tar lærdom av alle disse dommene og endre sin atferd, sier Mette Nord.

Slik var «festen»: Biler, luksusbåt, proffsykler og goder for direktørene

Warning
Annonse
Annonse