JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

Regjeringa med snuoperasjon – vil likevel tillate vikarbyråer i helsesektoren

Til tross for generelle innstramminger i bruk av vikarbyråer og innleie, vil regjeringen gjøre unntak for helsepersonell. Det får fagforeninger til å se rødt.
– Innleie fra vikarbyråer i denne sektoren er allerede en stor utfordring og går på grunnbemanningen løs, mener Unio.

– Innleie fra vikarbyråer i denne sektoren er allerede en stor utfordring og går på grunnbemanningen løs, mener Unio.

Anita Arntzen

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Støre-regjeringen varsler at de vil tillate bruk av vikarbyråer i helsevesenet, skriver Dagsavisen.

Dette begrunner de med at det er vanskelig å få tak i nok kvalifisert helsepersonell til faste stillinger i deler av landet.

I tillegg mener regjeringen at koronapandemien tydelig viste behovet for ekstra personell i krisetider.

Regjeringen, som i sommer la fram en innstrammingspakke for bruk av vikarbyråer og innleie, vil derfor gjøre unntak for helsepersonell «når arbeidet er av midlertidig karakter».

Frykter for sikkerheten

Dette reagerer Unio og Norsk Sykepleierforbund (NSF) kraftig på.

De mener vikarbruk vil gå ut over pasientenes sikkerhet.

– Vi vet at fast ansatte sykepleiere og annet helsepersonell ansatt direkte i virksomheten er det tryggeste for pasientene. Det gir også samfunnet mest nytte av hver helsekrone. Da kan vi ikke legge til rette for frislipp av vikarer i helsesektoren, samtidig som en strammer til i andre sektorer, sier leder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen til Dagsavisen.

– Innleie fra vikarbyråer i denne sektoren er allerede en stor utfordring og går på grunnbemanningen løs. Kommunene og helseforetakene bruker milliarder på innleie. Det finnes eksempler i helsesektoren som bruker 30 prosent innleide arbeidstakere, supplerer Unio-leder Ragnhild Lied.

– Ikke mye innleie

I NHO Service og Handel, som organiserer vikarbyråene, vises det til en Fafo-rapport som viser at innleie ikke er et problem i helsesektoren sammenlignet med andre bransjer.

– Vi ser for oss at det kan bli behov for flere unntak, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Annonse

Flere saker

Annonse