JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får ikke fly med Ryanair

Ansatte og tillitsvalgte i fagforbundet Parat får ikke fly med Ryanair på jobbreiser.

christina.halvorsen@anb.no

Det er Parats hovedstyre som nå har bestemt at de ansatte og tillitsvalgte, som er omkring 3.000 til sammen, ikke får fly med Ryanair under jobboppdrag.

Dårligere lønns- og arbeidsvilkår

Årsaken til vedtaket er at Parat mener ansatte i Ryanair har betydelig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn ansatte i andre flyselskap, og at selskapet ikke vil forholde seg til fagforeninger.

– Ryanair sier ikke at de nekter folk å organisere seg, men de forholder seg ikke til fagforeninger, og det er bevis på at de ikke er glad i fagforeninger. Vi som seriøs fagforening kan ikke sitte og se på at våre arbeidsplasser blir utsatt for et urettferdig press. Vi håper våre ansatte og tillitsvalgte velger ikke å fly med Ryanair på fritiden også, sier Vegard Einan, nestleder i Parat, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Grunnleggende menneskerettighet

Det er denne uttalelsen, fra Ryanairs salgssjef i Norden, Erik Elmsäter på NRK Østfold i fjor, Parat reagerer på: «Det er rent tøys at vi fryser ut folk som organiserer seg. I Ryanair kan folk organisere seg så mye de vil, men vi forhandler ikke med organisasjonene. Det skjer alltid direkte med den enkelte ansatte».

– Retten til å organisere seg er en grunnleggende menneskerettighet. Det vil være uheldig om ansatte og tillitsvalgte på oppdrag for Parat benytter seg av tjenestene til et selskap som åpenlyst motarbeider sine medarbeideres rett til å danne en fagforening, sier Parats leder, Hans-Erik Skjæggerud.

Har ikke kommet

Parat har mange ganger forsøkt å få til møter med Ryanair, uten å lykkes, ifølge Einan.

– De er blitt invitert til konferanser og debatter, men de har ikke kommet, sier han.

– Tenk dere om!

Parats hovedstyre oppfordrer også alle sine nær 30.000 medlemmer til å tenke seg om når de kjøper varer og tjenester.

– Bruk leverandører som har tariffavtale. På den måten kan vi alle bidra til at de ansattes forhold blir ivaretatt på en skikkelig måte, sier Skjæggerud.

Gjennom medlemskapet i den internasjonale transportarbeiderføderasjonen ITF, støtter Parat kampanjen «Ryanair Be Fair». Kampanjen går ifølge Parat ut på å presse Ryanair til å anerkjenne flygende personells rett til å organisere seg. (ANB)

Parat er en partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon tilsluttet YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund)

Har nær 30.000 medlemmer i alle sektorer i arbeidslivet

Organiserer ansatte i de fleste yrker og bransjer. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse

Parat er en partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon tilsluttet YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund)

Har nær 30.000 medlemmer i alle sektorer i arbeidslivet

Organiserer ansatte i de fleste yrker og bransjer. (ANB)