JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feilansettelser koster dyrt

To av tre ledere her i landet har gjort minst én feilansettelse, og det koster dem dyrt.

Ledernes egne beregninger viser at hver eneste feilansettelse koster bedriften flere hundre tusen kroner.

Stor undersøkelse

992 ledere og 1.222 arbeidstakere (uten lederstilling) har deltatt i en stor arbeidsmarkedsundersøkelse som Respons Analyse har gjennomført for bemanningsselskapet Proffice.

– Å ansette er noe av det viktigste en leder gjør, og feilansettelser noe av det dyreste, fastslår adm. direktør Per Bergerud i Proffice Norge.

– Vårens undersøkelse viser at en tredjedel av norske ledere tror en feilansettelse koster bedriften mer enn en halv million kroner. Selv anslår jeg snittprisen til å ligge oppunder en million.

Tankekors

Han mener det er et tankekors at ledere bruker for lite tid på å ansette riktige folk, og i etterkant ønsker en arbeidsmiljølov som gjør det lettere å bli kvitt de som er feilansatt.

Sju av ti ledere mener nemlig at arbeidsmiljøloven er for streng og gjør det vanskelig å si opp medarbeidere som ikke fungerer sosialt eller faglig på jobben.

Like mange, sju av ti, har ansatte de i dag ville erstattet med nye, hvis det ikke hadde vært i strid med loven.

Flere ledere i offentlig enn privat sektor har ansatte de gjerne vil bli kvitt.

Slurv

84 prosent av norske ledere mener det er lett å foreta forhastede og gale ansettelser når bedriften raskt trenger folk, og bare 26 prosent sjekker referanser som arbeidssøkeren selv ikke har oppgitt. Ikke mer enn 14 prosent «googler» bestandig en potensiell ny medarbeider.

Undersøkelsen viser også at mange ledere stoler for mye på magefølelsen når de skal ansette nye folk, de fokuserer for mye på trynefaktor og er ikke flinke nok på oppfølging.

Sju av ti ledere mener faktisk at en feil ansettelse kunne blitt en riktig ansettelse, dersom arbeidsgiver hadde vært flinkere til nettopp oppfølging.

Over halvparten av lederne mener feilansettelser skyldes dårlig lederskap.

Følge egne råd

– Resultatene fra undersøkelsen viser at arbeidsgiverne i mange tilfeller har seg selv å takke for feilansettelsene, sier Per Bergerud.

– Det er interessant at så mange ledere selv synes å vite hvorfor de feilansetter, men likevel slurver. Mange bør begynne å følge sine egne råd. For slik det er nå, taper næringslivet milliarder av kroner på feilansettelser. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse