JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå er hun ny FO-leder: – Jeg er stolt og rørt

Marianne Solberg er den første vernepleieren som tar over roret i Fellesorganisasjonen. Dette vil hun gjøre med makta.
Marianne Solberg får en gratulasjonsklem av Mimmi Kvisvik.

Marianne Solberg får en gratulasjonsklem av Mimmi Kvisvik.

Skjalg Bøhmer Vold

solfrid.rod@lomedia.no

– Når jeg ser utover denne salen, er jeg enormt stolt og rørt. Stolt over tilliten dere har gitt meg og rørt over fellesskapet, sa nyvalgt forbundsleder Marianne Solberg da hun avsluttet FOs landsmøte, som har vært samlet i Oslo i fem dager.

FO har valgt ny ledelse. Her får du oversikten

Ulik bagasje

I dette fellesskapet har folk forskjellige erfaringer og ulik bagasje, påpekte Solberg, før hun sa litt om sin egen vei inn vernepleieryrket og fagbevegelsen.

– Min sterke, gode, tøffe mor, mitt forbilde i livet, ble blind da jeg var ganske liten. For meg var det normalen, men det lærte meg noe om hvordan samfunnet skaper hindre helt unødvendig, fortalte Solberg.

Sosialarbeidere må kjempe mot manglende tilrettelegging og stivbeinte systemer, mener hun.

– Og skal vi klare det, må rammene være sånn at fagfolk har tid og rom til å finne de gode løsningene sammen med de vi skal hjelpe. Det er da vi bidrar til et samfunn der alle får delta på sine egne premisser.

Skjalg Bøhmer Vold

Vil styrke tillitsvalgte

Den nye lederen overtar et forbund som har vokst kraftig. Hun vil prioritere det hun mener er den aller beste måten å ivareta nye medlemmer på, gode tillitsvalgte ute på arbeidsplassene. Tillitsvalgte skal både kjempe for sine medlemmers lønns- og arbeidsforhold og være tydelige stemmer når tjenestene ikke er gode nok, påpekte Solberg.

– Jeg vil at vi i neste periode jobber for at enda flere påtar seg verv, og vi skal styrke de tillitsvalgte med skolering, hjelp og støtte. Det skal være trygt å være tillitsvalgt i verdens beste forbund, fastslo Solberg.

Hun er glad for at landsmøtet vedtok å holde kontingentsatsen på dagens nivå. Det gir økonomisk handlingsrom til å utvikle og styrke FO som både fagforening og profesjonsforbund, mener hun.

Les også: Kvinners egen feil at de tjener dårlig, mener Trygve Hegnar

Et grønnere forbund

Til våren skal Solberg lede FO gjennom et hovedtariffoppgjør, for første gang som leder. Hun er stolt over at landsmøtet har bekreftet prinsippet om en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk.

– Det viser at verdiene våre betyr noe. Vi skal ha uttelling for kompetanse, og vi skal minske kjønnsforskjellen på lønnsslippen, sa den ferske forbundslederen.

Det nye framover blir å utforme grønne tariffkrav. Solberg er stolt over at FO har valgt en grønn profil. Det skal gjenspeiles både i profesjonspolitikken og i tariffpolitikken, forsikret hun.

Marianne Solberg diskuterte likelønn med Trygve Hegnar under landsmøtet.

Marianne Solberg diskuterte likelønn med Trygve Hegnar under landsmøtet.

Skjalg Bøhmer Vold

En alternativ stemme

Sosialpolitikk og kravet om en egen sosialminister har preget landsmøtet. Nå blir det opp til den nye forbundsledelsen å fortsette den jobben. I dag er sosialpolitikk spredd over flere departementer, det er åpenbart at det trengs en koordinerende kraft, mener Solberg.

– Vi skal ha en sosialminister, og vi har utstyrt den sosialministeren med et veldig godt sosialpolitisk kompass, sa hun, med henvisning til rapporten Kompass for en ny sosialpolitikk, som ble lansert på landsmøtet.

Dette kompasset må sosialarbeidere selv bruke i sin yrkesutøvelse, ved å være et alternativ til kravene om mer politi, mer straff og stengte grenser, mener Solberg.

– Nå begynner moroa

Hun er stolt over å lede et forbund som vektlegger internasjonal solidaritet. Landsmøtet opprettholder ordningen med at én prosent av kontingentinntektene går til solidaritetsarbeid.

Under landsmøtet opprettet FO en spleis for å samle inn penger til Norsk Folkehjelps arbeid på Gaza. Det ble samlet inn 82.745 kroner i løpet av de fem dagen. I tillegg bevilget arbeidsutvalget å supplere spleisen, slik at landsmøtet oversender en gave på totalt 150.000 kroner.

– Vi viser at vår kamp for rettferdighet og solidaritet ikke stopper ved egen dørstokk, sa Solberg.

Hun takket avtroppende forbundsleder Mimmi Kvisvik for utrettelig innsats gjennom 17 år i forbundsledelsen, og lovet å forvalte verdiene godt.

– Landsmøtet har vært lærerikt, engasjerende, rørende og gøy. Men det er nå moroa begynner. Nå skal vi alle sammen ut og omgjøre politiske vedtak til praktisk handling, sa Solberg.

Skjalg Bøhmer Vold

Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen (FO) er Norges største fagforening for sosialarbeidere.

Forbundet organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.

Antall medlemmer: Cirka 35.000.

Fellesorganisasjonen (FO) er med i LO.

Warning
Annonse
Annonse

Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen (FO) er Norges største fagforening for sosialarbeidere.

Forbundet organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.

Antall medlemmer: Cirka 35.000.

Fellesorganisasjonen (FO) er med i LO.