JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Politisk vilje er ikke nok, sier Karl Elling Ellingsen. Han etterlyser en reform for utviklingshemmedes rettssikkerhet.

– Politisk vilje er ikke nok, sier Karl Elling Ellingsen. Han etterlyser en reform for utviklingshemmedes rettssikkerhet.

Jan-Erik Østlie

Nytt om navn:

Karl Elling Ellingsen hedres med Kongens fortjenstmedalje

Han har frontet utviklingshemmedes rettigheter som vernepleier, forsker, premissleverandør for utdanningene og som leder for det nasjonale kompetansemiljøet.09.12.2021
08:19
09.12.2021 08:20

solfrid.rod@lomedia.no

Professor Karl Elling Ellingsen fikk i forrige uke Kongens fortjenstmedalje. Den deles ut som belønning for innsats av «særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid».

Ellingsen har vært leder av NAKU (Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming) siden oppstarten i 2006. Som NAKU-leder og som forsker på NTNU har han «satt varige spor gjennom sitt engasjement og sin kunnskap på funksjonshemmede-feltet i Norge og internasjonalt», skriver NAKU på sin nettside.

– En anerkjennelse

– Gratulerer med Kongens fortjenstmedalje! Hva betyr det for deg å få denne?

– Tusen takk for det. Jeg syns selvsagt at dette er veldig kjekt helt personlig. Jeg ser på det som en anerkjennelse av det arbeidet jeg har gjort, og ikke minst betydningen dette samfunnsområdet har.

– Hva kan det bety for fagfeltet at du får denne utmerkelsen?

– Jeg håper at de som på ulike måter er en del av eller berørt av både fagområdet og enda mer de grunnleggende samfunnsspørsmålene som aktualiseres her, anser utmerkelsen som en anerkjennelse av viktigheten av den innsatsen og arbeidet som mange bidrar innen. Inkludering, deltakelse og likestilling krever at mange stiller opp og bidrar. Samme uke fikk også tidligere leder av NFU, Jens Petter Gitlesen, Universitetet i Oslo sin menneskerettighetspris. Dette understreker betydningen av det arbeidet som gjøres og må gjøres innen dette samfunnsområdet, sier Ellingsen.

Han har forsket på rettssikkerhet for personer med utviklingshemming med særlig vekt på inkludering, deltakelse, arbeid, tvang og makt, selvbestemmelse, helse og faglig forsvarlige tjenester. Han har skrevet en rekke fagbøker og artikler og er på pensum på vernepleierutdanningen. Han har også vært med på å starte videreutdanning og master i miljøterapi og funksjonshemming og deltakelse.

– Politisk vilje ikke nok

Hvis du ser tilbake på de årene du har jobbet og forsket på dette feltet, går det an å si noe kort om utviklingen? Hvor er vi på veien mot et mer inkluderende samfunn?

– Om vi sammenlikner forholdene fra slutten av 1970-tallet med i dag, så er det selvsagt lett å se store materielle endringer. Det vi ikke ser like godt, er de store kravene og forventningene som i dag ligger på familiene, sier Ellingsen.

I 2014 skrev han og Johans Sandvin bokkapitlet Utviklingshemming og deltakelse – en avsluttende drøfting. Her introduserer Johans begrepet «den stille reform», som ifølge Ellingsen beskriver det største ideologiske skiftet. Fortsatt er det slik at familiene stilles overfor oppgaver som krever en langt større innsats enn de har ressurser til, mener Ellingsen.

– Når de så blir nødt til å bruke av disse ressursene til å kjempe for de rettighetene de faktisk har, blir det rett og slett mer enn mange makter. Pårørende opplever også å bli sanksjonert av det offentlig i sin bestrebelse på å sikre sitt familiemedlem sine grunnleggende rettigheter, sier han.

Professoren etterlyser at samfunnet i større grad spiller på lag med familiene og jobber aktivt for å inkludere og ivareta rettssikkerheten for alle borgere.

– Noen steder ser vi klart at det motsatte skjer. Her er det mye som tyder på at de lovene og forskriftene som regulerer disse områdene er for vage og svake. Jeg mener at politisk vilje og entydighet ikke er nok, hvis lovreglene kan bøyes og fortolkes slik at resultatet blir det motsatte av det en har sluttet opp om. Jeg etterlyser en rettssikkerhetsreform hvor lovene og forskriftene utformes slik at det gir tydelige forpliktelser. For kommunene betyr dette at de både må prioritere ut fra slike lover, men også gis økonomiske rammer for å møte kravene, sier Ellingsen.

Skal forske videre

Medaljen ble delt ut på et seminar om rettssikkerhet i forbindelse med at Ellingsen nå går av som leder etter 16 år. Han har søkt om å forske neste år.

– Planen er å forske videre på temaet selvbestemmelse, og helt konkret hvordan en kan legge til rette for å utvikle og styrke den. Den juridiske retten til selvbestemmelse er ikke i seg selv nok. Den er et fundament for det selvbestemmelse strengt tatt handler om. Planen er å tilbringe en del av terminen i USA for å samarbeide med organisasjoner og universitet der borte som har engasjert seg særlig i disse spørsmålene, sier Ellingsen.

«Kongens fortjenstmedalje bæres på venstre side av brystet i et bånd med riksbannerets farger, det vil si rødt med en gul stripe i midten», heter det på Kongehusets nettside.

– Slik tiden er, fikk jeg medaljen overrakt i esken. Jeg festet den på venstre side av jakka mi, og bar den under hele arrangementet. Foreløpig ligger den i eska si sammen med skulpturen av Idunn som jeg fikk i forbindelse med Idunnprisen (Universitetsforlaget pris oppkalt etter den norrøne gudinnen Idunn, red.anm.)

Pris til tidligere NFU-leder

Tidligere leder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) hedres også i disse dager. Han får Universitetet i Oslo (UiO) sin menneskerettighetspris. Gitlesen får prisen for sitt arbeid for at mennesker med utviklingshemming skal ha samme vilkår og menneskerettigheter som alle andre i samfunnet.

Jens Petter Gitlesen, forbundsleder i Norsk forbund for funksjonshemmede.

Jens Petter Gitlesen, forbundsleder i Norsk forbund for funksjonshemmede.

Privat

Rektor Svein Stølen påpekte at vi har lett for å tro at kamp for menneskerettigheter er noe som skjer i andre land, mens det er i orden her hjemme. «Prisen varsler kanskje en ny tid for hele mangfoldet av mennesker. Utviklingshemmede er ofte glemt, oversett og kanskje ikke regnet som fullverdige mennesker», sa Gitlesen i sin takketale, sitert på Stiftelsen SORs nettside.

– Så utrolig fortjent

Marit Selfors Isaksen sitter i FOs politiske ledelse og leder profesjonsrådet for vernepleiere. Hun er veldig begeistret for at de to frontfigurene i utviklingshemmedes rettighetskamp hedres på hver sin måte.

– Ellingsen har virkelig bidratt til å løfte kunnskapen om rettigheter. Han har samarbeidet med mange fagfolk og drevet kunnskapsutvikling tett på tjenestene. Medaljen er en anerkjennelse av hele fagfeltet, som sårt trenger oppmerksomhet. Det er så utrolig fortjent, og det samme gjelder Gitlesen. Han har lagt ned uendelig mange timer og utrettelig løftet stemmen til mennesker med utviklingshemming, sier Isaksen.

– Hva kan det bety for fagfeltet at de begge hedres?

– Det retter oppmerksomheten mot et felt som sårt trenger det. Og timingen er god. Vi har en ny regjeringen som har lovet å styrke funksjonshemmedes rettigheter. Jeg håper dette kan rette søkelyset mot at rettighetene er for dårlige i dag og få fart på arbeidet med at CRPD (FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter, red.anm.) må inn i norsk lov.

– Så utrolig fortjent, sier FOs Marit Isaksen om de to utmerkelsene. Hun mener dette retter oppmerksomheten mot et felt som sårt trenger det.

– Så utrolig fortjent, sier FOs Marit Isaksen om de to utmerkelsene. Hun mener dette retter oppmerksomheten mot et felt som sårt trenger det.

Hanna Skotheim

Fersk i FO

Isaksen er stolt over at Ellingsen også er medlem av FO. Forbundet har slitt med rekrutteringen blant høgskole- og universitetsansatte, og har satt seg som mål å få flere medlemmer i denne sektoren.

Ellingsen var med i Vernepleierforbundet i tida før FO, og var engasjerte i det fagpolitiske som tillitsvalgt. Etter mange år ute av forbundet har han nylig meldt seg inn igjen, og det var nettopp FOs engasjement i fagpolitiske spørsmål som veide tyngst.

– Det inkluderer også det arbeidet som FO gjør for å styrke eller beskytte grunnlaget og arbeidssituasjonen for de som skal utføre det faglige arbeidet. Jeg synes at FO blant annet har fått fram den klare mangelen på vernepleiere i tjenestene til personer med utviklingshemming, og hva det har å si for det faglige grunnlaget i de tjenestene som ytes hvor vernepleier spiller en viktig rolle, sier Ellingsen.

Han understreker at han mener FO også ivaretar rollen som fagforening.

– FO gjør og har en viktig jobb i forhold til lønnsutviklingen til sine medlemsprofesjoner. Arbeidsoppgavene og utdanningskravet bør gi en lønn på minimum gjennomsnittslønnen i Norge, om ikke høyere.

09.12.2021
08:19
09.12.2021 08:20Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen


Flere saker