JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svein-Yngve Madssen fikk Oslo Redaktørforenings hederspris

Madssen var redaktør i LO-aktuelt i 28 år. Nå fikk han hederspris for sitt mangeårige arbeid for en fri og uavhengig presse i fagbevegelsen.
HEDERSPRIS: Svein-Yngve Madssen ble tirsdag tildelt Oslo redaktørforenings hederspris for 2024 for sitt mangeårige arbeid for en fri og uavhengig presse i fagbevegelsen.

HEDERSPRIS: Svein-Yngve Madssen ble tirsdag tildelt Oslo redaktørforenings hederspris for 2024 for sitt mangeårige arbeid for en fri og uavhengig presse i fagbevegelsen.

Knut Viggen

tore.ryssdalsnes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Utdelingen skjedde under Oslo Redaktørforenings årsmøte 5. mars, og det var en glad og beveget Madssen som mottok den høythengende prisen til stående applaus fra kollegaene fra hele mediemiljøet i Oslo.

I statuttene for prisen heter det at hedersprisen fra Oslo Redaktørforening er de lange linjers pris, og går til et medlem som gjennom sitt livsverk har representert det ypperste av hva en redaktør kan være.

– Han har vært redaktør i en mannsalder, og hele veien har han holdt et prinsippfast grep om redaktørplakaten. Svein-Yngve Madssens innsats for redaksjonell uavhengighet i fagbevegelsen utgjør et viktig stykke norsk pressehistorie, uttalte juryleder Knut Olav Åmås da han begrunnet prisen.

Over 40 år i fagpressen

Madssen har hatt en lang og innholdsrik karriere som pressemann. Hans første jobb i LO-mediene var som journalist i fagbladet Kartell-Nytt for godt over 40 år siden. Etter kun kort tid ble han redaktør av bladet, og på slutten av 80-tallet overtok han sjefsstolen i fagbevegelsens største fagblad, det som nå heter Fagbladet (medlemsbladet til Fagforbundet).

I 1994 ble Madssen ansvarlig redaktør for bladet LO-Aktuelt, som går til de tillitsvalgte i alle LOs forbund. Den jobben hadde han i 28 år, frem til han gikk av med pensjon på tampen av 2022.

I tillegg var Madssen nestleder for Stiftelsen LO Media, og i løpet av sin karriere har han vært med å endre både betingelsene for, og forventningene til, journalistikk i fagbevegelsen.

– Svein-Yngve Madsen bygget opp og styrket de uavhengige redaksjonelle miljøene i LO Media, fra interne forbundsblader til uavhengige redaksjoner. Han kjempet frem viktigheten av å lage innsiktsfull journalistikk på arbeidsliv for arbeidsfolk. Han har belyst maktkamper i kulissene og stått fjellstøtt i stormene. Og man kan ikke dele ut denne prisen uten å trekke frem hans usedvanlig gode og analytiske penn, heter det videre i begrunnelsen fra juryen.

– Prinsippfast redaktørgjerning

Juryen antar også at det opp gjennom årene sikkert har vært en og annen LO-topp som har ønsket både Madssen og redaktørplakaten dit pepper’n gror.

– Men takket være hans kloke, og prinsippfaste, tilnærming til redaktørgjerningen har også eierne innsett verdien av en fri og uavhengig presse, avsluttet juryleder Åmås før han altså delte ut årets hederspris til Svein-Yngve Madssen.

– Jeg har vært privilegert

I takketalen vektla Madssen den utrolige utviklingen fagbladmiljøet i LO har gjennomgått i alle de årene han var redaktør.

– 90-tallet og innover 2000-tallet var en gullalder for fagblader på papir. Da var vi tilnærmet enerådende i å skrive om arbeidsliv og holde LO-medlemmene oppdatert, sa Madssen.

Han pekte på at dette er i endring, og at rollen til redaksjonene i LO Media også er i endring. Nå er det mer konkurranse om sakene, og nå skal mye mer publiseres fortløpende. På denne måten får også fagbladene en annen rolle enn tidligere.

– Jeg har vært privilegert som har fått jobbe som redaktør i fagbevegelsens medier gjennom så mange år. Tusen takk for hedersprisen, avsluttet Svein-Yngve Madssen.

Warning
Annonse
Annonse