JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbundsstyret i Norsk Transportarbeiderforbund vil avgjøre om Terje Pedersen som lørdag valgt til ny leder i Midtnorsk Transportarbeiderforening kunne velges, eller om valget av ham var et brudd på forbundets vedtekter.

Forbundsstyret i Norsk Transportarbeiderforbund vil avgjøre om Terje Pedersen som lørdag valgt til ny leder i Midtnorsk Transportarbeiderforening kunne velges, eller om valget av ham var et brudd på forbundets vedtekter.

John Henry Aursøy

Årsmøte i Midtnorsk Transportarbeiderforening:

Terje Pedersen (67) er valgt til ny transportleder i Trøndelag, men valget kan være ugyldig

Lørdag ble Terje Pedersen (67) valgt til ny leder i Midtnorsk Transportarbeiderforening. Gleden kan imidlertid bli kortvarig. Han er nemlig ansatt som vikar i den samme foreninga, og ansatte kan etter forbundets vedtekter ikke velges.09.04.2019
10:58
10.04.2019 20:37

res@lomedia.no

I utgangspunktet var sittende leder Johnny Sletvold innstilt som ny leder av en enstemmig valgkomite, men da valget skulle foretas kom det benkeforslag på Terje Pedersen som fram til utgangen av mars var ansatt som forretningsfører i foreninga. Pedersen har vært ansatt som i Midtnorsk Transportarbeiderforening i over 20 år, men sluttet som forretningsfører ved utgangen av mars i år. Da gikk han inn i et vikariat som saksbehandler fram til den fast ansatte saksbehandleren er tilbake fra pappapermisjon til sommeren.

p

29-9 til Pedersen

Allerede da benkeforslaget kom opp, ble det etter det Transportarbeideren erfarer kommentert at Pedersen ikke var valgbar i henhold til Transportarbeiderforbundets vedtekter. I NTFs mønstervedtekter for foreningene i paragraf 4, andre ledd, heter det at:

"Medlemmer som ansettes eller er ansatt i stilling (merkantilt) i forbund, forening eller klubb, kan ikke velges til tillitsverv i organisasjonens vedtektsorganer. Disse kan heller ikke velges som delegater til landsmøte, eller verv som det tillegger landsmøtet å velge etter vedtektene. Med spesiell tillatelse og etter søknad til forbundsstyret kan disse medlemmene likevel inneha tillitsverv."

Årsmøtet i Midtnorsk valgte imidlertid å se bort fra dette og likevel gå til valg på Pedersen som ny leder. Det endte med brakseier for 67-åringen. Han fikk 29 av de 39 stemmene. Johnny Sletvold fikk 9. En stemte blankt.

Overrasket over støtten

Den nyvalgte lederen Terje Pedersen innrømmer at han ble overrasket.

– Jeg er ydmyk over det resultatet. Jeg hadde ikke forventet så stor støtte, men det sier jo også litt om stemningen blant medlemmene. Det har tydeligvis ligget ting under teppet som nå kom fram, sier Pedersen.

Han mener at både liten aktivitet og manglende medlemsmøter i foreninga har medført kritikk fra medlemmene.

– I prosessen med Fellesforbundet har folk savnet informasjon, men det har ikke vært avholdt et eneste medlemsmøte om saken, sier han.

p

Ikke fast ansatt

Selv ble han spurt om å stille som leder to dager før årsmøtet på lørdag. At vedtektene hindrer ham i å bli valgt som leder i en forening, mener han er feil.

– Jeg forholder meg til forbundets mønstervedtekter for foreningene. Begrensningen gjelder kun forbundets vedtektsorganer, påpeker han.

Skulle valget likevel bli underkjent av forbundet sentralt, vil han søke permisjon.

– Jeg er ikke fast ansatt, men stiller opp for en kollega som er ute i pappaperm. Det synes jeg må være greit, understreker han.

Kritisk til NTF-ledelsen

At man ikke lenger skal kunne bli valgt om man er ansatt, mener Pedersen kom som følge av at det var nettopp ham forbundet ville ramme.

– De vil jo ha oss som medlemmer og vil ha kontingenten vår. Jeg har nok trampa på noen sure tær siden jeg har synliggjort uenigheten min med ledelsen i forbundet. Jeg er kritisk til dagens ledelse og har vært det siden 2009. Spesielt håndteringen av havnekonflikten mener jeg har vært altfor dårlig, sier han.

Hadde tenkt å gå av

For Johnny Sletvold som har vært leder i Midtnorsk Transportarbeiderforening siden 2005 ble avslutningen som foreningsleder definitivt ikke slik han hadde ønsket.

– Etter å ha fått det litt på avstand, så er det faktisk en lettelse. Det er ingen hemmlighet at det har vært samarbeidsproblemer mellom Terje Pedersen og meg de siste årene, og jeg var veldig i tvil om jeg skulle ta gjenvalg i år. Faktisk hadde jeg bestemt jeg for å slutte, sier Sletvold.

At 59-åringen likevel gikk med på å ta to nye år, skyldes en telefon fra valgkomiteen forut for årsmøtet. Der ble han bedt om å fortsette.

– Jeg spurte om det var full enighet i valgkomiteen om at jeg skulle fortsette, og da jeg fikk bekreftet det sa jeg ja, forteller han.

Han presiserte imidlertid overfor valgkomiteen at han kun ville sitte i to år til, og at man måtte benytte de neste to årene til å finne en ny leder.

p

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– En tragedie for foreninga

På årsmøtet kom det også opp et forslag om at nestlederen kunne overta som leder dersom både Terje Pedersen og Johnny Sletvold trakk sine kandidatur til ledervervet.

– Siden han valgte å stille som leder mot meg og hadde jobbet for å skaffe flertall for sitt kandidatur, så var jeg ikke interessert i noe kompromiss. Jeg synes det var mer riktig at Pedersen måtte stå for det valget han hadde tatt, sier Sletvold.

Han legger til at man som leder må akseptere at man kan bli kasta av medlemmene på et årsmøte, men understreker at han synes det er trist å se hvem det som skal overta.

– Med en leder som nærmer seg 70 år og en leder av kontrollkomiteen som snart er 80 år, så virker det som om det er pensjonistene som skal være framtiden i Midtnorsk Transportarbeiderforening. Det er en tragedie med tanke på det vi skal bygge for framtida, poengterer han.

Til det svarer Terje Pedersen kort.

– Hvis han er kritisk til eldre folk i ledelsen, burde han være kritisk til at forbundet har en AFP-pensjonist som leder også, sier han.

p

Ingen omkamp på Sletvold

Pensjonist blir ikke Johnny Sletvold ennå, men han ser han fram til å få mer fritid nå som han ikke lenger er foreningsleder.

– Det er en tid for alt, og nå som vi snart blir en del av Fellesforbundet så ville jeg uansett mistet en del av de posisjonene jeg har i Transportarbeiderforbundet. Sånn sett var egentlig timingen helt perfekt, sier Sletvold.

Noen omkamp om ledervervet i foreninga dersom valget blir underkjent av forbundet sentralt, kommer imidlertid ikke på tale.

– Nei, min tid er forbi, avslutter Johnny Sletvold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siden den nyvalgte lederen var i et ansettelsesforhold i foreningen da han ble valgt, sier 1. nestleder Terje Fenn Samuelsen at forbundsstyret vil avgjøre om foreningen må avholde et nytt valg på en leder som er valgbar etter forbundets vedtekter.

Siden den nyvalgte lederen var i et ansettelsesforhold i foreningen da han ble valgt, sier 1. nestleder Terje Fenn Samuelsen at forbundsstyret vil avgjøre om foreningen må avholde et nytt valg på en leder som er valgbar etter forbundets vedtekter.

Roy Ervin Solstad

Forbundsstyret avgjør

Terje Fenn Samuelsen, 1. nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund påpeker at forbundet ikke har mottatt noen signert protokoll fra foreningen ennå, men at dersom det stemmer at Terje Pedersen er valgt som ny leder, tyder mye på at han ikke har vært valgbar etter forbundets vedtekter.

– I mønstervedtektene for foreningene står det at ansatte ikke kan velges til tillitsverv. Dette gjelder selvsagt også verv i foreningene, ikke bare verv sentralt, sier Fenn Samuelsen.

Han forsikrer imidlertid om at forbundet vil behandle dette ordentlig.

– Vi vil ta kontakt med forbundets kontrollkomite og med foreningen for å få uttalelser fra dem. Så vil forbundsstyret måtte avgjøre om dette er et brudd eller ikke med vedtektene, sier han.

Om forbundsstyret skulle komme til at det er et brudd, må det gjøres et nytt valg av leder.

– Han kan søke om dispensasjon fra bestemmelsen før valget, men et valg må uansett avholdes. Fram til det valget er foretatt vil det være naturlig at nestlederen fungerer som leder. De som er valgt etter vedtektene blir selvfølgelig ikke berørt, sier Terje Fenn Samuelsen.

Det nye styret

Leder: Terje Pedersen, administrasjonen

Nestleder: Bjørn Olden, TrønderBilene

Medlem: Stian Kvalvaag, Asko

Medlem: Roald Arentz, Nidaros Taxi

Medlem: Tore Sæther, DB Schenker

Medlem: Gunnar Brurok, Nettbuss

Medlem: Nils Jonli, Boreal

Sekretær: En fra administrasjonen (velges ikke)

1. vara: Tiril Nygård, TrønderBilene

2. vara: Hans Meisler Strand, Høyer

3. vara: Bjørn Richard Paulsen, Krigsvoll

4. vara: Bonnie Orvar, Rema

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.04.2019
10:58
10.04.2019 20:37Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker