JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Veronicha Johnsen ble spurt om å være plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten for to år siden. Hun visste lite om tillitsvalgtarbeid, men angrer ikke på at hun takket ja.

Veronicha Johnsen ble spurt om å være plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten for to år siden. Hun visste lite om tillitsvalgtarbeid, men angrer ikke på at hun takket ja.

Privat

Nytt om navn:

Veronicha kjemper mot kutt av stillinger i barnevernstjenesten – nå er hun kåret til årets tillitsvalgt

– Det gir mer motivasjon til å stå på ekstra, og jeg blir glad for at jobben vi gjør blir lagt merke, sier Veronicha Johnsen.09.12.2021
08:22
09.12.2021 08:22

simen@lomedia.no

Denne høsten har Veronicha Johnsen sendt to bekymringsmeldinger til politikerne i Østre Toten kommune. I den første etterspurte hun hva politikerne har tenkt til å gjøre med behovet for økte økonomiske rammer for å imøtekomme nye lovpålagte oppgaver kommuner får fra nyttår. Svaret fra politikerne var å redusere antall stillinger.

Saken skal avgjøres senere i desember. Det er foreslått at barnevernstjenesten må kutte to saksbehandlingsstillinger.

– Det føltes som en likvidering av bekymringsmeldingen vi sendte, sa Johnsen til Fontene i oktober.

Gir motivasjon til å stå på

Hun har stått på for barnevernstjenesten og medlemmene til FO som jobber der. I dag ble hun hedret med prisen «Årets tillitsvalgt» i Fellesorganisasjonen (FO). Johnsen var en av ti nominerte til prisen. I nominasjonen blir hun beskrevet som en tydelig, uredd og kunnskapsrik tillitsvalgt med glimt i øyet (lese hele nominasjonsteksten i bunnen av saken).

– Jeg ble egentlig veldig overrasket. Det var mange bra kandidater og mye bra arbeid som er gjort. Men selvfølgelig er det veldig hyggelig å få denne prisen, sier Johnsen.

– Hva betyr det for deg å få en slik pris?

– Det gir mer motivasjon til å stå på ekstra, og jeg blir glad for at jobben vi gjør blir lagt merke til. Det betyr også noe for oss ansatte i barnevernstjenesten i Østre Toten – at vi blir sett og lagt merke til.

– Viktig å ha engasjement for jobben

Johnsen ble spurt om å være plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten for to år siden. Hun visste lite om tillitsvalgtarbeid, men angrer ikke på at hun takket ja.

– Det har vært fint på mange måter, men av og til er det utfordrende å vite hvor mye man skal involvere seg – siden jeg også er en ansatt. Men det har vært en trygghet å ha FO i ryggen, sier Johnsen.

Å få folk til å ta på seg tillitsverv er ikke alltid like enkelt. Fontene skrev tidligere i år at FO mangler tillitsvalgt i 98 kommuner. Veronicha Johnsen mener medlemmer som vurderer å bli tillitsvalgt, ikke trenger å grue seg til å ta på seg et slikt verv.

– Jeg tenker at det viktigste er at du har et engasjement for jobben du skal gjøre. Du får grunnopplæring og mulighet til å være med på mange interessante fagdager. Det har hjulpet meg å forstå hva som er mitt mandat. Som tillitsvalgt får du en helt annen innsikt i virksomheten, og det vil jeg anbefale.

Har fått god støtte

Den mest krevende saken har vært forslagene om budsjettkutt som har preget kommunen i år. Johnsen er glad hun har erfaring som ansatt i barnevernstjenesten når hun har tatt kampen.

– Jeg har erfaring med den faglige biten. I tillegg har vi et veldig godt samhold i tjenesten.

– Hvordan har det vært å fronte en slik sak som tillitsvalgt?

– Jeg har heldigvis god støtte fra FO-medlemmene, og vi ansatte har hatt en dialog hele veien om hva vi skal gå ut med. Å bringe bekymringer om tjenesten ut i offentligheten er ikke bare positivt, men her har det vært helt nødvendig, sier Johnsen.

Tips til andre tillitsvalgte

Varslene hun har sendt til kommunen, har hun skrevet etter å ha pratet med FO-medlemmene i barnevernstjenesten. Hun har derfor ikke følt seg alene. Likevel innrømmer hun at det også har vært tøft.

– I hvert fall når det er en sak som påvirker så mange. Det har vært en skrekkblandet fryd. Jeg har ikke et behov for å stikke hodet fram i media, men dette er en viktig sak – både for oss ansatte og barn i Østre Toten. Heldigvis har jeg fått god støtte fra FO Innlandet.

– Har du noen tips til andre tillitsvalgte?

– Få med deg medlemmene i arbeidet og hør hva som er viktig for dem du er tillitsvalgt for. Jeg tror det er viktig å skape engasjement gjennom medlemsmøter og sørge for en god informasjonsflyt. Hvis det er gjennomsiktig det som skjer på jobben, skaper det en trygghet på arbeidsplassen. I tillegg må man være ydmyk overfor det vervet man har tatt på seg.

Derfor ble hun årets tillitsvalgt

Veronicha Johnsen ble nominert til «Årets tillitsvalgt» av FO Innlandet. Dette skrev foreningen i nominasjonen:

Veronicha har som plasstillitsvalgt i barnevernet i Østre Toten utmerket seg i kampen mot store bemanningskutt i tjenesten. Hun utmerker seg med å være både tydelig og uredd på vegne av utsatte barn og unge. Hun står også opp på vegne av sine medlemmer for deres arbeidsforhold og rettigheter. Hun har en naturlig autoritet, og et glimt i øyet.  

Veronicha jobber for å involvere og engasjere sine medlemmer og har jevnlige medlemsmøter med åpne temaer. Hun sier selv at arbeidet som tillitsvalgt er spesielt viktig i en tjeneste under press, hvor de ansattes stemme og opplevelse har behov for å komme tydelig frem. Hun har et brennende engasjement for de utsatte barn og unge, og mener at en jobb som tillitsvalgt for dem som jobber med disse barna gir en god sammenheng i viktig arbeid. De er avhengige av gode tjenester fra oss. Da må ansatte trives og ha et godt arbeidsmiljø.  

Veronicha er engasjert og god på å få med seg folk, både i og utenfor jobben. Hun er kjent for å gå «all inn» i alt hun gjør og har en enorm arbeidskapasitet. Hun er omtenksom og sprer mye godt humør. Hun tør å snakke høyt på vegne av FO og har skrevet to tydelige bekymringsmeldinger til politikerne i sin kommune på grunn av økonomiske kutt og stor bekymring for barneverntjenesten. Hun har også blitt intervjuet av Oppland Arbeiderblad, NRK og Fontene som har dekkket saken. 

FO Innlandet sier: Veronicha fortjener vår nominasjon som årets tillitsvalgt i FO fordi hun er uredd, faglig sterk, inkluderer medlemmene på en meget god måte og jobber intenst med å stoppe omfattende kutt i tjenesten, blant annet gjennom tydelige varsler til kommunedirektør og politikere, samt media. FO trenger tillitsvalgte som Veronicha Johnsen som kan stå trygt i stormen.  

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.12.2021
08:22
09.12.2021 08:22Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran har fått nok: I dag reiser de til Stortinget for å markere for kulturlivet

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år


Flere saker