JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Flere nye filmer kan være aktuelle for deg som jobber med ungdom som bor på barnevernsinstitusjon.

Flere nye filmer kan være aktuelle for deg som jobber med ungdom som bor på barnevernsinstitusjon.

Filmweb/Montasje LO/Media

Filmtips

16 filmtips for ungdom – og deg som jobber med dem

Disse filmene handler om noe ungdommene kan ha opplevd selv – eller gir dem noe å snakke med deg og hverandre om.29.01.2023
07:00
30.01.2023 13:42

anne@lomedia.no

• Bla ned for filmtipsene.

Fontene har bedt Jan Storø anbefale filmer som passer for ungdom på institusjon. Han er dosent i sosialpedagogikk ved OsloMet og underviser blant annet i barnevern, medier og offentlighet.

Han er med i filmkritikerlaget og sitter i flere juryer, blant annet Golden Globe-juryen. De siste ni årene har han vært fast filmanmelder i universitetsavisen Khrono.

Han har plukket ut filmer som det går an å snakke med hverandre eller de voksne om, fordi mange av dem handler om noe ungdommene har opplevd selv.

Filmene handler om vennskap, om å bo et annet sted enn hos sin familie og om barnevern.

– Jeg har unngått de store underholdningsfilmene og har valgt å lete fram filmer som mange kanskje ikke har hørt om, sier han.

Noen av filmene har sterke budskap for ungdom som selv har vært gjennom noe av det samme. Derfor finner du lenker til studieark til filmene, der det finnes. Filmstudieark er pedagogiske opplegg til filmer.

Jan Storø har de siste ni årene vært fast filmanmelder i universitetsavisen Khrono. Han er dosent i sosialpedagogikk ved OsloMet.

Jan Storø har de siste ni årene vært fast filmanmelder i universitetsavisen Khrono. Han er dosent i sosialpedagogikk ved OsloMet.

Hanna Skotheim

Her er Storøs filmtips:

• Close / • Girl

Den aller nyeste filmen til den belgiske regissøren Lukas Dhont må nevnes først. Den heter Close, og kom på norske kinoer 25.12.

Her møter vi to 13-åringer som er veldig gode venner; Léo og Remi. De henger alltid sammen. Når de begynner på ungdomsskolen, forandrer ting seg.

Léo begynner å spille ishockey og være sammen med andre. Remi er ikke klar for dette, han vil bare være sammen med Léo hele tiden. Close er en av de beste filmene i hele verden fra 2022. 

Den samme regissøren laget Girl i 2018. Den handler om Lara som er født i en guttekropp, men som føler seg som jente. Det er også en veldig bra film, som kan strømmes.

Her er studieark til Girl.

• Dokumentaren Krigere

Den ferske dokumentaren Krigere av Jon Haukeland forteller om Berat, som er ungdomsarbeider.

Han engasjerer seg spesielt i Mamo, som han ser er på vei ut i et kriminelt liv. Men Berat har også en fortid med noen av de samme utfordringene som Mamo opplever.

Filmen forteller om vennskap, og om å kjempe for seg selv.

Her er studieark til Krigere.

• Min vakre stjerne

En annen ny film som hadde premiere i julen 2022, er Min vakre stjerne. Den er fra Sør-Korea og er laget av Hirokazu Kore-Eda.

Her følger vi en ung mor med en nyfødt gutt. Hun legger fra seg barnet i en Baby Box i en kirke fordi hun ikke klarer å ta seg av ham.

Noen av dem som jobber i kirken prøver å selge den lille gutten til noen fosterforeldre. De blir kjent med den unge moren, og hun blir med dem for å finne gode foreldre til gutten. En niåring fra et barnehjem blir også med.

Vi følger alle disse, og det blir mer og mer tydelig at de utvikler et spesielt vennskap – de begynner å tenke på hverandre som en familie.

• Vegas

En norsk film fra 2009 som handler om ungdom på institusjon. Den er laget av Gunnar Vikene og heter Vegas.

Her møter vi tre ungdommer Thomas, Marianne og Terje som er ganske ulike, men som finner sammen i et vennskap. Mange ungdommer på institusjon vil nok kjenne seg igjen i denne fortellingen.

Filmen passer best for eldre ungdommer.

Her er studieark til Vegas.

• Fia og Klovnene

I filmen Fia og Klovnene av Elsa Kvamme (2003) møter vi Fia som bor hos mamma, men som flytter til et fosterhjem fordi moren ikke klarer å gi henne god nok omsorg. Det blir ikke så lett for Fia.

Filmen kan strømmes på filmarkivet.no.

Her er studieark til Fia og Klovnene.

• Yatzy

Yatzy av Katja Eyde Jacobsen (2009) handler om den 15-årige Oslo-gutten Daggi som flytter til fosterhjem utenfor Oslo, i et landlig miljø. Han får det ikke så lett der, men han får en kjæreste, Gloria.

Daggi får mye å ordne opp i, både for å få det bedre og for å bevare forholdet til Gloria.

Filmen passer best for eldre ungdommer.

Her er studieark til Yatzy.

• Natta pappa henta oss

Natta pappa henta oss (2017) av Steffan Strandberg er en sterk animert film blandet med amatøropptak fra egen familie.

Den bygger på regissørens egen oppvekst med en mor som hadde problemer med alkohol.

Her er studieark til Natta pappa henta oss.

• Systemsprengeren

I Systemsprengeren (2019) av Nora Fingscheidt blir vi kjent med ni år gamle Benni som ikke kan bo hos moren sin, fordi moren ikke klarer å ha omsorgen for henne.

Benni aksepterer ikke det. Hun er sint og fortvilet. En dag får hun kontakt med en voksen hun har tillit til.

Her er studieark til Systemsprengeren.

• De usedvanlige

Den franske filmen De usedvanlige, fra 2019, er laget av Éric Toledano og Olivier Nachache. Den handler om de som bor og jobber på en institusjon for psykisk utviklingshemmede i Paris.

Vi følger noen av ungdommene spesielt, som Joseph og Valentin. Når en av ungdommene blir borte fra institusjonen, må alle ut og lete.

• De andre

I 2012 gjorde Margreth Olin ferdig De andre, som handler om ungdom som er asylsøkere, og som når de blir atten år står i fare for å bli sendt tilbake til det landet de kom fra.

Her er studieark til De andre.

• Mamma

Mamma heter en canadisk film fra 2014, av Xavier Dolan. Den handler om 15-åringen Steve og moren hans. Steve bor på institusjon og har ADHD.

Moren hans tar ham ut av institusjonen og vil ha ham boende hjemme. Det går ikke så bra.

Filmen passer best for eldre ungdommer.

• Småen

En klassisk film om å vokse opp hos noen andre enn foreldrene er Charlie Chaplins Småen (The Kid) fra 1921.

Dette er en fortelling som rører oss også i dag, 101 år etter at den kom. Vi får sympati med den gutten som trenger noen å bo hos, og den fattige mannen som tar ham til seg.

Her er studieark til Småen.

• The Florida Project

The Florida Project er en amerikansk film av Sean Baker fra 2017. Den handler om Moonee som bor sammen med moren sin og andre fattige familier på et motell like ved Disneyland i Florida.

Selv om Monnee og vennene hennes ikke har så mye å leve for, har de det fint sammen.

Her er studieark til The Florida Project.

---

De neste to filmene skiller seg fra de andre, fordi de ikke er alvorlige og sosialrealistiske, men fantasifortellinger:

• Historien om Pi

Historien om Pi (2012) er en film av Ang Lee som handler om den unge gutten Pi. Familien eier en dyrehage i India, men bestemmer seg for å emigrere til Canada.

Underveis forliser skipet, og Pi havner i en livbåt sammen med en farlig tiger. Dette er spennende, og filmer har dessuten svært flotte bilder.

Her er studieark til Historien om Pi.

• Pans labyrint

I filmen Pans labyrint (2006) av Guillermo del Toro møter vi 12 år gamle Ofelia. Det er slutten av annen verdenskrig, og Ofelia og moren har nylig flyttet til huset til morens nye mann, Ofelias nye stefar.

I omgivelsene til huset finner Ofelia en underjordisk verden med merkelige skapninger. Filmen passer best for eldre ungdommer.

Den strømmes både i filmarkivet.no og filmoteket.no (og andre steder).

Her kan du finne filmene:

Både Close, Min vakre stjerne og Krigere er så nye at de fremdeles går på kino. De vil komme for strømming senere når de er ferdige med kinovisninger, antakelig et stykke ut i 2023.

Girl kan strømmes nå.

Resten av filmene kan strømmes. Det beste stedet for å finne ut om filmer kan strømmes i Norge, er Streamingguiden.

Her er flere filmtips:

Barnevakten.no har satt opp en liste med bra valg for ulike aldersgrupper:

Her er lista for dem mellom 12 og 15 år.

29.01.2023
07:00
30.01.2023 13:42Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping


Flere saker