JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private omsorgsbedrifter

Ansatte i privat omsorg får ny lønn – tar innpå sykepleierne

Ansatte i private omsorgsbedrifter skal tjene like mye som kollegene i offentlig sektor, mener FO. Nå mener de å ha kommet et godt steg på vei.

Hanna Skotheim

simen@lomedia.no

Etter to lange dager og netter med mekling, ble FO og Fagforbundet enige med NHO torsdag morgen om en ny tariffavtale.

NHO-avtalen, eller overenskomst 453 som den heter, gjelder blant annet ansatte som jobber i Stendi AS, Human Care AS, Aberia AS, Olivia Solhaugen AS og Frelsesarmeen.

– Jeg er først og fremst fornøyd med at vi klarte å komme til enighet og slipper å ta medlemmene ut i streik, sier Ole Henrik Kråkenes, FOs representant i forhandlingene.

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Ny lønnstabell

Han er fornøyd med å ha fått på plass en midlertidig lønnstabell for ansatte i private omsorgsbedrifter.

Målet på sikt er å få på plass en egen tariffavtale for ansatte på disse virksomhetene.

Det som har vært spesielt med tariffavtalen, er at det er en minstelønnsavtale med kun én minstelønnssats. I den nye minstelønnstabellen er det flere trinn basert på utdanning og ansiennitet.

– Det var viktig for oss å få på plass en sentral minstelønnstabell. Selv om vi gjerne skulle sett at satsene var høyere allerede fra 1. mai i fjor, har vi bygget opp overenskomsten for fremtiden. Vi har et godt utgangspunkt for senere oppgjør, og vil fokusere på å heve satsene ytterligere, sier Kråkenes.

Den nye lønnstabellen for private omsorgsbedrifter.

Den nye lønnstabellen for private omsorgsbedrifter.

Skjermdump, fo.no

Tar innpå sykepleierne

Tariffavtalen gjelder for rundt 900 av FOs medlemmer, og FO forhandler sammen med Fagforbundet.

Det var FO og Fagforbundet som brøt forhandlingene med NHO i slutten av november. Meklingen førte fram. FOs fremste krav har vært lik lønn for likt arbeid.

For to år siden endte NHO-oppgjøret i streik. Ansatte ved Stendi i Bergen streiket for å få like gode lønnsvilkår som kollegene i offentlig sektor. Den gang protesterte de ansatte mot lønnsforskjeller opp mot 100.000 kroner mellom en vernepleier og en sykepleier.

En titt på lønnstabellen i avtalen mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel, viser at en sykepleier med 16 års erfaring minimum skal tjene 538.000 kroner. I den nye avtalen til FO er vernepleiere med 16 års ansiennitet sikret 516.480 kroner.

– Det er absolutt en forbedring. Vi har kommet et skritt på veien, og det var absolutt på tide, sier Kråkenes.

I tillegg til minstelønna, har mange bedrifter også lokale særavtaler som sikrer de ansatte bedre lønn.

Noen vil gå opp i lønn

Det ble også enighet om at partene i fram mot neste tariffoppgjør skal jobbe for å etablere en ny avtale, 454. Denne skal gjelde private omsorgstjenester. Det er her FOs medlemmer jobber. I dag er de på samme avtale som blant andre kinoansatte.

– Det er viktig å skille ut denne avtalen slik at vi kan sikre våre medlemmer lik lønn som sine kolleger i det offentlige og ellers i det private. Det er et riktig skritt på veien.

– Vil FOs medlemmer gå mye opp i lønn med den nye lønnstabellen?

– Noen av medlemmene har særavtaler som gjør at de ligger høyere enn minstelønnssatsene, men det er store variasjoner. For oss handler dette om at man ikke skal være prisgitt arbeidsgiver for å få en anstendig lønn.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse