JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Berat bestemte seg for å fortelle sin historie for å motivere andre. Han føler han er heldig som får jobbe med å hjelpe andre.

Berat bestemte seg for å fortelle sin historie for å motivere andre. Han føler han er heldig som får jobbe med å hjelpe andre.

Hanna Skotheim

Berat havnet i fengsel som 19-åring. Nå jobber han i Nav og spiller seg selv i ny film

Regissøren kaller det en gladfilm om Nav. Torsdag har «Krigere» kinopremiere landet rundt.05.10.2022
18:45
05.10.2022 18:45

simen@lomedia.no

– Jeg snakker så høyt, så jeg pleier å jobbe her inne, sier Berat Jusufi og tar med seg regissør Jon Haukeland og Fontene inn på et møterom i lokalene til Nav Grünerløkka.

I vinduskarmen ligger to ringpermer og en boks med energidrikk. Utenfor sitter Nav-kollegene i åpent landskap.

I ukene som kommer får nok kollegene høre og se mindre til Berat. Torsdag denne uka har filmen «Krigere» premiere.

Her spiller Berat Jusufi seg selv i hovedrollen, sammen med Mamo – en av ungdommene han har fulgt tett i jobben de siste årene.

For elleve år siden ble Berat med på Nav Grünerløkkas motivasjonsprogram Drømmeukene. Det skulle bli et vendepunkt.

For elleve år siden ble Berat med på Nav Grünerløkkas motivasjonsprogram Drømmeukene. Det skulle bli et vendepunkt.

Hanna Skotheim

Gladfilm om Nav

Filmen er allerede vist på en filmfestival og for noen utvalgte arbeidsplasser. Senere i dag skal Berat og Jon vise filmen for Nav-ansatte i Asker. Så skal de to på norgesturné når filmen har premiere.

Berat har fått mulighet til å jobbe fra hotellrommet når han er på tur med filmen. Så langt har tilbakemeldingene fra publikum vært gode.

– Jeg blir bare breiere og breiere for hver gang vi viser filmen. Som jeg har sagt til Jon: jeg lurer på hvor brei jeg er når turneen er ferdig, ler Berat.

– Du kan si at vi har laget en gladfilm om Nav, da. Det kommer nok ikke til å skje igjen, så denne må folk se, sier regissør Jon Haukeland og smiler.

Regissør Jon Haukeland (t.v.) og Berat Jusufi skal snart ut på en norgesturné for å promotere filmen.

Regissør Jon Haukeland (t.v.) og Berat Jusufi skal snart ut på en norgesturné for å promotere filmen.

Hanna Skotheim

I filmen, som baserer seg på ekte hendelser, følger vi Berat som skal redde Mamo fra å havne i et kriminelt nettverk.

Det skjer ikke uten dramatikk. Politiet begynner å grave i Berats egen oppvekst i Hallingdal, og finner ting de mener gjør ham uegnet til å jobbe med ungdom.

Et spesielt forhold

Ideen til filmen fikk han da han møtte Berat Jusufi og den da 13 år gamle Mamo på audition til sin forrige film, «Barneranerne».

Berat lurte på om Jon ville lage en film om hans historie.

I løpet av halvannet år, hadde Jon Haukeland 150 timer intervju med Berat og Mamo. Samtidig utspilte det seg et drama i de to guttenes liv.

Mamo hadde flyttet hjem til Berat, og en dag kom Berat til regissøren og var fortvilet fordi han ikke fikk lov til å ha Mamo boende hjemme hos seg.

– Da tenkte jeg at han var sammensatt nok til å være en hovedkarakter, sier Haukeland.

I filmen Krigere får vi se at Mamo (t.v) flytter hjem til Berat.

I filmen Krigere får vi se at Mamo (t.v) flytter hjem til Berat.

Medieoperatørene

Kun to av scenene i filmen er ekte opptak. Resten er spilt inn av personene som var involvert, slik de husker at det skjedde. Berat og Mamo spiller seg selv. Det samme gjør barnevernslederen og politibetjenten.

Jon Haukeland ville lage filmen om Berat og Mamo fordi historien tar opp det han mener er et universelt problem.

– Alle trenger omsorgspersoner, men der kommer vi som et sosialdemokratisk samfunn til kort. Hvordan kan velferdsstaten erstatte de relasjonene når det ikke er i en familiestruktur? Filmen har egentlig to lag: et som handler om problemene Berat og Mamo står i, og et som handler om en indre kamp, forteller regissøren.

Regissør Jon Haukeland har tidligere laget dokumentarfilmen "Barneranerne" i 2016. Det var første gang han stiftet bekjentskap med Berat og Mamo.

Regissør Jon Haukeland har tidligere laget dokumentarfilmen "Barneranerne" i 2016. Det var første gang han stiftet bekjentskap med Berat og Mamo.

Hanna Skotheim

Vil gi ansatte og ungdommer håp

Berat bestemte seg for å fortelle sin historie på film for å motivere andre. Han føler han er heldig som får jobbe med å hjelpe andre.

– Det er håp for alle, uansett hvor langt nede du er, hvis du tar imot hjelp fra det offentlige. Så er det sterkt å dele en historie jeg har sammen med en ungdom jeg står veldig nær.

– Hva vil du at fagfolk som ser filmen skal sitte igjen med?

– At de møter brukere med blanke ark. Så håper jeg at vi kan diskutere hvordan vi kan gjøre det enklere for disse ungdommene å få hjelp og komme seg ut av miljøene.

Mest av alt vil han spre håp. Berat ønsker at ungdommer skal forstå at det er fint å motta hjelp. Han forteller at han måtte bruke noen år med Mamo før han ville ta imot hjelp.

Berat vil ha mer en-til-en-oppfølging i jobben med ungdom. Å møte dem én gang i måneden, er for lite.

– Disse ungdommene er avhengig av gode relasjoner, få gode tilbakemeldinger, bekreftelser og en skulder å lene seg på. De trenger en som glemmer det de har gjort i fortida.

Tøff oppvekst

Berat vet hva han snakker om. Han var selv en sårbar ungdom og manglet et mannlig forbilde i livet. Etter å ha flyktet fra krigen i Kosovo, slo han og familien seg ned i rolige Gol i Hallingdal.

Men ungdomstida skulle bli alt annet enn rolig. Berat havnet i slåsskamper og fikk rykte på seg for å være gjengleder.

– Det er mye i mitt liv jeg ville gjort annerledes. Men alt jeg har opplevd er grunnen til at jeg er her i dag.

Som 19-åring måtte han seks måneder i fengsel. Den talentfulle fotballspilleren så karrieren forsvinne under føttene.

 – Etter det måtte jeg rømme fra bygda. Uansett hva som skjedde, så var det liksom Berats feil.

Da han slapp ut av fengsel, flyttet Berat til Drammen for å satse på fotball. Han prøvespilte for tre klubber, og fikk tilbud om kontrakt og en leilighet. Men det holdt ikke lenge.

– Det er mye i mitt liv jeg ville gjort annerledes. Men alt jeg har opplevd er grunnen til at jeg er her i dag, sier Berat.

– Det er mye i mitt liv jeg ville gjort annerledes. Men alt jeg har opplevd er grunnen til at jeg er her i dag, sier Berat.

Hanna Skotheim

– Det frista mer å feste, og da trakk ikke fotballen så mye, sier Berat og fikler med nøkkelkortet.

– Jeg kunne blitt en jævlig god fotballspiller og spilt på toppnivå i Norge hvis noen kunne dirigert meg den veien.

Da det snudde

For elleve år siden ble Berat med på Nav Grünerløkkas motivasjonsprogram Drømmeukene. Det skulle bli et vendepunkt.

Han møtte opp presis hver dag. Bestemte seg for å ta imot hjelpen han kunne få.

En dag sa Berat til Nav-lederen at han gjerne ville jobbe på Nav.

– Hun sa at jeg måtte bevise det og at jeg måtte bygge en cv.

Berat skaffet seg jobb på et apotek, med tiltakspenger fra Nav. Deretter fikk han jobb i en kantine, og til slutt endte han opp bak grytene i kantina på Nav Grünerløkka. Han serverte lunsj til de som i dag er kollegene hans.

En dag spurte han Nav-lederen om det ikke snart var på tide at han fikk komme over på den andre siden.

4. mai 2014 ringte telefonen. Berat husker datoen. Dama i den andre enden spurte om han ville komme på intervju.

– At hun ga meg den sjansen har vært så viktig for meg.

Fikk Nav-jobb

Han hadde vist at han kunne endre seg. Berat fikk en stilling i arkivet på Nav. Siden den gang har han jobbet her på Nav Grüinerløkka. Han har drevet guttegruppa, som fanger opp unge gutter, og jobbet med flyktninger. I dag jobber Berat med å skaffe boliger.

– Jeg hadde tre ungdommer som miljøarbeider ved siden av Nav-jobben. Jeg ville vise sjefen min at det å gi meg sjansen, var riktig. Her sitter det folk med skole og utdanning, så jeg takker hver dag for at jeg har fått sjansen.

Bortsett fra interne kurs i Nav og elleve år i jobben, har han ingen formell utdanning. Det vil han en dag sikre seg.

Tenker det kunne vært meg

Berat tar på ingen måte lett på jobben i Nav.

– Hver gang jeg møter en bruker, tenker jeg alltid at det kunne vært meg.

Han har selv vært på den andre siden av bordet. I dag sitter han her, med Nav-nøkkelkort rundt halsen.

Hanna Skotheim

– Jeg har vært innom flere Nav-kontor og innimellom har det vært et helvete. Greit, du har fått pengene dine, men det er så mye mer i et liv enn penger, du vil ha noe mer. Penger kommer og går, men et liv kommer ikke og går, sier Jusufi.

Bruker egen bakgrunn

Da Berat møtte ungdommene for første gang og presenterte seg som miljøarbeider, ville de ikke ha noe med ham å gjøre.

– Da sa jeg: okey, jeg kan heller være kompi. Det var mye lettere å komme tett på og bygge tillit, sier han.

I filmen ser vi at Berat til tider strever med å skille mellom rollen som profesjonell hjelper og kompis. Hvor god kompis kan han være?

– Det er vanskelig å skille de tingene, men jeg tror jeg har klart å håndtere det veldig godt. Jeg er ikke redd for å dele min historie for å hjelpe andre. For meg handlet det om en ting: at Mamo skulle stoppe før han havner i fengsel, slik jeg gjorde.

I filmen flytter Mamo inn til Berat etter hvert. Berat vil gjøre alt for å få ungdommen på rett spor og ut av miljøet han har havnet i. Å hjelpe denne typen ungdommer, er noe han føler han kan.

– Jeg får veldig god kontakt med de som er litt krevende. De som er som Mamo, har mye i seg, og de kan oppnå alt hvis de bare får noen som har troen på seg. Det håper jeg andre kan lære litt av. Vi må drite litt i fortiden. Det som er viktig for meg er hva som skjer fra vi møtes, sier Berat.

– Filmen heter «Krigere». Kjenner du deg igjen i tittelen?

– Ja, ja. Det har vært en krig. Både for Mamo og meg. Men til slutt ser vi at alle instanser vil vårt beste, til og med politiet. Det har vært en fin reise – og krig, smiler Berat.

05.10.2022
18:45
05.10.2022 18:45Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

Hundrevis av arbeidere fra kystbedrifter hadde møtt opp foran Stortinget, for å protestere mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Hundrevis av arbeidere fra kystbedrifter hadde møtt opp foran Stortinget, for å protestere mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Tormod Ytrehus

Flere hundre demonstrerte mot lakseskatt: – Ser dere ikke galskapen i dette?


Flere saker