JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevern

Halvparten av barnevern-studentene i landet strøk på jusseksamen, men en høyskole skiller seg ut

Hva kan de andre lære av Høgskulen på Vestlandet?

Falkeblikk AS / Privat

simen@lomedia.no

Nesten halvparten av masterstudentene i barnevern og barnevernsarbeid ved 13 høyskoler og universiteter strøk på eksamen i en nasjonal deleksamen i juss.

Men ved ett av studiestedene var det ingen som strøk.

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) fikk ti av ti studenter ståkarakter.

De ti studentene går på master i barnevernsarbeid. Det er en grad som er åpen også for sosionomer og vernepleiere, og andre med med bachelorgrad og minimum ett års relevant arbeidserfaring.

Ingunn Barmen Tysnes er fagseksjonsleder ved master i sosialvitenskap på HVL, der barnevernsarbeid inngår som en av studieretningene. Hun er naturlig nok glad for tallene. Hun forteller at de også oppnådde gode resultater i fjor, men at noen få strøk.

– I år har vi lagt enda større vekt på at juss er et praktisk fag, med mange øvelser og skriftlige oppgaver i undervisningen, forteller hun.

Ingunn Barmen Tysnes  er fagansvarlig for master i barnevernsarbeid ved HVL.

Ingunn Barmen Tysnes er fagansvarlig for master i barnevernsarbeid ved HVL.

Privat

Øver på metode

Tysnes tror det kan være flere grunner til at ingen av masterstudentene ved HVL strøk på eksamen. Blant annet måten høyskolen har satt sammen emnene og organisert studiet på.

– Vi har valgt å ha fokus på juridisk metode, forteller Tysnes.

– Hvorfor det?

– Det er hele grunntankegangen i juss, uansett hva du jobber med. Når du skal tolke lover, legger du til grunn den juridiske metoden. Den må være på plass, sier Tysnes.

Få studenter

Høyskolelektor Karen Reimers ved HVL er ansvarlig for emnet Rettsanvendelse i barnevernsarbeid. Hun er jurist og er en av to som ha undervist de ti studentene som har tatt emnet.

I likhet med Tysnes tror hun nøkkelen til suksess er å se på juss som et praktisk fag.

– Studentene har jobbet med tidligere eksamensoppgaver og fått god skrivetrening. Vi lærere har vært tett på studentene siden vi har vært en liten gruppe.

Hun tror det har vært en fordel med få studenter. I fjor var det 25.

– Det har vært en trygg og god atmosfære i undervisningen, sier hun.

– Et abstrakt fag

Ved OsloMet, hvor 56 prosent av studentene strøk, møtte i snitt rundt 40 av 70 studenter opp på forelesningene.

Ved HVL har det vært godt oppmøte på forelesningene, ifølge Reimers. Hun opplever at studentene er motiverte og engasjerte.

– Erfaring viser at resultatene ofte blir bedre når studentene er til stede.

– Opplever du at studentene synes at juss er et vanskelig fag?

– Ja, mange sliter veldig med den juridiske metoden. Det er et litt abstrakt fag. Jeg også syntes det var vanskelig da jeg studerte juss, sier Reimers.

– Bedre rustet

Studenter i barnevern eller sosialt arbeid har hatt emner om juss i bachelorgraden. Men ifølge Reimers er det ofte fra første året.

– For en del av studentene er det lenge siden de har hatt juridisk metode, men de har i hvert fall et grunnlag å bygge videre på, forteller hun.

– Har studentene nok juss på utdanningen til å være rustet for jobb i barnevernet?

– De blir i hvert fall bedre rustet. På andreåret på masteren får de en del påfyll av juss. De blir gjennom masterstudiet tryggere i rollen og til å finne fram i og bruke lovverket. Det vil være en svært viktig kompetanse for videre arbeid i barnevernstjenesten, mener Reimers.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse