JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-seriefavoritt på FO-dagene

Her får «Pørni» et hjertelig møte med ekte sosialarbeidere

Skuespiller Henriette Steenstrup har selv skrevet manuset for TV-serien om sosialarbeideren Pørni. I møte med virkelighetens sosialarbeidere får hun rungende applaus.
Serien viser fram alvoret, men det må ikke bli for mørkt, mener skuespiller Henriette Steenstrup.

Serien viser fram alvoret, men det må ikke bli for mørkt, mener skuespiller Henriette Steenstrup.

Hanna Skotheim

solfrid.rod@lomedia.no

– Jeg kan ikke lære dere noe om barnevern. Jeg kan bare si takk for den jobben dere gjør, og lykke til. Stå i det, sa Henriette Steenstrup til en sal full av 300 sosialarbeidere under de pågående FO-dagene.

Hun var invitert til en sofasamtale om den populære TV-serien Pørni, som snart kommer med en tredje sesong.

Steenstrup skriver manus selv og spiller hovedrollen som Pørni, en mor som forsøker å manøvrere i sin egen familie samtidig som hun gjør så godt hun kan som ansatt i barnevernet.

I serien følger vi Pørni i møte med barn og familier som sliter med sine liv.

– Jeg ville lage en serie om dere og den jobben dere gjør, sa Steenstrup til applaus fra salen.

– Dere er jo veldig mange, men jobben dere gjør er litt hemmelig. Jeg har tenkt at det må være frustrerende med medieoppslag der barnevernet ofte ikke kan kommentere. Men det kan jo jeg når jeg lager fiksjon, sa Steenstrup.

Hanna Skotheim

– Kan ikke være grining i 30 minutter

Ole Henrik Kråkenes i FOs ledelse roste skuespilleren for et ekte og realistisk portrett av en barnevernsarbeider.

– Jeg har selv jobbet i barnevernet, og jeg har tenkt at mange av scenene i serien kunne skjedd i virkeligheten, sa han.

Kråkenes trakk særlig fram at serien viser balansen mellom å være profesjonell og bare et menneske.

I en av episodene sitter Pørni og snakker med to små barn som har en far med rusproblemer og som har lært seg å ta voksnes ansvar hjemme.

Søsteren er for eksempel veldig opptatt av at lillebror liker smør under leverposteien. Når Pørni går for å smøre brødskiver med smør og leverpostei, er det tydelig at hun er på gråten.

Ole Henrik Kråkenes roste Steenstrup for å portrettere barnevernsarbeideren på en ekte og realistisk måte.

Ole Henrik Kråkenes roste Steenstrup for å portrettere barnevernsarbeideren på en ekte og realistisk måte.

Hanna Skotheim

– Jeg kjenner en del folk som jobber i barnevernet, og har snakket med dem om dette. Dere må jo være profesjonelle. Samtidig er det umulig å ikke bli involvert. Men det kan ikke være grining i 30 minutter, ler Steenstrup.

– Må være håp

Hun har lagt vekt på å ikke bruke de tyngste sakene. Da blir det for mørkt for folk som vil le og gråte foran en TV-serie, tror hun.

– Det må være håp også. Som dette søskenparet. Det er et nettverk rundt familien, og far får hjelp med sine rusproblemer. Det er kanskje litt rosenrødt, men jeg har villet at det skal være håpefullt.

Steenstrup har tidligere fortalt i Fontene at hun bruker søsteren sin når hun skriver manus.

Når serieskaperen skriver manus til Pørni, ringer hun sin søster i barnevernet og spør: kunne dette skjedd? Svaret er: Det kunne vært mye verre.

Serieskaperen har også ønsket at serien skal bidra til å normalisere familielivets mer kaotiske sider.

Det må være greit å si at det ikke er lett å være foreldre, mener hun.

– Mange kunne kommet i den situasjonen at trenger hjelp. Også Pørni, som er en veldig flink barnevernsarbeider, men ikke alltid så flink hjemme.

– Er Pørni fagorganisert?

Før første sesong stålsatte Steenstrup seg for kritikk fra barnevernskritikere. Det har det vært lite av.

Hyggelige meldinger fra ansatte i barnevernet som kjenner seg igjen i serien har varmet. Og hun er overrasket over at den traff både unge og eldre.

Sesong 3 kommer i desember og handler om jul. Steenstrup lover at Pørni også i denne sesongen vil bevege seg litt utenfor systemets regler og maler, og at hun fortsatt strever med livet etter søsterens død.

– Et spørsmål til slutt: Er Pørni fagorganisert? ville Kråkenes vite.

– Hun er fagorganisert. I FO. Det adresseres i sesong 4.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse