JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Kine er årets FO-tillitsvalgt: – Jeg er stolt over laget og kravene vi får gjennomslag for

– Jeg synes det er utrolig gøy å være hovedtillitsvalgt for så mange dyktige og dedikerte sosialarbeidere, sier Kine Pernille Jansen Egge, hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune.
– Først ble jeg overrasket, veldig glad og rørt. Og så begynte jeg å tenke på at det er så mange andre som også fortjener en sånn pris, sier årets tillitsvalgt.

– Først ble jeg overrasket, veldig glad og rørt. Og så begynte jeg å tenke på at det er så mange andre som også fortjener en sånn pris, sier årets tillitsvalgt.

Privat

solfrid.rod@lomedia.no

10 av 11 fylkesavdelinger har nominert kandidater til den gjeve utmerkelsen årets tillitsvalgt (se faktaboks). Nå er det bestemt hvem som når helt opp i kåringen: Det er Kine Pernille Jansen Egge, hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune.

– Først ble jeg overrasket, veldig glad og rørt. Og så begynte jeg å tenke på at det er så mange andre som også fortjener en sånn pris, sier Jansen Egge.

Hun er spesialvernepleier i en ambulant oppfølgingstjeneste innen rus og psykisk helse i kommunen og hovedtillitsvalgt for FO i Porsgrunn.

Klubb i vekst

FO-klubben har vokst siden hun overtok i 2018. Flere medlemmer og økt engasjement nevnes i begrunnelsen for prisen.

Her heter det blant annet:

«I rollen som tillitsvalgt har hun utmerket seg på kjernevirksomheten til en tillitsvalgt: Hun har aktivt bidratt til å bygge klubben gjennom å rekruttere flere medlemmer og å skape engasjement, og hun har bidratt til lønnsvekst og økt medvirkning på arbeidsplassene for sine medlemmer.»

Jansen Egge vil gjerne at medlemmene skal føle eierskap til forbundet og er ivrig på å arrangere medlemsmøter i de ulike avdelingene i kommunen. Det er viktig både for å formidle FOs politikk og for at hun skal få vite hva som rører seg på arbeidsplassene, forteller prisvinneren.

– Folk er opptatt av å verve og at FO skal vokse. Vi prater mye om hvor viktig det er å ha en robust fagforening i Porsgrunn. Og jeg forsøker å være et godt redskap for dem, sier hun.

Derfor bruker hun også langt mer tid på vervet enn de 40 prosentene hun er frikjøpt fra jobben, kanskje rundt 60 prosent. Det er viktig at medlemmer som tar kontakt, får svar raskt, mener Egge Jansen.

– Sår et lite frø først

Som hovedtillitsvalgt for en liten eller mellomstor fagforening er hun ikke med i alle kommunale utvalg hun gjerne skulle sittet i for å påvirke. Men hun opplever likevel å bli lyttet til.

– Har du noen triks for å få gjennomslag for dine krav?

– Jeg har god erfaring med å bare drøfte i første runde. Vi sår et lite frø før vi framsetter konkrete krav. Jeg er også opptatt av å snakke opp våre profesjoner. Hvis arbeidsgiver er forberedt på kravene som kommer og vet mer om hva våre medlemmer gjør og kan, kan det ha god effekt.

Med denne metoden har FO Porsgrunn løftet det såkalte rekruttere- og beholde-tillegget i barnevernstjenesten til 20.000 kroner.

Et tilsvarende tillegg er forhandlet fram for vernepleiere i turnus, her med 4.000 kroner ekstra for de som er fagorganiserte.

– Her har vi fått arbeidsgiver med på laget. Dette er viktig, for det er skrikende mangel på vernepleiere, fastslår prisvinneren.

Privat

Tillegg og opprykk

For tiden venter hun på at bystyret skal innføre et veiledningstillegg for vernepleiere som veileder studenter i praksis. Sykepleierne i kommunen har allerede et slikt funksjonstillegg og får også en veilederutdanning.

– Dette er viktig for at studentene skal få en god opplevelse. Nabokommunene Skien og Larvik har dette tillegget, og Porsgrunn konkurrerer med dem, så jeg har tro på at det går i orden.

For å bøte på vernepleiermangelen trengs det deltidsutdanninger lokalt, mener prisvinneren. Det er en sak på lista hennes, sammen med flere miljøterapeuter i skolen og automatisk lønnsopprykk for alle som tar videreutdanning.

Egge Jansen brenner også for FOs ledermedlemmer, som Porsgrunn har ganske mange av.

– For eksempel jobber vi for at våre lederlønninger skal harmoniseres med assisterende rektorer i kommunen. Det skal skje i løpet av 2023, forteller hun.

– En lagspiller

«Kine Pernille beskrives som er en lagspiller og en som gjør dem rundt seg gode. Hun er opptatt av å løfte det faglige fokuset på arbeidsplassene og har ved flere anledninger frontet sosialarbeideren og dens arbeidsområder i lokale media», heter det i begrunnelsen fra FO.

Selv synes prisvinneren det er vanskelig å skryte av seg selv, men hun deler rundhåndet ut ros til andre. Hun hadde ingen erfaring med fagforeningsarbeid da hun ble hovedtillitsvalgt i 2018, men fikk heldigvis god hjelp fra fylkesavdelingen. Og slik har det fortsatt, forteller Egge. Hun håper at FO Vestfold og Telemark forblir en avdeling selv om de to fylkene skilles.

– Man finner så mye kompetanse i et litt større miljø, mener hun.

– Utrolig gøy

Egge Jansen vil gjerne takke dem som har nominert henne. Å få en slik pris gir en ekstra drivkraft, forteller hun.

– Jeg ser absolutt for meg at jeg fortsetter med å være tillitsvalgt. Selv om man jobber i motbakke av og til, eller egentlig ganske ofte, er det utrolig gøy når man får til ting. Det veier mest. Og det er jo veldig inspirerende å få en sånn pris. Jeg føler at jeg må gi noe tilbake.

– Hva liker du best med det å være tillitsvalgt?

– Jeg synes det er utrolig gøy å være hovedtillitsvalgt for så mange dyktige og dedikerte sosialarbeidere. Vi har også veldig flinke plasstillitsvalgte og et velfungerende styre i Porsgrunn. Jeg liker veldig godt det å jobbe som et lag.

– Og hva er mest utfordrende?

– Det er nok å være tillitsvalgt i en relativt liten fagforening, som ikke alltid får en plass ved bordet. Jeg skulle så gjerne vært med i utvalget for heltidskultur. FO har veldig mange som jobber turnus, og blant dem er det mye deltid, så det hadde vært nyttig.

– Hva er du mest stolt over å ha fått til?

– Jeg synes det er vanskelig å være stolt av meg selv, det er et lag som gjør jobben. Jeg kan vel svare at jeg er stolt over laget mitt, og de kravene vi har fått gjennomslag for.

– Har du noen gode råd til andre som sliter litt i rollen som tillitsvalgte?

– Ta kontakt med tillitsvalgte rundt deg. Oppsøk råd og hjelp når du har behov for det. Les deg opp! Sørg for å ha et godt lag rund deg. Og så tror jeg engasjement er veldig viktig. Hvis det mangler, tror jeg det kan føles langt tyngre.

Nominerte årets FO-tillitsvalgt

Betta Haugeto (Agder)

Ingunn Vesterås (Innlandet)

Kari Breimo (Nordland)

Astrid Kleppe Flacké (Oslo)

Kristin Svendsbø (Rogaland)

Anneli Naukkarinen (Troms og Finnmark)

Arnhild Helåsaunet Skaanes (Trøndelag)

Kine Pernille Jansen Egge (Vestfold og Telemark)

Lisbeth Stender (Vestland)

Herdem Trønnes (Viken)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Nominerte årets FO-tillitsvalgt

Betta Haugeto (Agder)

Ingunn Vesterås (Innlandet)

Kari Breimo (Nordland)

Astrid Kleppe Flacké (Oslo)

Kristin Svendsbø (Rogaland)

Anneli Naukkarinen (Troms og Finnmark)

Arnhild Helåsaunet Skaanes (Trøndelag)

Kine Pernille Jansen Egge (Vestfold og Telemark)

Lisbeth Stender (Vestland)

Herdem Trønnes (Viken)