JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Mette blir sjef for 4.500 ansatte: – Stolt av å være vernepleier

Hun startet karrieren som vernepleier i en bolig. Nå er hun nyansatt kommunedirektør i Tønsberg.

Tønsberg kommune

simen@lomedia.no

Mette Vikan Andersen (54) er dermed kommunens øverste administrative leder, og sjef for 4.500 ansatte. Å bli kommunedirektør var ikke noe hun så for seg da hun utdannet seg til vernepleier.

– Nei, det var det ikke. Og det er jeg glad for også. Den gang var jeg veldig opptatt av å jobbe tett på mennesker, og spesielt de med nedsatt funksjonsevne, forteller Andersen.

Annerledes bakgrunn

Hun skjønte raskt at det bodde en leder i henne. Andersen ble avdelingsleder for 28 år siden. Siden har hun vært tjenesteleder og kommunalsjef – først for mestring og helse og sist for oppvekst og læring.

– Men det har aldri vært et mål å bli kommunalsjef, jeg har bare kastet meg på utfordringer som har dukket opp, sier Andersen.

At en vernepleier kan klatre helt til topps og bli toppsjef i en stor kommune som Tønsberg, synes Andersen er flott.

– Det viser at det ikke bare er økonomer eller andre med den type akademiske utdanninger som kan være kommunedirektør. Jeg tror det kan være bra og spennende for en kommune å få inn noen med en annen bakgrunn innimellom.

Vil bruke vernepleiererfaringen

Og Mette Vikan Andersen er uten tvil stolt av bakgrunnen sin. Hun forteller at hun ikke har angret en dag på at hun ble vernepleier. Den ferske kommunedirektøren mener ting hun lærte på vernepleierutdanningen også kan brukes som toppleder.

– Jeg jobber jo med mennesker her òg. Det handler om å legge til rette, finne styrkene til folk og la folk oppleve mestring. Det å observere og analysere er en av styrkene til oss vernepleiere, sier Andersen.

– Kommer det til å merkes at det er en vernepleier i sjefsstolen?

– Det blir spennende å se. Jeg kommer jo inn her med meg selv og med bakgrunnen jeg har, og kanskje har jeg noe mer varme verdier. Jeg vil kanskje ha mer fokus på det sosialfaglige. Det blir artig å se etter et par år, sier Andersen.

Etterlyser flere studieplasser

Det er mangel på vernepleiere i Norge. Flere norske kommune har bonusordninger for å sikre seg nok vernepleierkompetanse. Og ifølge SSB-rapporten «Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040» vil etterspørselen etter vernepleiere skyte i været i årene framover.

Mette Vikan Andersen er fullt klar over mangelen.

– Jeg håper det blir flere vernepleierplasser på studiene, for vi trenger flere vernepleiere. Vi strever etter å få den kompetansen.

– Hva mener du må til for at Tønsberg skal klare å rekruttere flere vernepleiere?

– Jeg tror det handler om å tilby spennende arbeidsoppgaver, at vernepleierne får et faglig nettverk her og at de får mulighet til å få faglig påfyll og en anerkjennelse for jobben de gjør.

Andersen vet at jobben som kommunedirektør vil by på tøffe prioriteringer, men hun gleder seg.

– Vi har mange lovpålagte tjenester som må løses, og vi må ha nok hender til å løse de oppgavene. Jeg er trygg på at vi sammen med flinke ansatte skal få til det.  

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse