JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hvordan i alle dager kunne dere finne på å snakke om samarbeid med Venstre?

NTLs Ingerid Marie Utvik etterlyste støtte fra Ap i viktige saker for medlemmene.
TILBAKEMELDING: NTLs Ingerid Marie Utvik kritiserte Ap for håndteringen av flere saker før valget.

TILBAKEMELDING: NTLs Ingerid Marie Utvik kritiserte Ap for håndteringen av flere saker før valget.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

I den fagligpolitiske debatten kritiserte NTLs forbundssekretær Ingerid Marie Utvik Arbeiderpartiet for ikke å ha vært tydelige i flere saker før valget.

– Hvordan i alle dager kunne dere finne på å snakke om samarbeid med Venstre? Og når det gjelder renholderne i Forsvaret: Hvorfor måtte vi vente til september før Ap var tydelige på at de skulle håndtere dette og at de skulle komme tilbake? spurte Utvik.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

– Burde vært soleklare kampsaker

Hun etterlyste også et tydelig standpunkt på jernbanereformen fra Arbeiderpartiet.

– For ikke å snakke om debatten rundt velferdsprofitørene. Hvorfor kunne ikke Ap støtte denne kampanjen tydelig? Dette burde vært soleklare kampsaker for Ap, mener Utvik.

Ostehøvelkuttene i staten har vært tungt kritisert av tillitsvalgte og ansatte i flere år. Men i Arbeiderpartiets alternative budsjett, gjør de ikke noe med dette.

– Det er skuffende at dere legger fram et alternativt budsjett der ostehøvelkuttet ligger inne. Jeg håper det var en glipp, og at det er siste gang vi ser det, sa Utvik.

Forbundsleder John Leirvaag bemerket også at han var skuffet over dette.

Utvik hadde også noen klare råd på veien til Ap:

– Jeg er glad Ap lytta til grasrota og fikk flertall for en ny politikk for oktoberbarna. Dette, og vedtaket om pappaperm, er slikt jeg vil ha mer av. Det er noe folk kan tro på fram mot neste velg, sa Utvik.

Støre mener Ap ikke klarer seg uten LO

– Aldri aktuelt å gå i regjering med Venstre

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte opp Utviks kritikk i sitt svarinnlegg.

– Regjeringssamarbeid med Venstre er utenkelig, til det står vi for langt fra hverandre. Men husk situasjonen som var: Om flertallet for de fire partiene skulle ryke, ville Ap ta kontakt med de partiene som ønsket en annen regjering enn Høyre og Frp. På det tidspunktet sa KrF og Venstre at de ville ha en annen regjering. At vi sa vi skule snakke med alle ble av noen tolket som at vi inviterte de i regjering. Det var aldri aktuelt, sa Støre.

Når det gjelder ostehøvelkuttene, sier Støre at de er i mot det også.

– Kutt kan være inne i vårt budsjett også, men vi har vært kritiske hele tiden til hvor lite strategisk den kuttmekanismen er, å skjære alle over samme kam. Sykehus, fengsler, tjenester. Også vi ville hatt en politikk for effektivisering, men med skjønn. Kanskje kan man gjøre mer noen steder, og da mindre andre steder, responderte Støre.

Når det gjelder støtten til renholderne, understreket Støre at Ap er opptatt av renholdere.

– Jeg forstår det, at dere mener vi kom sent på banen med renholdet i Forsvaret. Men jeg kjøper ikke at vi er passive i renholssaker. Jeg møtte renholderne i Tromsø som kom tilbake til kommunal virksomhet etter at vi vant valget, sa Støre.

Han understreket også at de har vært i mot jernbanereformen hele veien.

– Jeg kan love dere at vi kommer til å vere tett på dette. Så skal vi studere EU-pakken. Den er ikke hugget i stein, og ikke vedtatt med akklamasjon i EU, men er en stor diskusjon og mye strid.

Til spørsmålet om velferdsprofittører viste Støre til at Ap og LO har vedtatt å gå tungt inn i dette, og viste til at han håpet det var mulig å finne flertall for vedtak mot dette sammen med KrF.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse