JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutt i arbeidsavklaringspenger:

AAP-kuttene tema på Stortinget: – Dette er en akutt situasjon som må repareres

Innstrammingen av AAP-ordningen har skapt støy, og fikk mye kritikk da Stortinget hadde høring om saken.
Elisabeth Steen er leder og hovedtillitsvalgt i NTL, og var sammen med Tine Olsen., frikjøpt tillitsvalkgt på høringen.

Elisabeth Steen er leder og hovedtillitsvalgt i NTL, og var sammen med Tine Olsen., frikjøpt tillitsvalkgt på høringen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

NTL er den største fagforeningen i Nav. Elisabeth Steen kan fortelle om mange medlemmer og Nav-medarbeidere som både er frustrerte og fortvilet.

– Det er våre medlemmer som er satt til å praktisere AAP-regelverket vedtatt av Stortinget. Vi får flere tilbakemeldinger fra fortvilte medlemmer som må forsøke å forklare hvorfor det gis avslag, eller må velge løsninger som ikke er faglig gode. Innstrammingene begynner å virke. Dersom virkningen skal måles i reduksjon av antall mottakere, har innstrammingene vært en suksess. Færre får AAP nå enn før reduksjonen i stønadsperioden og innstramningene i unntaksreglene ble innført. Problemet er bare det at folk ikke på magisk vis blir friske over natta om du tar inntektstap fra dem. De er fortsatt syke, til og med gjerne mer enn før, mener Elisabeth Steen.

– Men de er nå fattige i tillegg. Uten sikkerhet for inntekt, er det håpløst å skulle diskutere tiltak for å komme i arbeid, legger hun til.

– For mange er det underordnet om stønadsperioden er tre eller fire år. De er ferdig avklart og ute av ordningen lenge før den tid. Utfordringen når stønadsperioden er kuttet er at man har dårligere tid for de som virkelig trenger lengre tid på å bli avklart. Resultatet kan bli at man tidligere må gi opp arbeidssporet og søke avklaring mot uføretrygd i tide, mener Steen.

P

Lite støtte

Kun NHO sentralt og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter forsvarte endringen som har skapt så mye støy.

NHO Arbeid og Inkludering representerer bedriftene som leverer tjenester innen arbeidstrening og -inkludering. Disse bedriftene har nærkontakt med de menneskene som nå er rammet av innstrammingene av arbeidsavklaringspenger (AAP). De merker på kroppen at det har oppstått en akutt situasjon, som må repareres.

– Det er nok langt tøffere for Nav enn for oss, sier kommunikasjonssjef i NHO Arbeid og Inkludering, Per Christian Langset, til FriFagbevegelse.

Men:

– I bransjen vår brukes disse tiltakene nå i for stor grad å ta unna og få avklart folk mot uføretrygd i stedet for å avklare til jobb. Slik skal det ikke være, legger han til.

P

Åpen høring

Tirsdag holdt Stortinget åpen høring om to såkalte representasjonsforslag, etter det som er blitt et AAP-opprør.

Innstramminger og endringer av ordningen har gjort at mange plutselig har blitt overført til sosialhjelp uten å være arbeidsavklart, fordi AAP-ordningen er strammet inn fra fire til tre år og unntaksbestemmelsene er fjernet.

Det har fått Arbeiderpartiet til å levere et representantforslag om behovet for nye unntaksbestemmelser og vedtaksrutiner når det gjelder varighetsbestemmelsen i avklaringsperioden.

SV har blant annet foreslått å reversere endringen, og utvide den igjen til fire år.

Per Christian Langset i NHO Arbeid og Inkludering ga sin støtte til Ap-forslaget – det vil si tre av forslagets fire tiltak.

– Det skal ikke være noe mål at antall personer på AAP skal være lavest mulig. Målet er at folk skal få et tilbud i tide. Innstrammingen har gjort at folk må vente lenge, og da blottlegger denne endringen det i stor grad, legger han til.

– Dette er en akutt situasjon som må repareres. Det dreier forslagene fra Arbeiderpartiet seg om, sier Langset.

– Her er dere uenig med NHO sentralt?

– Vi er enig i intensjonen om at systemet skal fungere. NHO sentralt er skeptisk til å gjøre endringer på en lovendring som har virket kort tid, mener Langset.

P

Facebook-aksjon fikk nei

I kjølvannet av denne saken er det startet en Facebook-aksjon for endring av AAP-reglene, som har fått over 4 000 medlemmer.

Lederen av Facebook-siden, Elisabeth Thoresen, fikk opprinnelig ikke taletid på høringen. Høringer er forbeholdt landsomfattende organisasjoner, men Thoresen fikk taletiden til organisasjonen Føl Norge. Foreningen skal arbeide for å øke levestandard til de med lavest inntekt.

Per Chrestian Langset i NHO Arbeid og Inkludering støtter Ap-forslaget om å lempe på unntaksbestemmelsene i AAP-ordningen.

Per Chrestian Langset i NHO Arbeid og Inkludering støtter Ap-forslaget om å lempe på unntaksbestemmelsene i AAP-ordningen.

Helge Rønning Birkelund

Warning
Annonse
Annonse