JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KRISE:  - Vi er i en alvorlig krise. Velgerne tar aldri feil. Om vi ikke klarer å snu samfunnutviklingen vil det være slutt på sosialdemokratiet i Norge, sier Martin Kolberg.

KRISE: - Vi er i en alvorlig krise. Velgerne tar aldri feil. Om vi ikke klarer å snu samfunnutviklingen vil det være slutt på sosialdemokratiet i Norge, sier Martin Kolberg.

Sissel M. Rasmussen

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Arbeiderpartiets Martin Kolberg

Martin Kolberg har tenkt lenge. Nå åpner han opp om det han opplever som en krise i Ap og norsk sosialdemokrati.30.10.2017
11:02

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Vi er i en krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet, sier Martin Kolberg til LO-Aktuelt.

Fredag innledet en alvorstynget, ærlig og engasjert Kolberg til sine egne under LOs fylkeskonferanse i Buskerud.

Han snakket om Arbeiderpartiets valgresultatet, men også om sosialdemokratiets framtid.

Ved stortingsvalget denne høsten var Kolberg Arbeiderpartiets førstekandidat i Buskerud. Med sine snart 68 år hvorav 50 år i politikken er han en nestor i partiet. Fra 2001 til 2009 var han partisekretær i Arbeiderpartiet.

Han åpnet med å si:

– Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet.

Kolberg understreker at det er hans egne tanker og synspunkter, men at det er tanker han har gått med veldig lenge og som han først ønsker å dele med fagbevegelsens tillitsvalgte i fylket hvor han selv hører hjemme.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Uansett - dårlig!

– Valgresultatet er et tydelig politisk nederlag for oss. Det er det nest dårligste siden 1927. Jeg husker nederlaget i 2001. Det var et enda dårligere valgresultat enn denne gangen, men det var forklaring: Mange fagorganiserte forlot oss på grunn av saken om sykelønnsordningen, minnet Kolberg den lydhøre forsamlingen om.

– Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer – da skvetter jeg! Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat!

– For dette handler ikke bare å ha regjeringsmakt, men om du har sosialdemokratisk styrke.

– Når vi denne gangen ikke når frem, så er det vårt eget ansvar. Partiene får den oppslutningen som vi fortjener.

– Men i et historisk perspektiv skulle vi ha klart å fjerne en Frp-regjering "sånn"!

Kolberg illustrer det med et slags pennestrøk – et svusj – med hendene.

– Alle i fagbevegelsen og vi, burde hatt det i ryggraden: Denne regjeringen må bort. Men så skjer det ikke! Det er krise! Det er alvorlige ord, men jeg mener det.

Og han forsetter:

– Vi er i en alvorlig situasjon når hverken fagbevegelsen eller vi klarer å mobiliserer oppslutning for vår virkelighetsoppfatning. Så er spørsmålet hvorfor vi ikke klarer det?

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Selvkritisk

Kolberg understreker nok en gang at dette er hans egen analyse.

– Vi må ta et oppgjør med oss selv, og jeg må ta et oppgjør med meg selv. Det er selvkritikk av det store "vi", men også selvkritikk av meg, sier Kolberg til LO-Aktuelt.

Til forsamlingen sa han:

– Så hvorfor forsto vi ikke at det kom? Det plager meg veldig. Når alle i ettertid mener at det var "det, det og det vi skulle gjort", - hvorfor gjorde vi ikke det før?

Han mener det var uklokt å "surfe" på gode meningsmålinger på våren og ikke tidligere ta på alvor at partiet ble oppfattet som "utydelig". Han mener også at partiet tapte på en del av kompromissene det inngikk med den blåblå-regjeringen.

Kolberg mener ikke kompromissenes tid er forbi, men han mener partiet må ta lærdom av at kompromisser også kan bli brukt mot dem.

Han advarer blant annet mot å inngå kompromisser om markedsstyrte fellesskapsløsninger.

– Dagens regjering må ikke vinne kampen om offentlige velferdsordninger. Da har vi tapt – da vil vi ikke ha noen velferdsstat. Det må ikke skje.

Slutt for fellesskapet?

Han er bekymret over den lave oppslutningen om Arbeiderpartiet blant fagorganiserte.

– Det betyr at vi ikke treffer – og det er krise, sier Kolberg til LO-Aktuelt.

Han er også bekymret over at de synes å miste velgere blant middelklassen og i grupper som er avhengig av Velferds-Norge, men som likevel stemmer på Høyre og FrP – partier som ifølge Kolberg bygger ned fellesskapsløsninger.

– Vår forståelse for fellesskapet har ikke den samme gjennomslagskraften som tidligere. Har vi kommet dit at middelklassen er i ferd med å fjerne seg fra fellesskaps-tenkingen og at de heller mener at de klarer seg godt nok alene?

Kolberg mener for øvrig at terminologier som middelklasse og arbeidere er vanskelige i Norge i dag. For hva legger vi egentlig i ordene? Og hvem er de?

Samles

– Et viktig spørsmål for Arbeiderpartiet er: Fylte vi ved dette valget vår historisk viktige rolle som samlende politisk kraft på venstresiden? Svaret er nei!

– Vi tapte valget, men det er jo ingen høyre-vind heller.

Han peker på fremgangen for Senterpartiet, Rødt og SV.

Han mener partiet må samle sentrum-venstre.

– Vi må ikke vike på det. Vi må være tydelige på et sentrum-venstre, sa Kolberg.

Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde. NB! Sterke bilder

Fagbevegelse, fagbevegelse…

Han mener Arbeiderpartiet må bli tydeligere på at partiet er arbeidernes og fagbevegelsens parti.

– Vi må ikke kompromisse på at vi skal representere arbeiderne. Det er vår oppgave. Vi må ikke "backe" i spørsmålene som gjelder utviklingstrekk i arbeidslivet som vi ikke ønsker.

Kolberg varslet en mer offensiv holdning i blant annet spørsmål rundt EØS-avtalen.

– EØS-avtalen er en såkalt rosa elefant i mange rom. Avtalen skal bestå, men Arbeiderpartiet må innse at den skaper mange utfordringer for arbeidslivet. Den delen som legger press på norsk fagbevegelse og norsk arbeidsliv må stoppes.

– De som er villige til å jobbe for litt mindre penger, har begynt å bli for mange. Det kan vi ikke sitte og se på. Vi må diskutere åpent om hvordan vi skal håndtere internasjonaliseringen av arbeidslivet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VALGTAPET: - Vi kan ikke skylde på noen andre, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om valgresultatet.

VALGTAPET: - Vi kan ikke skylde på noen andre, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om valgresultatet.

Sissel M. Rasmussen

– Fortjent

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var også til stede under fylkeskonferansen i Buskerud og lyttet til Kolbergs ord.

– Martin Kolberg har mye rett i det han sier, kommenterte Gabrielsen til LO-Aktuelt i en kort pause.

LO har undersøkt hva medlemmene stemte og hva de mener om valgkampen. I dag får LO-sekretariatet svaret.

Gabrielsen røpet ikke noe om innholdet da han innledet under punktet om den fagligpolitiske situasjonen.

Som Kolberg understreket LO-lederen at det er ingen vits i å gi andre, blant annet medier, skylda for Arbeiderpartiets valgresultatet.

– Det er ingen andres skyld at vi ikke nådde fram med budskapet vårt. Vi fikk det resultatet vi fortjente.

17 historier om ulikhet i Norge

Nye muligheter

Han brukte imidlertid noe tid på å forsøke å forklare hvorfor det gikk som det gikk, men samtidig benyttet han både innledningen og oppsummeringen etter debatten på å se framover; Kommunevalget i 2019 og stortingsvalget om fire år.

– Vi må bli enda flinkere til å bruke de lyttepostene, som dere, som vi har ute. Vi må klare å omsette de sakene som folk kjenner på og som de er opptatt av.

– Vi må ha et tydeligere politisk prosjekt, sa han og fortsatte:

– Det kommer et viktig slag i 2019. Da skal flere kommuner blir rødgrønne.

Han understreket at LO må tørre og stå i tøffe diskusjoner, uansett sak, om det gjelder velferdsprofittører eller spørsmål om flyktning- og asylmottak.

Kompetanse-sporet

Gabrielsen gledet seg over en mer offensiv holdning fra Kolberg når det gjelder EØS-avtalen.

– Det er gledelig at vi ser et tydeligere Arbeiderpartiet. Det er viktig å utfordre EØS-avtalen og bruke det handlingsrommet vi har i avtalen. Over hele Europa ser vi hva som skjer hvis vi ikke er tydelig på hvilken utvikling vi vil ha av arbeidslivet her i Norge, uttrykte Gabrielsen.

Som eksempel trakk han fram utviklingen av lavlønnsjobber – "lissom-jobber" - rundt omkring i Europa.

– Dit skal vi ikke i Norge. Vi skal følge kompetansesporet. Ta for eksempel læringssituasjonen: Det er altfor mange som ikke får lærlingeplass. Sånn skal vi ikke ha det. Det er ikke greit at ungdommer ikke får fullført utdannelsen sin fordi det ikke er nok læringeplasser. Her må både kommuner og næringslivet ta ansvar, understreket Gabrielsen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

30.10.2017
11:02Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – Eg har ikkje råd

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

colourbox.com

Her er de nye satsene for kjøregodtgjørelse

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Sissel M. Rasmussen

Lønnsoppgjøret til Vigdis forsvant i en sky av økte priser

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

Tormod Ytrehus

Rehana (20) jobber på landets travleste kaffebar. Nå har hun fått til noe ingen har klart

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

Håvard Sæbø

Jan vil helst bli kalt søppelmann

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

Brian Cliff Olguin

Lærerne tapte trolig 10.000 hver på streiken

Fauzia Hussain-Wiik har vært medlem i Arbeiderpartiet siden hun var 25 år og ungdomstillitsvalgt i LO.

Fauzia Hussain-Wiik har vært medlem i Arbeiderpartiet siden hun var 25 år og ungdomstillitsvalgt i LO.

Eivind Senneset

Det er krise i Ap. Fauzia mener partiet trenger folk som henne nå

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.

Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.

Håvard Sæbø

Nye innleieregler vedtas mandag. Her er en oppsummering

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

Kommentar

Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet. I neste omgang bidrar dette til å styrke demokratiet, skriver Kjell Werner.

Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet. I neste omgang bidrar dette til å styrke demokratiet, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet»

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon

Debatt

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å bidra med en oppklaring om barnetrygd for enslige forsørgere etter Debatten på NRK med programleder Fredrik Solvang.

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å bidra med en oppklaring om barnetrygd for enslige forsørgere etter Debatten på NRK med programleder Fredrik Solvang.

Jan-Erik Østlie/Stian Lysberg Solum-NTB

«Når det gjelder noe så viktig som økonomien til folk, skal vi politikere ikke gi feil informasjon»


Flere saker