JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stendi og arbeidsmiljøloven

Etter Stendi-dommen er det på tide å endre arbeidsmiljøloven, mener Arbeiderpartiet

Ap-nestleder Hadia Tajik mener for mange store selskaper organiserer seg bort fra ansvaret som arbeidsgiver.
VIKTIG RETTSSAK: Hadia Tajik med en av saksøkerne, Mats Rolfsen, i Oslo tingrett i 2019.

VIKTIG RETTSSAK: Hadia Tajik med en av saksøkerne, Mats Rolfsen, i Oslo tingrett i 2019.

Werner Juvik

ola.tommeras@fagbladet.no

Det lover Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik dagen etter at Borgarting lagmannsrett ga saksøkerne i Stendi/Aleris-saken medhold på alle punkter.

Bakgrunn: 22 omsorgsarbeidere kan juble etter seier mot Stendi i retten

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, som er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, ser også fram til en avklaringen i Stendi-saken, men påpeker at dommen ennå ikke er rettskraftig.

– Som politikere bør vi være varsomme med å uttale oss i en sak som pågår i rettsvesenet, svarer han. (Stendi har ikke avgjort om de vil anke kjennelsen, red.anm.)

Endringer i arbeidsmiljøloven

I motsetning til Oslo tingrett, så har lagmannsretten kommet til at alle saksøkere skulle vært å anse som ansatte med rett på overtid, feriepenger, sykepenger med mer. De 22 saksøkerne venter nå samlet på mer enn 24 millioner kroner i etterbetalinger.

Aleris Ungplan & BOI, som underveis i rettssaken ble kjøpt opp av svenske Ambea og omdøpt til Stendi, hadde rundt 600 omsorgsarbeidere tilknyttet som konsulenter. Det er en del av disse som gikk til sak med Fagforbundets hjelp. Rettsbehandlingen har pågått i mer enn tre år.

Nå kan resultatet av saken altså medføre endringer i arbeidsmiljøloven.

Kommentar: Fagbevegelsen innkasserte tirsdag en viktig seier i Borgarting lagmannsrett

Borgarting lagmannsrett har gitt de 22 omsorgsarbeiderne i Stendi (tidligere Aleris) medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, til tross for at de har blitt behandlet som selvstendige næringsdrivende (oppdragstakere).

Borgarting lagmannsrett har gitt de 22 omsorgsarbeiderne i Stendi (tidligere Aleris) medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, til tross for at de har blitt behandlet som selvstendige næringsdrivende (oppdragstakere).

Werner Juvik

– Arbeiderpartiet kommer til å gjøre de endringene som er nødvendige for å klargjøre arbeidstakerbegrepet, skriver Hadia Tajik i en kommentar til Fagbladet etter avgjørelsen i Borgarting lagmannsrett.

Fremtidens arbeidsliv: Fougner-utvalget viser at arbeidslivet må gjennom en storrengjøring, mener Moxnes

Viktig for arbeidslivet

Hun var selv til stede i Oslo tingrett i 2019 og møtte flere av saksøkerne. Hun fastslo da at resultatet av denne saken vil påvirke norsk arbeidsliv.

– Flere av saksøkerne i Stendi-saken har delt sine historier med meg, og det har gjort sterkt inntrykk, forteller Tajik

– Altfor lenge har vanlige folk opplevd at store selskaper organiserer seg bort fra arbeidsgiveransvaret sitt. Ap krever at vanlige folk skal ha trygge og avklarte arbeidsvilkår, sier Tajik.

Alle sider både i arbeidslivet og politikere er enige om én ting, at denne saken er viktig.

– Jeg ser fram til en endelig avklaring. Det er viktig for den enkelte arbeidstaker, bedriftene og samfunnet at det er ryddighet i arbeidslivet, også at det er tydelig om man er ansatt og hvor man er ansatt, skriver Wiborg i en sms til Fagbladet.

Annonse
Annonse