JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avvikler fengselsdrift på Ulvsnesøy i Hordaland

Fengselet på Osterøy legger ned

Mandag fikk rundt 40 ansatte ved det åpne fengselet på Osterøy beskjed om at fengselsdriften på øya legges ned innen sommeren 2019.
STENGES: I god tid før sommeren 2019 skal fengselet på Osterøy i Hordaland legges ned.

STENGES: I god tid før sommeren 2019 skal fengselet på Osterøy i Hordaland legges ned.

Helge Skodvin

ida.akerstedt@ntb.no, katharina@lomedia.no

– Hva skal man si? Det er veldig trist. Fengselet på Osterøy er et unikt tilbud som ikke lett kan erstattes av andre avdelinger, sier tillitsvalgt Ane Haga.

NFF-magasinet har tidligere skrevet om at ansatte kamp for å beholde fengselet på Osterøy. I dag leier kriminalomsorgen eiendommen og bygningene av en stiftelse som vil selge, men Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) kommer ikke til å kjøpe det de leier i dag.

– Begrunnelsen er økonomi, og det er ikke vanskelig å forstå. Men til syvende og sist er det en politisk avgjørelse, sier Haga.

Helsesøster Tale (38) når 40.000 gjennom Snapchat

Verre for kvinner i fengsel

Haga er spesielt opptatt av kvinnelige innsattes soningsvilkår.

– Det skal jobbes for å forbedre kvinners soningsforhold. Likevel beslutter man å legge ned Osterøy - før man har et alternativ til våre kvinnelige innsatte, sier hun.

Det er 31 soningsplasser på fengselet, hvorav ni er for kvinner. Norsk Fengsels og Friomsorgsforbund mener at Justisdepartementet bør kjøpe øya og bruke den til soningsplasser – åpne og lukkede – for kvinner.

– Det har gått fort

Fredag fikk Haga og kollegene en tekstmelding fra KDI om at det skulle avholdes et møte like over helgen. På mandag 22. januar fikk de beskjeden om at i god tid før sommeren 2019 kommer fengselet til å bli langt ned. KDI lovte under møtet at de skal finne et tilbud om ny arbeidsplass for de ansatte på øya.

– Det har gått fort. Vi har ikke blitt invitert med for å se på andre muligheter. Jeg håper prosessen videre blir redelig, sier Haga.

Les også:

Sylvi Listhaug er justis- og innvandringsminister

KDI vil avslutte leieavtalen om soningsplasser med Nederland

26 fanger soner på denne gården

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse