JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlinger med Felleskjøpet brutt for første gang – mener ramma er for liten

Felleskjøpet Agri nektet å gå med på økonomisk ultimatum fra fire LO-forbund. Nå vil partene få hjelp fra LO Stat og Spekter for å unngå mekling.
Transportarbeiderforbundets forhandlingsdelegasjon. Fra venstre de to NTF-tillitsvalgte fra Felleskjøpet Agri, Nils Petter Myrslett og Hans Petter Dyrkoren, forhandlingsleder Bjørn Anders Jonassen og bransjerådsleder for grossist i NTF, Stian Kvalvaag.

Transportarbeiderforbundets forhandlingsdelegasjon. Fra venstre de to NTF-tillitsvalgte fra Felleskjøpet Agri, Nils Petter Myrslett og Hans Petter Dyrkoren, forhandlingsleder Bjørn Anders Jonassen og bransjerådsleder for grossist i NTF, Stian Kvalvaag.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Tirsdag formiddag startet tariff-forhandlingene mellom Felleskjøpet Agri på den ene siden og de fire LO-forbundene Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), Handel og Kontor (HK), Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT).

Sju timer senere var det klart at partene ikke kom til enighet, men tariffoppgjøret går likevel ikke til mekling. Ennå.

• 2017: Seks kroner opp i Felleskjøpet

Ba om bistand

Formelt sett har nemlig partene kun tatt en pause, der forhandlingene vil bli tatt opp igjen med partsbistand fra LO Stat og Spekter. Disse nye forhandlingene vil skje innen 9. mai, og skulle det fremdeles ikke lykkes å finne enighet, vil oppgjøret gå til mekling.

Å ta pause i forhandlingene slik det er gjort nå, har ifølge forhandlingsleder for Transportarbeiderforbundet, Bjørn Anders Jonassen, aldri skjedd før.

– Vi har krevd lønnsforhøyelse etter de fire kriteriene som partene er enige om, nemlig økonomi, framtidsutsikter, konkurransevilkår og produktivitet, men den lønnsforhøyelsen ville ikke Felleskjøpet være med på. De så seg blinde på frontfagsmodellens ramme, forteller Jonassen.

• 2016: Nesten seks kroner ekstra i Felleskjøpet

Stilte ultimatum

Etter de fire LO-forbundenes syn går Felleskjøpet så det suser, og med det som bakgrunn var det full enighet mellom alle fire forbundene om å stille et ultimatum på økonomi som var det laveste de kunne gå med på.

– Vi har vært enige med Felleskjøpet om de fire kriteriene og blitt enige om alle oppgjør tidligere, så jeg forventet at vi skulle komme til enighet denne gangen også, men Felleskjøpet nektet å gå med på ultimatumet vårt og ba om pause i forhandlingene og bistand fra LO Stat og Spekter i de videre forhandlingene. Det er første gang det er blitt gjort, påpeker han.

• 2015: Timelønna opp med kr. 6,50 i Felleskjøpet

En til to uker

Det betyr at NTF, NNN, HK og FLT får med seg LO Stat i neste runde av forhandlingene, mens Felleskjøpet Agri vil få hjelp av Spekter. Når disse forhandlingene blir, er imidlertid ikke fastsatt ennå.

– Forhåpentligvis skjer det så fort som mulig. Skal jeg gjette blir det om en uke eller to, avslutter Bjørn Anders Jonassen.

Drømmer om flere kvinnelige kolleger

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Annonse
Annonse