JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ektefellepensjon

Hans taper 8.000 i måneden på kjærligheten

Hans Langerud mistet sin kone i kreft. Noen år etter fant han kjærligheten på ny. Det har han tapt mye på.
TAPTE: Hadde Hans Langerud forblitt samboer med sin nye kjærlighet, så hadde han beholdt pensjonen etter sin avdøde kone.

TAPTE: Hadde Hans Langerud forblitt samboer med sin nye kjærlighet, så hadde han beholdt pensjonen etter sin avdøde kone.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

Hans Langerud kommer ut og tar imot Magasinet som kommer på besøk. Han fører oss til heisen opp til den koselige leiligheten i Larvik sentrum, der salongbordet er dekket med kringle og kaffe. Han klarer å gå ned, men opp blir det heis. Kols har tatt pusten fra ham. 78-åringen må inhalere medisiner flere ganger om dagen og bruke forstøver for å klare å puste.

Det er kona som ordner hjemme.

– Jeg har det veldig godt nå, sier Langerud.

Lest denne? Dette er snittlønna i over 300 yrker

Trygg pensjonsordning

I 2009 døde hans første kone Bodil av kreft. De hadde vært gift siden 1963. Bodil hadde jobbet som kjøkkensjef i Luftforsvaret i Stavern i 28 år. Hun hadde stått i Statens pensjonskasse. Trygt og godt.

Selv har han seilt på sjøen som kokk og stuert i mange år, og forteller levende om årene i handelsflåten og på hvalfangstskute i Sørishavet. De siste yrkesaktive årene hans var på Larvik Pigmentfabrikk, og han har en liten tilleggspensjon i tillegg til Folkepensjonen.

Som enkemann og fagorganisert i 45 år i flere forbund, nå i Fellesforbundet, søkte han og fikk innvilget ektefellepensjon. Det var penger som kom godt med. 8.000 kroner måneden brutto. Nesten 100.000 kroner i året.

• Følg oss på Facebook

Fratatt pensjonen

Så hadde det seg sånn at Hans Langerud fant kjærligheten på nytt, og han giftet seg med sin nye kjærlighet i 2013.

– Det skulle jeg visst ikke har gjort, sier Langerud oppgitt. – For da tok Statens pensjonskasse fra meg ektefellepensjonen.

Langerud gjorde nemlig som han hadde fått beskjed om. Han sa ifra om at han hadde skiftet sivilstatus fra enkemann til gift.

– Jeg vet om folk som ikke er ærlige og som kommer unna med det, sier han. Og er tydelig irritert over at ærlighet ikke varer lengst.

Få nyhetsbrevet vårt

«Ikke på tale»

På nettsiden til Statens pensjonskasse står det klart: «Retten til å motta ektefellepensjonen bortfaller hvis du gifter deg på nytt. Du kan imidlertid få pensjonen tilbake hvis dette ekteskapet tar slutt på grunn av død eller skilsmisse».

Det var også det han fikk opplyst da ektefellepensjonen ble borte.

– Jeg har ingen interesse av å skille meg. Det kommer ikke på tale, sier Langerud.

Men det han ikke visste da han inngikk nytt ekteskap, er at han kunne ha beholdt pensjonen dersom han hadde blitt samboer med kjæresten og ikke giftet seg.

Hans nye kone er polsk og snakker ikke så veldig godt norsk. Hun har bare en liten inntekt på rundt 1.000 kroner måneden, fra en vaskejobb. Annen jobb har hun ikke greid å skaffe seg, både på grunn av språkproblemer og fordi hun nekter å jobbe svart. Dermed har ikke ekteparet mye å rutte med.

Lines yrke er et av Norges dårligst betalte

Forståelse

Sivert Almvik er kommunikasjonsrådgiver i Statens pensjonskasse. Han har denne kommentaren:

– Statens pensjonskasse kan av prinsipp ikke kommentere enkeltsaker. Men vi har forståelse for at noen kan synes at situasjonen er vanskelig. Vi må likevel forholde oss til kravene i regelverket slik Stortinget har vedtatt det, sier Almvik.

Men i loven om Statens pensjonskasse heter det:

«Når en enke- eller enkemannspensjon er opphørt å løpe fordi enken eller enkemannen har inngått nytt ekteskap, kan pensjonskassen bestemme at hun eller han skal få sin pensjon helt eller delvis tilbake dersom pensjonistens siste ektefelle på grunn av forhold som er inntrådt etter at ekteskapet er inngått, har mistet ervervsevnen og ektefellene ikke har tilstrekkelige eksistensmidler».

• Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

TAPTE: Hadde Hans Langerud forblitt samboer med sin nye kjærlighet, så hadde han beholdt pensjonen etter sin avdøde kone.

TAPTE: Hadde Hans Langerud forblitt samboer med sin nye kjærlighet, så hadde han beholdt pensjonen etter sin avdøde kone.

Håvard Sæbø

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse