JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Italiensk lærer ble suspendert fordi elevene hennes kritiserte nye innvandringslover

Elever og lærere protesterer over hele Italia etter at en lærer ble suspendert fordi elevene hennes kritiserte regjeringens lovendringer.
17. mai protesterte elever, organisasjoner og fagforeninger mot utdanningsmyndighetenes suspensjon av Rosa Maria Dell’Aria.

17. mai protesterte elever, organisasjoner og fagforeninger mot utdanningsmyndighetenes suspensjon av Rosa Maria Dell’Aria.

Francesco Militello Mirto / Zuma Press / NTB Scanpix

tormod@lomedia.no

I en video sammenliknet elever på en skole i Palermo på Sicilia regjeringens nye innvandringslover med Mussolinis raselover på 1930- og 40-tallet. Det førte til at lokale utdanningsmyndigheter etter en granskning suspenderte læreren deres, Rosa Maria Dell’Aria (63), i 15 dager med halv lønn.

– Jeg er bitter, ikke for det økonomiske tapet ved suspensjonen, men for moralen og den profesjonelle skaden etter et liv dedikert til skolen og barna, sier Dell’Aria til The Guardian.

Dell’Aria er anklagd for å ikke ha fulgt opp elevenes arbeid på riktig måte. Elevene tar i et brev til utdanningsmyndighetene læreren i forsvar, understreker at hun har vært objektiv og at det er elevene som står for sammenlikningen.

p

Studenter, organisasjoner og fagforeninger deltok fredag i en protestmarkering i Palermo til støtte for den suspenderte læreren. Lærere over hele landet har uttrykt støtte til Dell’Aria og dessuten annonsert en streik i protest mot suspensjonen, ifølge The Guardian.

Videoen ble vist fram i januar i forbindelse med de 15–16 år gamle elevenes prosjekt om Holocaust, der elevene sammenliknet utviklingen i dagens italienske samfunn med fascismen på 30- og 40-tallet. Det er spesielt de nye innvandringslovene som får hard medfart.

Innenriksminister Matteo Salvini, leder for det høyreekstreme partiet Ligaen, fikk på slutten av fjoråret flertall for en lovendring som fjerner humanitær beskyttelse for mennesker som ikke får innvilget asyl og samtidig ikke kan returneres til opprinnelseslandet. Denne gruppa vil nå bli ulovlige innvandrere.

– Å sammenlikne lovene med raselover er å fornærme ikke bare Salvini, men også den italienske staten, sier lederen for de lokale utdanningsmyndighetene i Palermo.

Salvinis regjeringskollega og ledere for Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, har uttrykt sin støtte til den suspenderte læreren og krever at hun får komme tilbake på jobb. Det samme har opposisjonspolitikere i Det demokratiske partiet, som mener suspensjonen er brudd på grunnlovsfestede rettigheter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse