JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Plasstillitsvalgt i FO og ansatt ved Åsane og Arna barnevernstjeneste, Ola Mikalsen, har vært mye i mediene den siste tiden.

Plasstillitsvalgt i FO og ansatt ved Åsane og Arna barnevernstjeneste, Ola Mikalsen, har vært mye i mediene den siste tiden.

Privat

Samnanger-saken:

Kommune vil saksøke egen ansatt. Tillitsvalgt ber kommunen «ta til vettet»

Samnanger kommune har brutt barnevernssamarbeidet med Bergen og vurderer å saksøke den tidligere barnevernssjefen. – Et søksmål vil styrke fagforeningene, mener ordfører Knut Harald Frøland.25.06.2020
10:56
25.06.2020 10:59

hanna@lomedia.no

I vår kom det en granskningsrapport gjort av advokatene Thea Totland og Geir Kjell Andersland. De undersøkte tre barnevernssaker som pågikk i tidsrommet 2003 til 2013 i Samnanger kommune. Rapporten avdekket alvorlige mangler i barnevernstjenesten. I månedene etterpå har det stormet rundt kommunen og barnevernstjenesten.

Stormen ble ikke mindre da politikere i kommunen vedtok at det skal forberedes et søksmål mot den tidligere barnevernslederen. Dette er et historisk vedtak, da det er første gangen en kommune har reist et søksmål mot en ansatt i eget barnevern.

Nylig valgte politikerne i Samnanger kommune å bryte barnevernssamarbeidet med Bergen kommune. Med et slikt samarbeid kan ansatte i barnevernstjenester i Bergen leies inn på oppdrag for Samnanger. Det kan de ikke nå lenger, og Samnanger må bygge opp sin egen barnevernstjeneste.

– Hadde ønsket at Samnanger tok til vettet

Både TV2 og NRK har skrevet at plasstillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) ved Åsane og Arna barnevernstjenester i Bergen, Ola Mikalsen, ønsket at de to kommunene skulle bryte samarbeidet. Til Fontene ønsker han imidlertid å nyansere:

– I arbeidslivet må arbeidslivets regler gjelde. Vi hadde heller ønsket at Samnanger hadde tatt til vettet og tenkt at arbeidslivets regler skal gjelde.

– Hva mener du med det?

– De skulle skrinlagt muligheten for å inngå privat søksmål mot egne ansatte.

– I rapporten kommer det fram at det har vært manglende og grunnløs dokumentasjon fra barnevernets side. Skal ikke feil få konsekvenser?

– Feil får konsekvenser. Sånn er det i arbeidslivet. Og vi har en rekke muligheter vi kan reagere på konsekvensene som for eksempel muntlig og skriftlig advarsel. Men ikke et privatrettslig søksmål.

Mikalsen forteller at han har spurt to kollegaer om hvordan de ville følt det hvis de fikk en melding fra Samnanger med spørsmål om å jobbe for dem nå. Til svar fikk han at de hadde kviet seg for å jobbe på oppdrag fra en kommune som kanskje kom til å saksøke dem senere.

– Vi må lære av våre feil

Mikalsen representerer halvparten av de barnevernsansatte som har ansvaret for Samnanger kommune. Han synes det er uheldig at det kjeftes på enkeltansatte.

Det offentlige må ta ansvar for barnevernet, tenker jeg. Skal man lage et godt barnevern, må de ansatte og de ansvarlige i kommunen samarbeide.

– Har dere snakket om hva dere må gjøre slik at sånne feil ikke skjer igjen?

– Vi må lære av våre feil og tørre å vedstå oss de feilene vi begår slik at vi ikke begår dem så mange ganger og helst aldri igjen. Noen ganger begår vi feil to ganger fordi systemet er designet på en slik måte at det er mulig å gjøre feil. Noen ganger er det systemet som må endres og andre ganger er det enkeltansatte.

Hva som må endres i Samnanger-saken, vil ikke Mikalsen kommentere.

TV2 skriver at advokat i Barneadvokatene, Thea Totland, og ordfører i Samnanger kommune, Knut Harald Frøland, mener barnevernet prøver å «undergrave en knusende rapport». Hva tenker du om det?

– Jeg kan ikke si at den rapporten er så fryktelig knusende, svarer Mikalsen og viser til en kronikk skrevet av LO-advokat Herdiss Helle i Agenda Magasin:

Der skriver Helle at konklusjonene i rapporten er alvorlige, men at de samtidig er vanskelig å stole på. Det mener hun skyldes at rapporten har kvalitative mangler. Helle viser blant annet til metodikken og en språkføring hun mener til dels framstår som spekulativ og insinuerende.

Mye usaklig pes

FO er bekymret for at dette kan resultere i en storjakt mot ansatte i barnevernet. Deler du den bekymringen?

– Ja, jeg er bekymret. Barnevernsansatte står i mye pes for tiden og har gjort det i flere år og det er til dels usaklig pes.

I slutten av mai ble det prentet en Facebook-gruppe som heter «Heia Ordfører Knut Harald Frøland». Den teller i dag over 4000 medlemmer og alle er de enige om at de ønsker endring i barnevernet. Et barnevern de omtaler som «et dysfunksjonelt system som skader barn og familier mer enn de hjelper».

Mikalsen synes en slik facebook-gruppe er en lite konstruktiv måte å jobbe på.

– Det blir galt hvis man skal være for eller imot barnevernet. Vi har et barnevern og det må vi gjøre best mulig. Det gjør vi ikke ved å skape frykt, sier han.

Facebook-gruppen er laget for å støtte ordføreren i Samnanger. Han ser på gruppen som en fin støtte, men understreker at støtten ikke påvirker de vurderingene han og kommunen gjør.

Ordfører i Samnanger, Knut Harald Frøland.

Ordfører i Samnanger, Knut Harald Frøland.

Bergens Tidende/NTB Scanpix

Grovt overtramp

Ordfører Frøland forteller at de vurderer et søksmål mot tidligere barnevernssjef ettersom de tillitsvalgte i barnevernstjenestene i Bergen kommune sa at de ikke ville jobbe i Samnanger.

– De er kritiske til søksmålet og vil ikke være en del av barnevernstjenesten, sier Frøland.

Han oppfordrer alle til å lese rapporten og stille seg spørsmålet: Er dette en ordinær feil eller et grovt overtramp?

– Jeg mener det er et grovt overtramp. Jeg synes ikke arbeidsgiver skal beskytte de som gjør grove overtramp. Du må ta personlig ansvar, og jeg tror fagforeningene vil ha nytte av et søksmål.

– Hvorfor det?

– Et søksmål vil styrke fagforeningene fordi de vil ha et annet utgangspunkt til å stille krav. Hvis den enkelte ansatt skal sitte med personlig ansvar, noe jeg mener at de må, er dette et glimrende utgangspunkt for en fagforening å stille krav.

– Rettssikkerheten er ikke til stede i barnevernet

Frøland er fornøyd med at barnevernssamarbeidet mellom Bergen og Samnanger nå er brutt.

– Jeg er ikke i tvil om at Bergen ville gitt familier i Samnanger den hjelpen de hadde trengt. Samtidig klarte Samnanger å drive barnevernstjenesten helt utmerket før barnevernssjefen kom inn i bilde, sier Frøland og legger til:

– Jeg har ikke tillit til at Bergen vil møte de familiene som kommer i en krevende situasjon på best mulig måte.

Ordføreren mener søkelyset på barnevernstjenesten i Samnanger har gitt dem en god anledning til å bryte ut av samarbeidet. I løpet av oppsigelsestiden som er på et år, sier han at de skal bruke tiden godt. De har blant annet hentet inspirasjon fra Osterøy hvor de har bygget opp et familiehus hvor det er et sterkt tverrfaglig miljø. Frøland håper også Kongsberg kommune er villig til å dele sine positive erfaringer.

– Ola Mikalsen i FO mener man burde reagert på en annen måte. At privatrettslig søksmål ikke er veien å gå, men for eksempel muntlig og skriftlig advarsel. Hva tenker du om det?

– I en av sakene var det en ung jente som ble fratatt familien sin og satt på institusjon hvor hun ble trakassert. Jeg tror det strider mot alles rettsfølelse at vedkommende som gjorde det skal slippe unna med en sluttavtale. Det må sterkere konsekvenser til. Vi trenger en større rettssikkerhet for våre innbyggere. I møte med barnevernet er ikke rettssikkerheten til stede. Det ser vi i den ene saken etter den andre.

Frøland innrømmer at de siste månedene har vært intense og tøffe.

– Jeg føler at jeg står alene i mediene, men det skal mye til for å knekke meg. Det er ikke vanskelig å stå i det som jeg så inderlig mener er det riktige å gjøre. Når jeg ser på alt som skjer nå, blir jeg beroliget på at har starta en riktig prosess, sier han.

Granskingsrapporten fra Samnanger

Kommune har sviktet på en rekke punkter i både denne saken og en annen barnevernssak:

• Barnevernet har sendt barn på beredskapshjem uten å kunne dokumentere å ha sett på andre alternativer.

• Vurderingene til barnevernet er gjennomgående lite dokumentert.

• Barnas synspunkter ser ikke ut til å ha blitt hørt.

• Barnevernet skal ikke ha vurdert saker på nytt etter at familiesituasjoner har blitt endret.

• Barnevernet har ventet for lenge med å informere foreldre om at de holdt tilbake barn.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.06.2020
10:56
25.06.2020 10:59Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført – regjeringen og Frp sier nei

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange – nå krever tillitsvalgte at flere blir ansatt

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger


Flere saker