JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO støtter forbud mot plagg som dekker ansiktet

– LO ønsker et åpent samfunn, hvor alle kan se ansiktene til hverandre.
FORBUD: Er du elev, student, lærer eller barnehageansatt kan det i framtida være ulovlig å bruke nikab.

Illustrasjonsfoto: Colourbox com.

FORBUD: Er du elev, student, lærer eller barnehageansatt kan det i framtida være ulovlig å bruke nikab. Illustrasjonsfoto: Colourbox com.

Colourbox

sym@lomedia.no

Det er Kunnskapsdepartementet som har sendt ut et forslag om å innføre forbud mot bruk av plagg som helt eller delvis dekker ansiktet i barnehager og utdanningsinstitusjoner. Forbudet vil gjelde ansatte, elever og studenter. I sitt høringssvar sier LO seg enig i målsettingen bak forslaget som er å sikre åpenhet og god samhandling og kommunikasjon på arbeidsplassene. LO mener også at forslaget veier de ulike hensyn opp mot hverandre både når det gjelder hvem som er omfattet av forbudet og hvordan det skal håndheves og sanksjoneres.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Rammer kvinner

LO påpeker i sitt høringssvar at forbud mot bestemte klesplagg er et kraftig virkemiddel som rammer den enkelte hardt.

– På den andre siden er bruk av religiøst begrunnede heldekkende hodeplagg en praksis som særlig rammer kvinner og kvinner frihet og likestilling. Nettopp fordi problemstillingene rundt bruk av plaggene nikab og burka i barnehager og utdanningsinstitusjoner er prinsipielt så viktige, bør de løftes opp fra lokalt til nasjonalt nivå, skriver LO i brevet til Kunnskapsdepartementet.

• Følg oss på Facebook

Kan skape problemer

LO erkjenner også at et forbud kan få negative integreringsmessige konsekvenser for den enkelte.

– Det kan blant annet medføre økte forekomster av diskriminering, verbale og fysiske angrep som ikke bare kan ramme kvinnene selv, men også barna deres. Et forbud kan gi økt isolasjon, frafall fra opplæring og vanskeliggjøre dialog mellom jenter og kvinner som ønsker å bruke ansiktsdekkende plagg, frykter LO.

Bruk av nikab og burka kan også bli en symbolsak og en kampsak.

– Det er viktig at man er bevisste på negaive utslag dette kan medføre og gjøre tiltak for å motvirke dette, oppfordrer LO.

Få nyhetsbrevet vårt

Konsekvensene

LO understreker at sanksjoner som utestenging av elever og studenter eller oppsigelse av ansatte, må være siste utvei. Og LO ber i høringssvart at det fra nasjonalt nivå må legges aktivt til rette for et systematisk arbeid med forebygging og dialog.

Unio sier nei

Hovedorganisasjonen Unio faller ned på en annen konklusjon enn LO. I sitt høringssvar understreker de at ansiktsdekkende plagg ikke er ønskelig i barnehager og utdanningsinstitusjoner, men konkluderer likevel med at et nasjonalt forbud kan komme i strid med prinsippet om lik rett til utdanning og til religionsfrihet. Unio mener derfor at det holder med dagens mulighet til å innføre et lokalt forbud.

17 historier om ulikhet i Norge

Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse